Justitia Pietas Fides MMDCCCXVIII

– Zegen. Wie wind zaait zal storm oogsten…? ‘Just remember…, Haiti!’. Brandweer, EBS, politie, NCCR en Nationaal Leger in alarm. “Hoe lang gaan wij nog kunnen zeggen…, dat Suriname een gezegend land is?”, vraagt een hevig geëmotioneerde die de buurt van haar jeugd, nabij de Zonnebloemstraat be-/opzoekt. Een straat verder ‘bekruipt’ een aantal jongens uit de Gladiolenbuurt, het verwoeste huis van een militair en tracht hem zo goed en zo kwaad nog te helpen of eventjes bij te staan. Zijn vrouw raakte gewond en was met een van de twee kinderen naar een spoedeisende dienst afgevoerd. Het andere kind verbleef ‘in oppas’, allernaast het huis van de getroffenen. Apintie TV kwam op afroep ter plaatse om deze regelrechte ramp, vast te leggen. Deed hoog aan de gebouwen gekleefd, zo goed en zo kwaad als het maar even kon of wanneer mogelijk gemaakt, enig beeldverslag van wat nu de wereld rondgaat. “Suriname in Beeld…!”.http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=12965 Een van de jongens, in het omgevallen huis van de militair roept bij herhaling: “Bouta wilde nog vijf jaar, hij moet deze man nu helpen…”. Bij de Bernadetteschool, ligt vrijwel alles wat losging en eens vast zat, op straat. Ook op de ontelbare auto’s en in de tuin van de buren een aantal straten verder. Blokje om? Het terrein van Lyco I is een ramp. Hele dakconstructies liggen her en der tegen de grond gesmakt. Niet eerder gekend natuurgeweld…, heeft elektriciteitspalen van hevig inferieure kwaliteit geknakt. Als luciferhoutjes om een ‘stereotype’ te misbruiken. Eufemistisch? Gewoon roest aan de basispijp en ouderdomsbarsten aan het hout…, allen duidelijk zichtbaar gemaakt. De wervelwind…, anderen zullen spreken van ‘drai winti’ of gewoon ‘storm’, ging vooraf aan zware regens. Winti! Die wonden kon men omstreeks kwart voor vijf, weer wel hevig ervaren in Paramaribo-Noord. Meer ervaren aan de Ma Retraiteweg en Gompertsstraat. De parasietbegroeiing van ‘Bigi Bon’, bedreigde onderliggende/stilstaande voertuigen die in de file tot een halt werden geroepen. Wateroverlast op het wegdek en wederom ter hoogte van de Atlasstraat, werd even later als oorzaak op-/aangemerkt. Maar toen was het kwaad in de kern van Zorg & Hoop, tussen de Nickerie- en de Gladiolen-/Bechaniestraat, eigenlijk al geschied. Een aparte paragraaf mag rustig besteed worden aan de tientallen auto’s. Dwingende/dringende voertuigen van burgers en ook leerkrachten van het VOS die verwoest werden. Door rondvliegende houtconstructies, puindelen, dakplaten en weer de neerkomende elektriciteitspalen/-kabels. Palen! Want van ‘solide masten’, kan in de achterstandsbuurten van de Zonnebloem- en Gladiolen-straat, echt niet meer worden gesproken. Politieagenten en omstanders moesten zelf een hinderlijk opstootje, voor Lyco-I / Havo-I tegenhouden. Emoties liepen her en der zeer hoog op. Ontreddering alom. Examens en andere schooltesten uitgesteld. Een autootje, is dezer dagen helemaal geen luxe meer en wordt het geld en opnieuw te introduceren “hossel” mee verdiend. Als men dan ziet, wat rondvliegend puin aanrichtte, slaat de vlam misschien wel terecht in het cerebrale gedeelte van de bol. Hoe kom je aan onderdelen? Wie doet een betaalbare job, op het beschadigde voertuig? Maar ook, wie gaat het dak en huis van die oma repareren? De leiding van ‘het Minov’, weet duidelijk ook niet precies, hoe de schade aan voertuigen en overheids-/schoolgebouwen gedekt is. Er zullen waarborgfondsen, voor de ernstig opgelopen rampenschades, moeten worden geïnstitutionaliseerd. Maar met welke centen…? Misschien soms ook uit die crimineel leeggehaalde en geheel opgedroogde ‘schatkist’? Een container die al nooit rijkelijk evenwichtig werd gehouden, standvastig bedeeld of verantwoord gemanaged? Het onderdelenpakket van allerlei “exotische auto’s” die werden geïmporteerd, moet wel worden veiliggesteld. Ruiten, blikonderdelen…, men kan het zo gek niet bedenken. Wie zal de schade, aan het huis van oma komen herstellen en betalen? ‘Zegen over Suriname…?’, want men wilde nog vijf jaren met de gestrekte hulp van Hooghart en zijn Anana. Wat zei Meye daar ook weer van…, in correlatie met wat zich op het allerarmste eiland ter wereld allemaal aan rampspoed plaats heeft? Juist ja!

