`Wij willen onderwijs’

`Wij willen onderwijs. Lange vakantie, nee, dank je wel. Wij willen school. Regering en Bond van Leraren wat wordt mijn toekomst.’ Deze leuzen staan op de borden die leerlingen van verschillende middelbare scholen bij zich hebben. Ongeveer 125 leerlingen hebben zich vandaag verzameld op de hoek van de Steenbakkerijstraat en de Domineestraat. Jurgen Morales, lid van het studentenbestuur van het Natuur Technisch Instituut (Natin) zegt dat de leerlingen zich vandaag op de hoek verzameld hebben, omdat zij al vijf dagen verstoken zijn van onderwijs. Het is inmiddels al het derde kwartaal van het schooljaar, het is ook de periode waarin de repetitierondes beginnen. “Doordat de Bond van Leraren en de regering,  geen consensus hebben bereikt, worden wij de dupe”, aldus Morales.

“Wat wij nu specifiek willen, is onderwijs. Het is ons recht om onderwijs te genieten. Wij vragen niet om onderwijs te genieten, wij moeten onderwijs genieten, want wij zijn de bouwstenen van Suriname”, aldus Morales in een vraaggesprek met De West.

De BvL heeft alle recht om te staken. Zefan Ho Tham Kouie, lid van het studentenbestuur van VWO-4, zegt dat hij ook begrip heeft voor de BvL. Hij begrijpt ook dat de regering nu in een financiële crisis is, maar dit neemt niet weg dat ze het vervelend vinden om verstoken te zijn van onderwijs. “Wij doen een oproep aan de BvL en de regering om tot een oplossing te komen voor dit probleem. Wij willen weer na school”, aldus Ho Tham Kouie.

De repetitierondes voor de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar van het VWO-4 zouden aanstaande donderdag van start gaan. Een aantal leerkrachten heeft voor de paasvakantie de leerstof van hun vak reeds afgerond, andere leerkrachten zouden dat doen na de paasvakantie. Door deze situatie wordt studeren hectischer, want de leerstof zal in een rap tempo verzorgd worden”, zegt Ho Tham Kouie. Hij is ervan overtuigd dat de repetitieronde wordt uitgesteld. Het Natin zal volgens Morales er alles aan doen om de repetitieronde te verschuiven. Een nadeel is de vakantiedagen dan opgeofferd moeten worden om lessen te volgen. Het Natin begint op 23 april met de repetitierondes.

Door Melissa Achthoven

More
articles