Verdere verhoging EBS-tarieven van de baan

De tweede en derde verhoging van de elektriciteitstarieven van N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gaan niet door. Dat laat minister Regilio Dodson van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) weten tijdens de spoedpersconferentie vanochtend door de EBS en het ministerie. In oktober vond de eerste verhoging van de tarieven plaats van 35 cent per kilowattuur. De volgende verhoging zou dan in twee termijnen gebeuren, maar deze is dus van de baan. Naast dit nieuws over de elektriciteitstarieven, introduceert de minister ook Rabin Parmessar als nieuwe algemeen directeur van de EBS. Parmessar laat weten dat het grootste deel van de aansluitkosten zal wegvallen. Tevens legt hij de vernieuwde aanpak van de EBS uit voor de komende periode, inclusief kostenplaatje. Die nieuwe aanpak houdt onder andere volledige transparantie in. In dat kader vermeldt de minister meteen het salaris van de nieuwe directeur: SRD 35.000 per maand op basis van vijftien periodieken per jaar.

Rabin Parmessar is per vandaag de nieuwe directeur van de EBS, voor een periode van in elk geval vijf jaar.

De EBS gaat in de komende periode werken aan het herstel van het imago van het bedrijf, aan bezuinigingen en herstructurering van het bedrijf en zal ook aandacht besteden aan vernieuwde wetgeving. De nieuwe energiebronnen zullen worden geïntroduceerd in de energiemix. De kernwaarden voor de komende periode zijn: de beschikbaarheid van energie, de efficiency van de bedrijfsvoering en het gebruik van energie, en daarnaast het zorgen voor een snelle intrede van de nieuwe energiebronnen wind-, biomassa- en solar energie .

De gedachtengang daarbij blijft dat de EBS zorgt voor de energie, en de klant voor de investering om daar zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Binnen deze aanpak willen ze volledige transparantie doorvoeren. Binnen een maand zal er openheid worden gegeven over de salarisstructuren binnen het bedrijf. Parmessar ziet het als een grote uitdaging om binnen het bedrijf als eenheid te werken aan een professionele, lerende organisatie.

Voor het behouden van het huidige elektriciteitstarief zijn volgens de minister twee redenen aan te wijzen. Allereerst wijst hij op de ontwikkeling van de brandstofprijzen en daarnaast geeft hij aan dat ze efficiency en zuinigheid willen doorvoeren. De kosten van het basistarief zullen worden omgespit en transparant worden gemaakt. Naast deze maatregel zullen ook de aansluitkosten voor een groot deel wegvallen. Vanaf nu zullen de nieuwe 1-fase aansluitingen, die binnen tachtig meter van de paal staan, kosteloos zijn. Nieuwe 2- en 3-fasen aansluitingen binnen 40 meter van de paal kosten respectievelijk SRD 300 en SRD 500. Nadere bekendmakingen hierover volgen. Voor aansluitingen van ziekenhuizen en andere sociale instellingen zullen er speciale tarieven worden gehanteerd, mits de instellingen zich houden aan de regels en de verbetervoorstellen, nadat de instellingen daarvoor zijn doorgelicht. Dodson laat weten dat de voorlopige cijfers als volgt zijn: de inkomsten van oktober tot eind januari bedragen ongeveer SRD 146 miljoen, waarvan SRD 110 miljoen naar de kosten gaan, zoals inkoop en operationele kosten. De overige SRD 36 miljoen zal geïnvesteerd worden in de uitbreiding van de netvoorzieningen.

-door Leanne de Munnik-

More
articles