Lokaal


Eerste dag kerstpottenactie levert meer dan SRD 10.000 op 

November 4, 2019

De kick-off van de 95ste kerstpottenactie van het Leger des Heils Suriname, die afgelopen zaterdag plaatsvond op het KKF-beursterrein, heeft meer dan SRD 10.000 opgeleverd. De Republic Bank heeft bij de kick-off SRD 10.000 gedoneerd. Ook Jack Tours & Travel Service, Ben Olivieira en anderen, hebben geld in de pot gedaan. Majoor Vilece Thomas, hoofd van het Leger des Heils, zegt in gesprek met De West, dat hij heel tevreden is met de donaties op de eerste dag.

Leerlingen STS 3 volgen al een maand geen les 

November 4, 2019

“Wanneer leraren één dag een actie uitschrijven, dan schreeuwt iedereen moord en brand, het recht op onderwijs is in het geding, leraren mogen niet staken, maar studenten hebben nu al een hele maand geen les gevolgd en geen haan die ernaar kraait”, zei Reshma Mangré, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), tegenover de media. Op de Surinaamse Technische School 3 (STS), zijn de leerkrachten dusdanig ontevreden over de gang van zaken, dat de lessen geen voortgang vinden. De leerlingen hebben daardoor tot op heden geen lessen kunnen volgen.

Eerstesteenlegging herbouw DNA 

November 4, 2019

In verband met de herbouw van het voormalige gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) en het toenmalige ministerie van Algemene Zaken, dat 23 jaar geleden is afgebrand, vond vanmorgen de eerstesteenlegging plaats door de voorzitter van de DNA, Jennifer Geerlings-Simons en de minister van Openbare Werken, Vijay Chotkan.

Adhin: ‘Agrarisch industriepark is staatsbedrijf’ 

November 2, 2019

Het door de regering op te zetten agrarisch industriepark is een 100 procent staatsbedrijf. Dit industriepark dat met kennis van de LR Group uit Israël zal worden opgezet, heeft volgens vicepresident Ashwin Adhin, daarom ook een staatsgarantie nodig.

Gevaarlijke situatie 

November 2, 2019

Aan de Lim A Po straat doet zich al geruime tijd een gevaarlijke situatie voor. Planken en ander restmateriaal, afkomstig van de renovatiewerkzaamheden die verricht worden aan een pand, liggen op het voetpad.

Minder equippes participeren tijdens 43e Savanne Rally 

November 2, 2019

In het district Commewijne vond vrijdagavond de start van de 43e Savanne Rally plaats, die jaarlijks georganiseerd wordt door de Surinaamse Auto Rally Klub (SARK). Sedert drie jaar is Fernandes Autohandel de hoofdsponsor.

Drie doden bij roofoverval op goudkamp 

November 2, 2019

Bij een roofoverval die gisteren werd gepleegd op het goudkamp Serafin nabij de Lawarivier, werden drie mensen dodelijk geraakt. Een daarvan was een lid van de Counter Terrorism Unit (CTU) Het andere slachtoffer is een vrouw, over het derde slachtoffer is nog niets bekend. Uit bronnen dichtbij de slachtoffers, heeft de redactie vernomen dat het gaat om een groep van dertien zwaarbewapende Brazilianen. Zij zouden het kamp zijn binnengedrongen op zoek naar goud en andere kostbaarheden.

‘Nading heeft pas politiek leren praten’ 

November 2, 2019

NDP-parlementariër Aida Nading, zei gisteren tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee, dat de regering een puinhoop zal achterlaten, echter zal zij terugkomen om die zelf op te ruimen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, stoorde zich aan deze uitspraak. ‘’Het is onkan, maar we nemen het haar in feite niet kwalijk. Ze heeft geen ervaring en heeft pas politiek leren praten”, zei Jogi.

‘Kantonrechter onbevoegd in zaak kiesregeling’ 

November 2, 2019

De Staat Suriname heeft afgelopen donderdag conclusie van antwoord gegeven in de kortgedingzaak van de politieke partijen Strei!, PRO, SetiSranan en Alternatief 20. De staat stelt dat de kantonrechter onbevoegd is om te oordelen in deze zaak en dat het Constitutioneel Hof onschendbaarheid van wetten in formele zin zou mogen toetsen. Onder de nieuwe kiesregeling is het voor politieke partijen onder andere niet toegestaan om in combinatieverband deel te nemen aan de verkiezingen, tevens moeten politieke partijen die deel willen nemen, een borgsom betalen.

‘Met wetswijziging straffeloosheid ingevoerd’ 

November 2, 2019

De wijziging van de Wet op de Staatsschuld, is gisteren met 26 stemmen vóór en 11 tegen aangenomen. Hiermee is het strafbaar stellen van de minister van Financiën bij overtredingen eruit gehaald. Dit punt heeft voor veel ophef gezorgd in de samenleving en het parlement, maar de vele discussies en opmerkingen van de oppositie en de maatschappelijke groeperingen, hebben de initiatiefnemer en de coalitie niet op andere gedachten gebracht.

