Parlement pleit voor sancties in comptabiliteitswet

Bij de behandeling van de ontwerpwet comptabiliteitswet (toezicht op staatsfinanciën) in De Nationale Assemblee (DNA) maandag 25 maart, hebbende verschillende leden gepleit voor sancties in deze wet. “Met betrekking tot het beheer van onze staatsfinanciën, is het van belang dat wij betere regels tot stand brengen om dat uit te kunnen voeren. Het is belangrijk dat wij bestuursrechtelijke sancties in place brengen of correctiemaatregelen”, aldus het commissielid Asiskumar Gajadien (VHP).
Commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP) pleit voor transparantie en accountability van de besteding van staatsmiddelen. Hij vindt het belangrijk dat het volk goed geïnformeerd wordt over zijn recht om te weten hoe staatsgelden worden besteed, waaraan ze worden besteed en wat de resultaten zijn van die bestedingen. Er is volgens hem in de afgelopen jaren hard hieraan gewerkt. Het begon met de Anticorruptiewet, daarna de jaarrekening en ons lidmaatschap van ET.
“Als de comptabiliteitswet wordt goedgekeurd die nu in behandeling is, en de aanbestedingswet en de Wet Rekenkamer, kan de positieve vooruitgang in het kader van transparantie en daarmee corruptiebestrijding, voortgezet worden.”
William Waidoe (PL) stelde voor dat personen die de regels van de comptabiliteitswet overtreden, tien tot vijftien jaar geen enkele publieke functie mogen bekleden. Zodoende zullen deuren opengehouden worden voor alle afgestudeerden om beter hun best te doen. Het uitblijven van sancties leidt volgens hem tot straffeloosheid. ‘’Wij zijn als gemeenschap dan te afhankelijk van de inborst van de mensen die bepaalde functies bekleden.” Voor wat betreft de positie van de minister van Financiën in de comptabiliteitswet, merkt hij op dat de minister de bevoegdheid krijgt om middelen die goedgekeurd zijn in de begroting, aan te houden. “Wie controleert dan de minister van Financiën. We mogen nooit een minister, een ministerie, zoveel de bevoegdheid geven dat wij de samenleving gaan gijzelen. Laten we wetten in mekaar timmeren waar wij werkelijk beter van worden, maar niet op deze manier dat wij afhankelijk blijven van staatsbesluiten om deze mooie wet werkelijk tot uitvoer te brengen”, aldus Waidoe.
Volgens de leden Patricia Etnel (NPS), Carl Breeveld (DOE) en Gregory Rusland (NPS), zijn er nog heel wat onduidelijkheden in de comptabiliteitswet. Etnel vindt dat er duidelijk gesteld moet worden hoe onze staatsinrichting is en dat gekoppeld moet worden aan onze staatsfinanciën, omdat er belangrijke zaken opgenomen moeten worden in de comptabiliteitswet, zoals regionale organen.
Breeveld vroeg aan Abdoel: “Als u zegt dat er een betere ranking is op de anti-corruptieperceptie-index, dan hoe is de wet aangenomen, als de staatsbesluiten nog steeds niet in orde zijn en de anti-corruptiecommissie nog niet is benoemd?’’ Abdoel was het ermee eens dat deze zaken eerst in place gebracht dienen te worden, zodat er grotere sprongen vooruit gemaakt kunnen worden.
Gregory Rusland (NPS) merkt op dat de aanleiding tot deze wet het voorkomen van onrealistische begrotingen is. Hij vroeg zich af of de minister van Financiën van mening is, dat de huidige begroting die is ingediend, een realistische begroting is binnen het kader van de wet die nu behandeld wordt.

door Kimberley Fräser

More
articles