Ronnie Brunswijk: JusPol-minister moet woorden ‘geboefte Marrons’ terugnemen

(foto: Ivan Summerville)

Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft gisteren tijdens de openbare vergadering kenbaar gemaakt dat de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos haar woorden ‘ geboefte Marrons’ terug moet nemen. Volgens de politicus heeft de minister tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling gezegd dat ze er niets aan kan doen als er geboefte Marrons bij Justitie geplaatst zijn. Brunswijk gaf verder aan dat die woorden de hamer van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zijn gepasseerd en dat hij daarom vraagt dat de minister haar woorden terugneemt.

DNA-voorzitter zei dat zij de uitspraak van Van Dijk-Silos niet letterlijk opgevat had: “Ik heb niet begrepen dat er gezegd is dat de minister op grond van hun etniciteit Marron mensen verwijderd van het ministerie. De minister haalde aan dat ze mensen weghaalt die iets gedaan hebben en oneerlijk zijn. Ze doelde niet op Marron geboefte, omdat er in alle rassen sprake is van geboefte. ”

Volgens DNA-voorzitter zal voor een objectief oordeel in deze zaak de handelingen opgevraagd worden. “ Het kan dat ik mij vergis, maar als dat zo was zou een ieder zijn opgesprongen en de minister er van langs hebben gegeven. Ik wil haar niet verdedigen, dus om dit rustig te eindigen zullen we de griffier vragen om de handelingen op te halen. We moeten niet te groot zijn om fouten toe te geven.”

Abop-parlementariër Marinus Bee interrumpteerde en zei dat hij het niet helemaal eens was met DNA-voorzitter, omdat die volgens hem aangeeft dat de JusPol-minister ongelukkigerwijs die uitspraak heeft gedaan. Kort daarna werd het woord hem ontnomen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi had er moeite mee en gaf aan dat wanneer iets zich heeft afgespeeld en de fractieleider van de Abop daarover een opmerking maakt, DNA-voorzitter daar geen moeite mee kan hebben. Geerlings-Simons benadrukte dat men naar de beelden zal kijken om te weten wat er precies gebeurd is.

door Ivan Summerville

More
articles