Lokaal


‘Voorkomen dat natuurlijke hulpbronnen verder worden verpand’ 

January 7, 2020

Vanochtend is er melding gemaakt over een olievondst die is gedaan voor de kust van Suriname. De bedrijven Apache Corporation en Total SA, zouden de vondst hebben gedaan bij de Maka Central-1 boorput voor de kust van Suriname op blok 58. In de put is 73 meter aan olie en 50 meter lichte olie en gascondensaat geconstateerd. Volgens de regering zou dit een enorme impuls betekenen voor de Suri-naamse economie en zou daarmee het aflossen van leningen en andere zaken, een feit zijn.

Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn na olievondst 

January 7, 2020

“Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik ben vooral blij voor mijn kinderen en kindskinderen. Zij gaan een mooie toekomst tegemoet”, zegt Rudolf Elias, directeur van Staatsolie, vandaag op een korte spoedpersbriefing in het perscentrum, waarbij werd meegedeeld dat de langverwachte olievondst voor de kust van Suriname, een feit is geworden. Apache Corporation en Total SA hebben vandaag een belangrijke olie-ontdekking aangekondigd bij de Maka Central-1 boorput voor de kust van Suriname op blok 58.

Grote olievondst voor kust van Suriname 

January 7, 2020

Apache Corporation (NYSE, Nasdaq: APA) en Total SA (NYSE: TOT), hebben vandaag een belangrijke olie-ontdekking aangekondigd bij de Maka Central-1 boorput voor de kust van Suriname op blok 58. De put werd geboord met behulp van het boorschip Noble Sam Croft met Apache als operator met een werkbelang van 50 procent en Total met een werkbelang van 50 procent.

Naweeën na vertrek Alcoa 

January 6, 2020

Milieudeskundige en voorzitter van Probios, Erlan Sleur, heeft vandaag in het radioprogramma ABC Actueel, een aantal problemen aangehaald waarmee Surinamers als gevolg van het vertrek van Alcoa, te maken zullen krijgen. “De beëindiging van de overeenkomst met Alcoa zal voor heel veel naweeën zorgen in de samenleving”, zegt Sleur.

Ravaksur wenst niet te praten met president 

January 6, 2020

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) heeft in verband met de overname van de Afobakadam, een uitnodiging gehad van president Desiré Bouterse om vandaag deze kwestie te bespreken. Ravaksur wenst niet in te gaan op de uitnodiging en heeft dit vandaag in een brief aan de president laten weten.

Wijdenboschbrug ontbeert al meer dan 5 jaar onderhoud 

January 6, 2020

De 1504 meter lange en 52 meter hoge Wijdenboschbrug, die werd geopend op 20 mei 2000, heeft hoogstwaarschijnlijk al langer dan vijf jaar geen onderhoudsbeurt gehad. Dit zegt Pl-parlementariër Ingrid Karta-Bink, tegenover de krant. De brug is gebouwd door het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam, in opdracht van de toenmalige president Jules Wijden-bosch.

‘Schaarste uien en aardappelen door tekort dollars’ 

January 6, 2020

Al langer dan een week is er een schaarste aan uien en aardappelen. Bij verschillende supermarkten bedraagt de prijs voor uien SRD 10, terwijl de prijs voor aardappelen rond de SRD 12,50 ligt. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), zegt tegenover de krant, dat de schaarste kan liggen aan een tekort aan US-dollars. “De eerste boosdoener is de schaarste aan valuta”, geeft hij aan.

‘Oorlog VS en Iran zal prijzen in winkels doen stijgen’ 

January 6, 2020

De spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en Iran zijn flink opgelopen, nadat de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een luchtaanval in Irak heeft gedood. Bestuurkundige August Boldewijn zegt in gesprek met De West, dat dit een zeer ondiplomatieke daad van Trump is geweest. “Hij heeft iemand vermoord die zeer geliefd was in zowel Iran als in Irak”, zegt hij.

In zaak 855 kg cocaïne: Hoofd Havenrecherche ingesloten 

January 4, 2020

In de zaak waarbij op 27 december 855 kg cocaïne werd aangetroffen op de Jules Sedney Haven, verneemt de redactie vandaag, dat deze week het hoofd van de Havenrecherche en nog drie personen, zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

(Foto:Johan de Randamie)

Nog 142 dagen: ‘Regering kan niets meer doen’ 

January 4, 2020

Abop-parlementariër Edward Belfort, is van mening dat de regering niets meer kan doen om het binnenland binnen 3-5 jaar volledig van elektriciteit te voorzien. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, zei twee dagen geleden in gesprek met het Na-tionaal Informatie Instituut, dat er een plan is uitgewerkt om het binnenland in 3-5 jaar volledig van stroom te voorzien.