– Hardop. “Zeg het gewoon hardop, man”. De traditionele handel die altijd al kwaliteitspullen, zoals hang- en sluitwerken aanleverde, wordt nu met verhoogde frequenties in faillissement en verplichte sluiting gedrukt, door de steeds nadrukkelijker aanwezigheid van hedendaags binnengestapte Chinese importeurshandelaren die inferieure bouwmaterialen mogen binnenbrengen en de lokale markt opstoten. Voorbeeld…? Yale/Papaiz tegen de mindere kwaliteit van Chinese spullen? Zaakproducten die binnen een jaar: -gedeeld, stuk en geheel te vervangen, in consumentenhand(-en) komen te liggen. Het is niet anders dan ook in de textiel-/autoreparatie- en onderdelenhandel. Bedrijven gaan failliet en gebouwen komen vrij. Vervolgens tegen een habbekrats te worden opgekocht, door Chinese triadebaronnen. Wie heeft ze hun Porsche Cayenne of bombastische Audi niet op de hoek van een straat zien parkeren? Vervolgens identiek aan de ‘gedaste mannekes van Wallstraat’ zien langslopen, met allerlei maatlinten in de klavieren? Bij de buurvrouw mooi weer gingen maken en misschien ook wel met ‘deputi’ spelen? Juist ja…! En dan nog een actueel nevengebeuren opgemerkt? De razende kofferaankopen van Frans-Guyanezen, in het weekeinde? Entiteiten die beladen met allerhande spul, al na een aantal uren in Paramaribo, Commewijne of Wanica, naar het thuisland terugkeren? Van tientallen blouses per trip tot een leger aan toiletpotten en wasbakken, voor de bouw in het buurland mee te slepen en weg te smokkelen? De authentiek Surinaamse ondernemer die moet vechten voor zijn bestaan, wordt wel steeds minder gefaciliteerd door de eigen overheden. Want die gladiolen, zitten al enige tijd met de brede kant van hun achterste in de zak van de importhandelaar uit het Verre Oosten binnengestormd. ‘Balasan we tai…, bikawikondreman no mag drai…’. Nog vijf jaren gevraagd! Goud naar Dubai…, Euro’s/US-dollars naar Shanghai…, ‘na datiwi e tai!’.

