Darl Douglas schijnt door in reggae-platenlabel

“Voetbal is heel competitief. De drijfveer en discipline om te presteren en iets goeds neer te zetten in de muziek komt zeker weten van het voetbalverleden dat ik heb gekend.” Ex-profvoetballer Darl Douglas is sinds 2005 al bezig met het produceren van muziek van verscheidene reggae-artiesten, en zit sinds anderhalf jaar in Suriname met zijn platenlabel genaamd Dredda Records, werkzaam met onder andere artiesten als Joggo Seedorf en Kalibwoy. “Het is allemaal begonnen in Amsterdam. We zijn begonnen met een formatie. Op een gegeven moment kregen we telkens meer uitnodigingen voor optredens in de hoofdstad, en vanuit daar hebben we bedacht om professioneel bezig te gaan en een platenlabel te starten,” aldus Douglas, tegen Teenie West.
De ex-voetballer vertelt dat het een bewuste keuze is geweest om naar Suriname te komen. “In Suriname zijn er veel goede reggae-artiesten, al krijgen zij niet de kans om zich te kunnen tonen en uit te kunnen breiden zoals dat in Nederland wel kan. Deels vanuit dit oogpunt ben ik ook naar Suriname gekomen. Ik wil de artiesten een plaats geven die ze verdienen. Dit doe ik door ze bijvoorbeeld bijeen te brengen met artiesten uit Frans-Guyana, een land waar ook erg veel reggae-talent zit. Zo wil ik ze op de kaart brengen.” Douglas vertelt dat zijn hart ligt bij de reggae muziek, en dat hij graag door dit krachtige middel jongeren wil inspireren om ze op de goede weg te brengen. “Ik wil met de muziek een voorbeeld zijn voor de jongeren en ze aansporen om naar school te gaan.
Reggae is de muziek van eenheid en vrede, van vrijheid en gelijkheid.” Waarom Douglas er voor heeft gekozen zich te specialiseren in deze muzieksoort, is voor hem erg duidelijk. “Je kunt misschien bruine bonen maken, maar je moet hier wel de kennis van hebben om dit zo goed mogelijk te bereiden. Zo is het met reggae muziek ook: ik heb mij hier in gespecialiseerd, en hier wil ik het beste uit halen,” aldus Douglas. “Voetbal was een hobby waar ik mijn beroep van gemaakt heb, en zo ook met muziek. Je moet dingen doen die je leuk vind. Ik weet vrijwel zeker dat mijn drijfveer in mijn voetbalverleden zit,” vertelt de ex-voetballer tot slot.

– door Celina Yntema