350.000 euro nodig voor herstel Canawaima 

January 4, 2020

De Canawaima veerboot die de route tussen Suriname en Guyana onderhoudt, vertoonde gebreken en is daarom sinds 25 mei 2019 uit de vaart gehaald. De reparatie- en herstelwerkzaamheden die moeten worden verricht aan de boot, zijn tot op heden niet uitgevoerd. De veerboot zou naar verwachting vanaf 16 oktober weer ingezet worden, maar blijkt nu, negen maanden later, nog niet hersteld te zijn.

Te diep in het glaasje gekeken 

January 3, 2020

Verschillende jongeren hebben tijdens de oudejaarsviering in de binnenstad, te diep in het glaasje gekeken. Het liep bij enkelen zodanig uit de hand, dat zij bewusteloos raakten

‘Raadsman Bouterse in de war’ 

January 3, 2020

De advocaat van Desiré Bouterse, Irwin Kanhai, heeft op 2 december verzet aangetekend. Op woensdag 22 januari wordt het verzet behandeld en moet Bouterse voor de Krijgsraad verschijnen. De advocaat gaf aan, dat Bouterse niet verplicht is voor de rechter te verschijnen en raadt zijn cliënt af om aanwezig te zijn.

Gemeenschap plaatst vraagtekens bij rehabilitatie Alkmaarweg 

January 3, 2020

Buurtbewoners van Pandit Tilkdharieweg te Alkmaar, plaatsen vraagtekens bij de rehabilitatie van de weg. De weg die al tientallen jaren in deplorabele staat verkeert, wordt sinds november vorig jaar opnieuw bestraat door aannemersbedrijf APS. Met de bestrating is gestart aan het begin van de weg, bij de kruising van de Oost-Westverbinding. Over enkele honderden meters van de weg zijn de oude straattegels reeds weggehaald. Zeker over 200 meter zijn er ook nieuwe tegels gelegd.

AZP behandelde 27.000 patiënten in 2019 

January 3, 2020

Tijdens de Owru Yari kon Makandra van het Academisch Ziekenhuis (AZP) op maandag 30 december, blikt AZP-directeur Claudia Marica-Redan, terug op het jaar 2019 en maakte de hoofddoelen van het ziekenhuis voor het 2020, kenbaar. Redan zei dat de zorgvraag verder is toegenomen, dat wil zeggen dat het ziekenhuis in 2019 veel meer patiënten heeft kunnen behandelen ten opzichte van 2018. “Tot 22 december hebben wij in totaal 27.000 patiënten kunnen behandelen, dat is een stijging met 1000 patiënten ten opzichte van 2018”, aldus de directeur.

Rusland: ‘Het parlement is de plek om te praten’ 

January 3, 2020

De Nationale Partij Suriname (NPS) is ten opzichte van de andere oppositionele partijen in het parlement, de enige partij die niet is ingegaan op de uitnodiging van president Desiré Bouterse om naar het Presidentieel Paleis te komen voor een uitleg over het verdere traject na de overname van de dam op 31 december.

XTC- gebruik tijdens pagara-estafette 

January 3, 2020

Tijdens de oudejaarsviering in de binnenstad, hebben er enkele incidenten plaatsgevonden. De PR-woordvoerder (naam bekend bij de red.) van de Stichting Suriname Centrale Ambulance (SURCAD), zegt in gesprek met De West, dat er ook twee jongeren waren die een overdosis aan xtc-pillen hadden geslikt.

‘Rij- en voertuigenbelasting moet ingetrokken worden’ 

January 3, 2020

De Wet Rij-en Voertuigenbelasting die is ingegaan op 1 januari 2019, blijkt tot op heden niet uitvoerbaar te zijn. Leden van de oppositie zouden eerder hebben aangegeven, dat de wet een heleboel onduidelijkheden bevat. Ook gaat het volgens hen in feite om een dubbele belasting, omdat er al een verbruiksbelasting (government take) betaald wordt bij het tanken.

Grote brand op oudejaarsavond 

January 2, 2020

Op oudejaarsavond omstreeks 23.00uur, woedde er een grote brand op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en het Molenpad. Twee panden, een supermarkt en een woning, werden in de as gelegd. Er waren vijf brandweerwagens ter plekke om het vuur te blussen. Echter kon niet worden voorkomen dat de panden helemaal zijn afgebrand.

