Volledige herstart openbaar vervoer afhankelijk van covid-situatie

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, zei gisteren in het programma To the Point, dat de herstart van het openbaar vervoer in fases gebeurt. Er zijn nu 38 routes die weer normaal rijden. Dit heeft volgens de minister te maken met de bevolkingsdichtheid en gesprekken die gevoerd zijn met het bedrijfsleven en de regering. “We gaan gefaseerd over tot de orde van de dag.. Naarmate de besmettingen verder omlaag gaan, zullen we overgaan tot de overige routes”, zei Jubithana. De minister gaf aan dat er reeds een korte evaluatie is geweest van de eerste dag waarop de bussen weer mochten rijden. Hij is persoonlijk in de bus gestapt om te kijken hoe zaken verlopen.

Jubithana zei dat de buschauffeurs zich houden aan de afspraken. In elke bus is er handsanitizer bij de ingang, terwijl de chauffeurs ook constant tegen de passagiers zeggen, dat zij hun mondkapje op moeten hebben en hun handen moeten ontsmetten. Hij hoopt niet dat het er zo voorbeeldig aan toe ging, omdat hij er was. De minister merkte op dat hij wel heeft gezien dat sommige chauffeurs met hun mondkapje op hun kin rijden. Er moet volgens sociale controle zijn naast de controle die het ministerie zal uitvoeren om te zien of men zich houdt aan de regels. “Chauffeurs moeten bijvoorbeeld niet stoppen voor iemand die geen mondkapje op heeft en indien dat gebeurt, mogen de passagiers hun beklag doen”, zei Jubithana.

Hij gaf ook aan dat het toezicht op de handhaving van de protocollen met behulp van parastatale bedrijven opgevoerd zal worden. Er zijn vervoersmiddelen beschikbaar gesteld om te kunnen controleren. Ten aanzien van de tarieven voor het openbaar vervoer zei de minister, dat de subsidies zijn gestopt in overeenstemming met de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO).

Volgens Jubithana stond de regering niet te springen om subsidie te betalen. Bij de calculatie van de tarieven is geconstateerd dat de tarieven vanaf 2011 niet meer waren aangepast en dat de brandstofsubsidie al naar SRD 2,25 per liter was gebracht. Volgens de minister moest de regering per kwartaal al SRD 7,2 miljoen aan subsidies uitkeren. Op de opmerking dat de subsidie haast niet betaald werd, zei Jubithana dat hij zich niet op glad ijs wil begeven.

De betalingen geschiedden volgens hem, veelal buiten het ministerie. Het was een kwestie tussen de PLO en het ministerie van Financiën, waarbij er ook niet echt verantwoording was. De officiële wisselkoers is gesteld op SRD 14,08 voor de aankoop van USD, terwijl de verkoopprijs op SRD 14,290 is gesteld. Bij de prijscalculatie van de bustarieven is er volgens de minister gekeken naar de actuele prijzen. De minister gaat ervan uit dat de winkels waar de chauffeurs hun onderdelen kopen, allang niet meer werken met de koers van SRD 7,50. Echter kan hij niet hard maken als de tarieven op basis van de zwarte marktkoers zijn vastgesteld. Dit, omdat het nu duidelijk is dat de brandstofprijs omhoog zal gaan en de buschauffeurs weer een verhoging zouden kunnen verwachten.

Om vooral studenten tegemoet te komen, wordt het NVB geëvalueerd. Jubithana zei dat scholieren nog steeds de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van het schoolvervoer en dat zij zich alleen moeten registeren bij het ministerie van Onderwijs en betalen voor een buskaart. “Die faciliteit bestaat er nog. We moeten verder uitwerken voor een goed beeld wie de bushouders zijn in het systeem. Er zijn ook anderen die leerkrachten vervoeren, maar er staat ook een route op de bus vermeld, dus we moeten zaken verder uitlijnen.” De minister gaf aan dat er bussen via het ministerie van Openbare Werken waren binnengehaald, maar die zijn overal beland. Een paar van de bussen zijn reeds teruggehaald. Na een evaluatie zal er gekeken worden hoe de bussen ingezet zullen worden.

More
articles