‘Competentiegericht Groen Onderwijs’

(Foto Regillo Derby)

“De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), juicht de introductie van het project ‘Competentie Groen Onderwijs toe”, zegt senior-beleidsmedewerker Seth Panka tijdens zijn toespraak. Dit omdat het Natuur Technische Instituut Suriname (NATIN) op MBO niveau bewezen heeft om op de meest effectieve manier het bosbouw onderwijs te realiseren. “Dit instituut heeft de beste staat van dienst voor wat betreft het jaarlijks aantal afgestudeerden”, aldus Panka. De SBB faciliteert ook de studenten van het NATIN voor een stageplaats en neemt ook NATIN-studenten in dienst na hun afstuderen met Bosbouw als specialisatie. Het SBB heeft behoefte aan capaciteitsversterking, want er is binnen de organisatie zowel een tekort in de private, als in de publiekssector.

De nieuwe studierichting wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Twinnings-faciliteit. Dit is een fonds dat financiële bijdragen levert aan samenwerkingsverbanden tussen Suriname en Nederlandse maatschappelijke organisaties. Het geld is beschikbaar gemaakt door de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. Zowel de opleiding ICT als de Audio Visuele Productie, zijn mogelijk gemaakt met behulp van de Twinningsfaciliteit.
De NATIN -directeur Cynthia Grϋnberg, heeft tijdens haar toespraak de structuur van het NATIN en het Twinningsproject ‘Competentiegericht Groen Onderwijs’ belicht. In totaal heeft het NATIN 17 opleidingen en zijn er 3 sectoren: de sector Natuur Techniek, de sector Analiste en de sector Techniek. “Ruim vijf jaar terug is het NATIN gestart om het regulier kennis georiënteerde onderwijs om te bouwen naar competentie-onderwijs”, zegt de directeur. Om het competentiegericht onderwijs te ontwikkelen en in te voeren binnen het groen MBO-onderwijs, hebben het NATIN, de Stichting tot Ontwikkeling van Agrarische Onderwijskunde en Scholing, Van Hall Larenstein en Lentiz (MBO Groene Opleiding/Schiedam) de handen ineen geslagen om met behulp van Twinning middelen (UTSN), vandaag het startsein te geven door de onderdirecteur hoofdafdeling Beroepsonderwijs, Ashokkumar Rambali van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (MINOV) in de audiovisuele ruimte van het NATIN.
Om de ambitie in de ‘groene ‘sector van Suriname te kunnen realiseren, zijn heel veel goede vakmensen nodig en daarover hebben Rambali en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, hun toespraak gehouden met betrekking tot dit project.
Rambali heeft aangeven wat de rol van het MINOV is bij de ontwikkeling van competentiegericht onderwijs en de ondersteuning en versterking van het beroepsonderwijs. Minister Algoe heeft aangegeven wat het beleid van LVV zal zijn ter bevordering van de agrarische sector.
De LVV-minister zegt dat dit project volledig valt binnen het beleid van het ministerie, want als er sprake is van productie, moet kennis aanwezig zijn. “Wat ik hier heb gezien, is duidelijk de samenwerking tussen Suriname en Nederland. Kader en kennis komen van pas en zijn nodig voor de doelen die het ministerie wil bereiken in de toekomst als voedselproducent van de Caricom”, aldus Algoe.

door Melissa Achthoven

More
articles