Nieuwjaarstoespraak president Bouterse 

January 2, 2020

President Desiré Bouterse hield in de nacht van dinsdag 31 december op woensdag 1 januari 2020, zijn nieuwjaarsrede, die via radio en televisie werd uitgezonden:

Verkeersbarometer 2019 hoger dan in 2018 

January 2, 2020

Het Korps Politie Suriname (KPS) had gehoopt op minder verkeersdoden in 2019. Het jaar 2018 werd afgesloten met 76 verkeersdoden. Met de vier verkeersdoden die op oudejaarsdag zijn genoteerd, staat de verkeersbarometer 2019 op 80. De eerste verkeersdode op oudejaarsdag is een voetganger die iets na middernacht, rond 00.20u, werd aangereden door een bromfietser voor de Finabank aan de A.K. Doerga Sawhstraat in Nickerie.

10-jarige slachtoffer van vuurwerk 

January 2, 2020

Op oudejaarsavond is een 10-jarig vuurwerkslachtoffer afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH). De politie van Kwatta zou om 22.00 uur die avond, een melding hebben ontvangen over een vuurwerkongeval aan de Ramlakahanstraat. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen, dat vuurwerk dat werd afgeschoten door de familie K., van richting veranderde.

Gemengde gevoelens bij overdracht Afobakadam 

January 2, 2020

Met de overmaking van 111 miljoen US-dollar op de rekening van Alcoa voor de openstaande stroomrekening, vond op 31 december 2019, de officiële overdracht plaats van de Afobaka krachtcentrale. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft in een telefonisch gesprek met Wilmington Trust National Association (WTN), de formaliteiten afgehandeld.

Roofovervallen en steekpartijen in december 

January 2, 2020

Volgens de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, zijn er op 30 en 31 december, een aantal roofovervallen en een steekpartij genoteerd. Op maandag 30 december omstreeks 21.00 uur, werd een toerist, de 32-jarige R.J., beroofd aan de Van ‘t Hogerhuysstraat ter hoogte van GOw2. De toerist werd op de locatie overrompeld door twee criminelen. Zij beroofden hem van zijn mobiel, zijn pinpas en zijn creditcard.

Voor MAS was 2019 vol uitdagingen 

January 1, 2020

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), heeft gisteren drie medewerkers gehuldigd tot jubilaressen in verband met 40, 25 en 12,5 jaar trouwe dienst. Van de drie jubilaressen gaan er twee met pensioen. Volgens de directeur van MAS, Michel Amafo, hebben deze mensen een grote bijdrage geleverd bij het realiseren van de doelen van het bedrijf. “Dit jaar was voor ons een jaar vol uitdagingen”, zegt hij.

Vertrek trawlers hoogtepunt visserijsector 

January 1, 2020

“Na de kwestie van de Chinese hektrawlers, zijn zaken binnen de visserijsector in rustiger vaarwater gekomen”, zegt de voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), Udo Karg, tegenover de krant. Hij blikt positief terug op de ontwikkelingen die het afgelopen jaar plaatsvonden binnen de sector.

Deel studenten ALO-opleiding krijgt geld terug 

January 1, 2020

Een deel van de studenten van de Algemene Leraren Opleiding (ALO), zou zijn geld terug hebben gekregen. Dit zegt de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), Reshma Mangre, tegenover de krant. “Ik heb van de studenten vernomen, dat voor een deel van de studenten het bedrag is gerestitueerd, echter gaat het niet om het totaalbedrag”, zegt de voorzitter.

‘Volk moet ready zijn voor naweeën verkiezingen’ 

January 1, 2020

Xaviera Jessurun, trekker van The Next Generation Movement (NGM), zegt desgevraagd aan De West, dat het volk ‘’ready moet zijn voor de naweeën na de verkiezingen op financieel-economisch gebied’’. Volgens haar beginnen de echte problemen na de verkiezingen. Jessurun stelt dat er nu alles wordt gedaan om een positief beeld te geven van de economie van Suriname.

Volksgezondheid slaat alarm over lachgas 

January 1, 2020

In Suriname wordt er een stijging van het gebruik van lachgas, een partydrugs, geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft zorgelijke berichten over het aanbod en het gebruik van allerlei drugssoorten in ons land, voornamelijk door de jongeren, ontvangen. Het ministerie waarschuwt een ieder over het gebruik van lachgas, omdat deze drugssoort zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de mens. De gevolgen die na het gebruik van dit middel kunnen ontstaan, zijn zeer ernstig.

HOPEN OP EEN BETERE TOEKOMST 

December 31, 2019

Op de oudejaarsdag is het natuurlijk gebruikelijk dat  vooraanstaanden in deze gemeenschap, hun mening geven over al hetgeen zich voltrokken heeft in het afgelopen jaar en ook zeggen wat er in 2020  in ons geliefd