‘Suriname aan de haaien overgelaten’ 

November 2, 2019

De wijziging van de Wet op de Staatsschuld, werd gisteren in een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, aangenomen met 26 stemmen voor en 11 tegen. Volgens bestuurskundige August Boldewijn, is met de wetswijziging niet alleen schade toegebracht aan het Surinaams wetsysteem, maar zijn we als land ook internationaal te schande gezet. “Wanneer landen je geld willen lenen, is het eerste waarnaar ze kijken, je wetten.

Verwerking eerste Saramacca erts een feit 

November 1, 2019

Op donderdag 31 oktober heeft de soft launch met openingsceremonie van het Saramacca Project in het district Sipaliwini plaatsgevonden middels het afleveren van de eerste hoeveelheid erts uit de open mijn op de Saramacca concessie naar de Rosebel verwerkingsfaciliteit te Gross Rosebel. Het Saramacca Project is een samenwerking tussen Rosebel Gold Mines en Suriname waarin […]

Suïcide op Hendrikschool 

November 1, 2019

Een 16-jarige leerlinge uit de tweede klas van de Hendrikschool, heeft zichzelf vanmorgen rond acht uur van het leven beroofd. Naar verluidt zou ze zich hebben verhangen aan een basketbal bucket in de gymzaal. De schooldeuren werden onmiddellijk gesloten. Leerlingen en leerkrachten verkeerden volgens de directie in shock na het zien van dit tragische incident. Het is nog niet bekend waarom het meisje tot deze daad is overgegaan.

Hakrinbank introduceert Mobile Wallet Mopé 

November 1, 2019

In de Royal Ballroom van Torarica, introduceerde de Hakrinbank vanmorgen de Mobile Wallet Mopé. Deze ‘digitale portemonnee’ is ontwikkeld door de Hankrinbank in samenwerking met het Staatziekenfonds (SZF) om het betalen en ontvangen van gelden via een mobiel, mogelijk te maken. De algemeen directeur van de Hakrinbank, Rafiek Sheorajpanday, zei dat deze digitale ontwikkeling een bijzondere mijlpaal is voor de bank. “Wij hebben binnen een half jaar vier digitale, innovatieve en financiële diensten ontwikkeld”, zei de directeur.

‘Parlement werkarm van de regering’ 

November 1, 2019

Ronnie Brunswijk (ABOP), heeft gisteren tijdens zijn betoog bij de behandeling van de nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld aangegeven, dat het parlement een werkarm is geworden van de regering. Brunswijk merkte op dat het parlement er is om de regering te volgen en waar nodig te corrigeren, maar dat dit niet gebeurt. “De regering geeft opdracht aan het parlement en het parlement voert uit, terwijl het andersom had moeten zijn. Nu is het parlement wel een poppenkast geworden, want alles wat de regering wil, wordt doorgedrukt”, stelde Brunswijk.

Acteurs Horror Nights aangevallen; activiteit gelijk gestopt 

November 1, 2019

De organisatie van de Horror Nights Suriname Edition, heeft gisteren op de laatste dag, de activiteit gelijk stopgezet nadat twee acteurs waren aangevallen door bezoekers. Eén kreeg een slag in zijn nek, een ander raakte gewond aan zijn knie. De EHBO die aanwezig was, bracht de acteur met de gewonde knie naar de EHBO post voor het maken van een röntgenfoto. De knie bleek gekneusd te zijn.

ZONDER LENINGEN TEN ONDER 

October 31, 2019

We kunnen er donder op zeggen, de regering zal erop toezien dat de wijziging van de Wet op de Staatsschuld in De Nationale Assemblee, onverlet wordt doorgedrukt.

Buurtbewoners gebelgd over containers voor dak- en thuislozen 

October 31, 2019

In de Plutostraat in Paramaribo-noord, zijn er een aantal containers op de berm geplaatst. Volgens een van de bewoners (naam bekend bij red.), staan de containers er al langer dan een jaar en moeten ze dienen als opvang voor dak- en thuislozen of als plek waar de dak- en thuislozen overdag heen kunnen voor een resocialisatieproces. Tot nog toe maken de dak- en thuislozen er geen gebruik van. “De zwervers bevinden zich in de stad, ik weet niet waarom ze speciaal hier en nog erbij in een container, op-gevangen moesten worden.

‘Regering bouwt voor eigen zak’ 

October 31, 2019

De bouw van het regionaal Ziekenhuis Wanica is een afrondende fase. Het ministerie van Volksgezondheid is reeds begonnen met de werving van personeel. VHP-parlementariër Djoties Jaggernath, zegt desgevraagd dat el-ke gebouw in het bijzonder gerelateerd aan volksgezondheid, een goe-de zaak is.

