VHP voorziet somber 2016

Het haast afgelopen jaar was al niet makkelijk voor de samenleving, zeker niet nadat president Desiré Bouterse bij aanvang van zijn tweede zittingstermijn maatregelen heeft genomen die het leven duurder hebben gemaakt. Toch verwacht de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) dat Suriname het ergste nog moet meemaken. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi verwacht dat de situatie in 2016 alleen maar erger zal worden.

Op een jaar afsluitingssamenkomst van de partij gisteren, zei Santokhi onder meer: “Het leven van ons allen, gezinnen, bedrijven, sociale instellingen, seniore burgers, is in 2015 moeilijker en onzekerder geworden. En de vooruitzichten voor het nieuwe jaar zien er helaas even somber uit: alle informatie wijst uit, dat ook in 2016 wij een moeilijk jaar tegemoet gaan. Wij hebben allen gemerkt dat ons geld minder waard is geworden. Met name de minvermogenden en kwetsbare groepen raken hierdoor  in financiële problemen. In 2016 zullen wij de sociale verantwoordelijkheid die wij ten opzichte van elkaar nemen daarom meer tot uitdrukking moeten brengen.”

Met een terugblik op de parlementsverkiezingen van 25 mei, zei Santokhi dat 2015 een turbulent jaar was met de campagne en verkiezingen achter de rug, die helaas niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De partij eindigde in de oppositiebanken.

“Maar wij geven de moed niet op,” zei de oppositieleider: “Ondanks de harde campagne en ongelijke verkiezingsstrijd, die geleverd is tegen ons door de regerende partijen; en de tegenvallende uitslag voor de combinatie V7, waaraan we hebben deelgenomen, hebben we als VHP toch gezien dat wij met meer dan 30% gegroeid zijn. Deze groei is dankzij u allen tot stand gekomen. Uw onvermoeibare inzet maandenlang in aanloop naar de verkiezingen, heeft gemaakt dat de VHP gegroeid is. We hebben een goede campagne gevoerd! Hiervoor wil ik u allen bedanken.”

Hij zei ook: “Wij hebben in de afgelopen maanden , in tegenstelling tot wat wij verwachtten, gemerkt dat het leven merkbaar duurder is geworden, de prijs van brandstof  omhoog is gegaan, voor water en elektriciteit er aanzienlijk meer wordt betaald , en als gevolg van de devaluatie de kosten van levensonderhoud schrikbarend zijn gestegen. De regering die, vooral in de aanloop naar de verkiezingen ,ons een gouden toekomst had voorgehouden, heeft de samenleving, alle beloften ten spijt, geen hoop en vertrouwen kunnen geven; integendeel is ons als gemeenschap een droombeeld ontnomen.”

En als er toch mensen zijn, die ondanks de moeilijk omstandigheden toch succes hebben gehad in hun leven, dan doet Santokhi een beroep op deze groep om ook hun medemensen de weg te wijzen hoe vooruit te komen: “Adviseer uw kinderen, buren, vrienden en familie”, luidt de oproep.

More
articles