– ‘Google Alert’. In de geparenteerde zaak van Dino B. en E. Quincy M., lijkt opnieuw het aanvechten van de uitlevering naar Brooklyn – New York USA, door de laatste vanuit het eilandgebied Trinidad & Tobago, in hoger beroep te zijn mislukt. Daaromtrent werd vannacht een zoveelste ‘Google Alert’ op het wereldnet gezet, waarin de zaken wederom ook naar het huidige staatshoofd toe, zeer uitgebreid en tot in lengten van dagen zullen worden uitgesponnen. Wie zijn daar steeds weer het slachtoffer van? Juist ja…, het land Suriname en zijn totale samenleving. Dat men dat tot op de dag van heden niet wil of kan begrijpen…, blijft een niet door ratio te bevatten raadsel. <googlealerts-noreply@google.com> http://indepth.guardian.co.tt/news/2015-07-21/surinamese-fails-again-block-us-extradition

– Aanmatigend. Van gesjeesde rechtenstudent tot gedragswetenschapper die de ‘kiezerspsychologie’ nader tracht uit te leggen, te belichten en de Frontaal-sociale paragraaf nog eens wenst in te wrijven. Het houdt niet over…, een vicieuze cirkel te trekken of na te tekenen. Front ging eigenlijk, al op weg naar huis –in het jaar 2005– na de grote en niet minder verraderlijke ‘brasa & bosi’ tussen Bosje en Bouta op de stoep van het BVD-partijcentrum. De dato van oneigenlijk getriggerde “love passions”, na een Vene-II wurgverhoging van de brandstofprijs. Bij de presidentieel electorale meting, het weer net niet met die Rosie gehaald. Nu veilig en weinig zeurderig, in Johannesburg geplekt dan wel weggeborgen. Niet voor niets ‘diepgebukt gezien…’, bij de uitvaartontvangst van de vrijheidsicoon Mandela. En als opportunistische tandem toen in 2005, de “Nederlander” uit Dordrecht…! Ene Rabindernath quasi ontmaskerd door OttieRodgers. Tussen 2005 en 2010 frontaal asfalteren, wat er te asfalteren was. Er werd zich suf geasfalteerd. Maar het electoraat blijft een ondankbaar en vaker ongrijpbaar fenomeen. Dat weet Bosje met de bruggen ook wel te ervaren. Helaas was de watervoorziening langs de grote wegen, niet door de Chinezen en ook niet door de twee in Suriname geregistreerde Nederlandse bedrijven meegenomen. In 2014/’15 wel door Marlon‘Oosie’. Daar zat dus in het Frontale inderdaad en toe te geven foutje. Vanzelfsprekend, simultaan bij het opdrogen van ‘de zogenaamde donorhulp’ uit Den Haag en de ‘ingewreven betalingsachterstand’ voor oorlogswapens/telecommunicatiegedoe en burger/militaire opleidingen uit/in/van Brazilië. Afstammeling van de era 1983/’84/85. Hout, Goud, Aluinaarde en Olie in het Millennium?! Maar geen water voor de behoeftige. Greggie deed daar niet hard genoeg zijn best op NH. En met BHP nog minder. Inderdaad nu allerlei Brunswijk ‘sociale worgwetten’, bij afwezigheid van Geerlings-Simons en dwingelandij van Ameeralidoorgesluisd. Maar wie gaat het Ao. 2015 en dus over drie maanden en postlijpe amnestieregelingen van Robbertje, nog kunnen afbetalen? ‘Government take’, BTW, Kaloti en de tanende goud-, aluinaarde en olie-inkomsten? Moet het daarvan komen? Van Iwan Brave’s of Dipo’s megaportemonnee? Inderdaad, niet die van Greggie van de ‘groene’ en van de halfpaars geraakte Cobi. De NPS heeft helaas, na Nooitmeer, Arron, Rodgers en nu Venetiaan, helemaal niet voor solide opvolging weten zorg te dragen. Maar wat gebeurt er bij de NDP. Bosje zou in 2005 het land SU, nog maar even één keer reddend bijstaan. Maar hij zit er nog steeds. Bouterse onderhoudt nu de Nobelprijs voor bestuursabsenteïsme. Abrahams? ‘WiGado…, wi e begiYu…, yereBigi Wan!’