Afkeuring buitenlandse leningen geen aangelegenheid PG alleen 

October 31, 2019

Het al dan niet goedkeuren of afkeuren van leningen die met het buitenland worden aangegaan, is niet alleen de aangelegenheid van de procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath Panday. De PG heeft in een interview met een lokaal radiostation, gezegd dat het gaat om twee typen leningen bij het aangaan van leningen door de staat door tussenkomst van de minister van Financiën. Het gaat om leningen die worden aangegaan met binnenlandse financierders en leningen met financierders uit het buitenland. Voor leningen met de binnenlandse finacierder, wordt er geen legal opinion van de PG ge-vraagd.

Personeel SLM wordt versneld getraind voor Boeing 777 

October 31, 2019

Vanaf vandaag, donderdag 31 oktober, zullen er andere toestellen worden ingehuurd om de dienstverlening van de Surinaamse Luchtvaart Maatschap-pij (SLM) volgens schema te continueren. Vervolgens zal er versneld gewerkt worden aan de infasering van de Boeing 777. De trainingen hiertoe zijn grotendeels opgestart en de certificeringsprocessen zijn gaande. Dit deelde de directie van de SLM per brief mee aan het personeel.

Wijziging Wet op de Staatsschuld intrekken! 

October 31, 2019

Vertegenwoordigers van de vakbeweging, oppositionele partijen, het bedrijfsleven en andere maatschappelijke groepen, hebben vandaag een petitie ingediend aan De Nationale Assemblee tegen de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Indien de wijziging niet wordt ingetrokken, zullen er acties worden voorbereid.

INITIATIEFWET, ECONOMISCHE AANVAL EN WISSELKOERSEN 

October 30, 2019

Niet Amzad Abdoel, fractievoorzitter van de NDP in De Nationale Assemblee, heeft op eigen titel een initiatiefvoorstel gedaan ter wijziging van de Wet op de Staatsschuld, maar het regardeert een stap die gezet is namens de Nationale Democratische Partij, NDP, en ter uitvoering ingediend aan het parlement door Abdoel.

Bouw ziekenhuis Wanica in afrondende fase 

October 30, 2019

De bouw van het Regionaal Streekziekenhuis Wanica verkeert in de afrondende fase. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de infrastructuur van wegen, elektriciteit en water.

PAHO werkt aan eliminatie malaria in Suriname en buurlanden 

October 30, 2019

In het Braziliaans Cultureel Centrum hield de Pan American Health Organization (PAHO), gisterenmiddag de eerste regionale bijeenkomst met als onderwerp: Malaria in Mobile Migrant Populations. De bijeenkomst was bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de gezondheidssector in Suriname, Frans-Guyana, Guyana of Brazilië. Het doel van deze driedaagse bijeenkomst is om het malariavirus in Suri-name en in de buurlanden te elimineren.

Lichaam neergeschoten Braziliaan ligt drie dagen in weer en wind 

October 30, 2019

Het lichaam van een 26-jarige Braziliaan heeft drie dagen in weer en wind in een boot gelegen. De recherche van Oost, kreeg op 21 oktober een melding van een schietincident te Papaiston. Ter plekke trof de politie de Braziliaan aan met een schotverwonding aan zijn bovenbeen.

Vluchtelingen doen ondernemers de das om 

October 30, 2019

Al geruime tijd sluiten veel Surinaamse ondernemers hun zaak in de Times Mall, omdat zij niet kunnen concurreren met de Cubanen die er een unit huren en hun waar ver beneden de normale kostprijs aan de man brengen. “Deze mensen hebben meestal geen ander onkosten dan alleen de huur te betalen, waardoor ze geen rekening houden met de kostprijs en ook ver eronder zitten. Dit gaat allemaal ten koste van Surinaamse ondernemers die genoodzaakt zijn hun winkel te sluiten, omdat ze niet meer uitkomen”, zegt de secretaris van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Ramon Hasnoe, tegenover de krant.

Abdoel: ‘Strafbepalingen hebben nooit gewerkt’ 

October 30, 2019

Volgens NDP-parlementariër Amzad Abdoel, initiatiefnemer van de ontwerpwet houdende tijdelijke voorzieningen voor de financiering van de staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld, moeten de strafbepalingen binnen de wet op de staatsschuld geschrapt worden, omdat ze nooit hebben gewerkt. ‘’Ze werken niet, omdat in de wet wordt aangegeven, dat het obligoplafond bij wet overschreden mag worden’’, aldus Abdoel.

‘Partijen bundelen zich bij protestactie’ 

October 30, 2019

Vakbeweging, politieke partijen en andere maatschappelijke partijen, hebben besloten om zich te bundelen tegen de wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Morgen wordt de voorgestelde wijziging in een openbare vergadering behandeld. Er zal dan voor het parlement een protestactie worden gehouden.

SLM Airbus komt niet meer terug 

October 30, 2019

Afgelopen zondag werd de vlucht PY993 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) op de Mid-Atlan-tische met 24 uur vertraagd. De redactie van De West heeft vernomen, dat passagiers eerst te horen kregen dat de vlucht vier uren vertraagd zou zijn. Daarna werd meegedeeld, dat de vertraging zes uren zou duren.