Openbaar busvervoer Commewijne lijdt verlies door ontbreken boottransport

foto: Johan de Randamie

Het Openbaar vervoer in Commewijne kan nog niet goed opkomen, sinds het als gevolg van de coronacrisis tot stilstand kwam. Voor wat betreft het openbaar busvervoer in Commewijne, is er wel enigszins een start gemaakt met de werkzaamheden. De boothouders daarentegen, hebben nog geen akkoord bereikt met de overheid over nieuwe tarieven, waardoor die nog steeds niet werken. Vanwege deze stilstand, is het haast onmogelijk voor de bushouders hun werkzaamheden op de juiste wijze te hervatten. Dit leidt tot veel frustraties bij bewoners in het district, en de bushouders lijden hierdoor ook verlies.

De boten die varen tussen Meerzorg en Paramaribo, liggen nog steeds aangemeerd in Meerzorg. “Als zij niet varen, maken de mensen ook bijna geen gebruik van het busvervoer. Wij zijn van elkaar afhankelijk. Wij kunnen geen passagiers vervoeren naar het oude veerplein, omdat de mensen dan toch niet kunnen oversteken”, zegt Stanley Ishaak, coördinator van de Particuliere Lijnbus-houders Organisatie (PLO) en de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) in Commewijne in gesprek met De West. Ook de zogenaamde pendelbussen van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) zijn nog niet gestart met hun werkzaamheden, omdat de OBS die hen ook vertegenwoordigt, nog om de tafel zit met de regering. “Echter, het aantal bussen, dat passagiers via de Jules Wijdenboschbrug vervoert naar de stad, zal het aanbod van de passagiers niet aankunnen. En ook de fikse brandstofverhoging is een doder voor ons”, stelt Ishaak. Sommige bewoners zijn daardoor genoodzaakt met de taxi naar hun bestemming te gaan.

“Maar een taxirit naar Paramaribo enkele reis kost ongeveer SRD70, – en bij terugkomst, betalen zij soms zelfs SRD 150, -, en dat kunnen zij zich niet elke dag permitteren”, aldus Ishaak.  Er zijn volgens hem ook scholieren die normaliter de oversteek moeten doen, die moeten nu door hun ouders worden afgezet, of ze moeten een taxi betalen”, aldus de bushouder. Hij wijst er ook op dat de organisatie van boothouders nog onderhandelt met de overheid, te geraken tot een vaststelling van de nieuwe tarieven. ““De kosten zijn zowel voor ons als bushouders en boothouders te hoog. Er dient een volledige aanpassing te komen, die ook ten voordele zal zijn van ons”, aldus Ishaak. “Wij hopen dat de boothouders en de regering elkaar spoedig vinden, waardoor het openbaar vervoer weer normaal kan rijden”, benadrukt Ishaak.

 

More
articles