. Andreetje is de Alelujah en gedoodverfde kandidaat van ‘de baas’? Andy zonder Bosje? ‘Notdone!’. Adhin die bij de VHP werd weggelokt en opmerkelijk tijdelijk geleend? Ook dus niet. Kensenhuis, Pollack, Kesho, Dipo met de vette portemonnee à la Berlusconi…, ook dus niet. Partijfilosoof Errolus Ali…? Leeftijd, gezondheid, brains en justitiële reinheid op de eerste plek…, toch? Dames worden vooralsnog niet besproken. Om bekender redenen. Als men de NPS en NDP vergelijkt? Zelfde probleem. Megalomaan kleefmiddel en leiderschap uit een ver en vervlogen verleden. Straks ook voor die NDP. Maar wat het Volk en doorsnee NDP-ers nu even na 25 Mei 2015 denken, van/over de NDP ansich of van/over woordvoerder Lackinnnnn? Leg het oor maar te luisteren…, bij vrijwel elk radiostation. Ook de NDP-er voelt zich knap belazerd. En men staat nu nog maar aan het begin en even voor de ceremoniële inauguratie? Als die tijdig mag doorgaan, hor. De weergoden zijn niet bepaald gunstig gestemd. Niet in Zorg & Hoop en dus dan ook niet, in de buurt van Noord of Leonsberg. Het is toch wat!? Effe nog een vraag. Hoeveel heeft Lackininmiddels aan salaris ingeleverd? En de rest…, dan? ‘Yes indeed, bogobogo nul!’.

– ‘Tu mofo, no so drie mofo gon’. “Numero uno” en de twee monetaire autoriteiten hebben inderdaad voor, tijdens en na de verkiezingen zich voorbereid op een Babylonisch spraakverwarringeffect/-defect. Maar hoe lang kun je dat nog even volhouden. Voor de verkiezingen was alles in orde, ofschoon dat men steeds meer ‘swap en daling’ van reserves kon aanzien. Niets aan de hand…, hor! ‘Ups & down’ van de reserves, waar men gewoon dronken van kon worden. Daling werd weer met lening opgevijzeld, een China-bank moest de Chinese import faciliteren en er kwamen kunstmatiger ‘quota’. De Islamic Bank werd steeds weer opnieuw bezocht en gefrequenteerd. IDB in de malle molen? Maar de reserves bleven onverminderd duikpogingen aangaan. Na de verkiezingen werden allerlei politieke organisaties en belangengroeperingen aangezocht, voor de grote ‘sam-sam deal’. Maar alleen Beppie, Palu en wat ander gefrustreerde randfiguren wilden zaken toezeggen. Zowat alles…, behalve dan ‘amnestie en 08 Decembermoorden 1982’. Maar toen gingen uiteindelijk toch de billen bloot. In het kader van platformopvang, mochten gesprekken met de monetaire autoriteiten aanvangen en tijdelijk plaatsvinden. Van de pre-electorale verhalen, bleek/bleef maar weinig over. De enige conclusie die “post-platform setwasi” nog kan worden getrokken, is “skeer”! En na de inauguratie ‘super skeer’. Inderdaad was daarvoor maanden achtereen gewaarschuwd. Ook door Cobi! Maar niemand luisterde, naar die zonderling. Alleen al dat werd weggewuifd door duizenden NDP vlaggen. Illustratief ook op lege en kale terreinen of onbewoonbaar verklaarde huizen, ergens tussen het wied nog aan de houtluizen overgeleverd. Paars geweld zet zich nu gewoon pre-inauguraties en additioneel verspilbehoeftig voort? “It’s showtime, peoples”. Inderdaad ‘skerologisch’ en dus compleet onverantwoord! De keuze is op zeer korte termijn…, wel aan een bedrogen uitgekomen kiezersvolk. Misiekaba zei recentelijk…, dat wij de Emiraten zouden evenaren! Abdoel secondeerde? De ene na de andere …, valt uit een opgestroopte postelectorale mouw. De bedriegers zijn vooralsnog allen, bedrogen uitgekomen. Blijf wel weer alert! Het kan allemaal nog mooier worden, in de ‘Republic of Skeer’.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXVIII