Lokaal


Chinese hektrawlers vertrekken nog deze week 

August 28, 2019

De zes Chinese fabriekstrawlers die hier al ruim 8 maanden zijn, maken zich klaar om te vertrekken uit de Surinaamse wateren. De trawlers zijn inmiddels onder begeleiding van de Kustwacht naar de haven van Kuldipsingh gevaren. De redactie verneemt dat zij al hun spullen cq apparatuur aan het inladen zijn en voorraden inslaan voor de lange reis terug naar China.

Parmin Singotiko brengt Suralco naar rechter 

August 28, 2019

De gepensioneerde werknemer, Parmin Singotiko van de dochteronderneming Suralco van de Alcoa sleept de multinational naar de rechter voor al het leed dat hem werd aangedaan toen hij nog werkzaam was bij dit bedrijf. Hij eist zondermeer een schadevergoeding, omdat hij 25 jaar lang benadeeld is geworden met betrekking tot zijn pensioen en voor opgelopen vergiftiging.

Felle discussies resulteren in uitstel goedkeuring Alcoa-contracten 

August 28, 2019

De goedkeuring van de zogeheten Alcoa-contracten gisteren in het parlement is niet doorgegaan. Parlementariërs van zowel de oppositie als de coalitie hebben de contracten kritisch besproken en gesteld dat de contracten zoals die nu opgemaakt zijn niet in het belang zijn van Suriname.

USD elektronische betalingen vanaf nu mogelijk 

August 28, 2019

n het kader van het stimuleren van het elektronisch betaalverkeer, heeft de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) in haar jaarprogramma opgenomen, om samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Banking Network Suriname (BNETS), te werken aan het aanbieden van meerdere elektronische betaaloplossingen.

Kersten zal betaalbare medicijnen importeren 

August 28, 2019

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft vandaag het eerste contract getekend met de beste inschrijver van een aanbesteding, de firma Kersten, die na een publiekelijke openbare aanbesteding door een strenge, objectieve en transparante evaluatieprocedure is gegaan en geselecteerd is voor de levering van medicijnen.

MET VUUR SPELEN 

August 27, 2019

Terwijl we dezer dagen overspoeld worden door de Alcoa-kwestie en het beëindigen van de Brokopondo-overeenkomst uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en de vele kritieken die geleverd zijn en worden over de manier waarop de regering met deze heikele kwestie is omgesprongen,

Zuidelijke vleugel beddenhuis AZP geopend 

August 27, 2019

De zuidelijke vleugel van het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de eerste etage Zuid, de afdeling interne geneeskundige, zijn vandaag geopend. Dit heuglijk feit vond vanmorgen plaats in het Auditorium van het AZP, in het bijzijn van de ministers Antoine Elias van Volksgezondheid, Gillmore Hoefdraad van Financiën en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

‘Suriname moet voorhoederol nemen bij Amazone-branden’ 

August 27, 2019

Er woeden nog steeds branden in het Amazone regenwoud, dat zich uitstrekt over negen landen. De branden woeden niet alleen in Brazilië, maar ook in Bolivia.

‘Suriname verdiende jaren niet meer uit BO’ 

August 26, 2019

Volgens Amzad Abdoel (NDP) verdiende Suriname al jaren niet meer uit de Brokopondo Overeenkomst (BO). Hij haalde tijdens de besprekingen over de beëindiging van de BO in het parlement aan, dat ons land sinds 2009 een negatieve kasstroom van US-dollar 160 miljoen haalde en dat ons land miljoenen US-dollars moet betalen aan Suralco, terwijl wij een multinational hadden aangetrokken om juist aan die multinational te verdienen.

Amerikaans leger renoveert OS Mastklimmen 

August 26, 2019

Op het terrein van OS Mastklimmen, vond gisteren de symbolische overhandiging plaats van het gerenoveerde gebouw aan de minister van Onderwijs, Lillian Ferrier.

Milieuorganisaties verontrust over schade door Alcoa 

August 26, 2019

Voor het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) vond vanochtend een protestactie plaats van de milieuorganisatie Opeté, gesteund door de gepensioneerden van Suralco, het Actiecomité Alcoa, Probios en de bewoners van Onoribo.

BvL/ALS pleit voor 20 leerlingen per mulo-klas 

August 26, 2019

Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), is geen voorstander van de maatregel die het Bureau Voortgezet Onderwijs Junioren (BVOJ), getroffen heeft. Het BVOJ heeft gesteld dat het komend schooljaar, een mulo-klas maximaal 25 leerlingen mag hebben.

Nieuwe onderwijsrichtingen oktober van start 

August 24, 2019

De twee vernieuwde richtingen Bouwkunde (BK) en Model/Commercie & Creatie (MCC), zijn vandaag geïntroduceerd in de University Guesthouse. De eerstejaarsstudenten zullen in oktober 2019 van start gaan met de nieuwe opleiding voor leerkrachten, de Lerarenopleiding Beroepson-derwijs (LOBO) op hbo-niveau.

Parlement moet regering naar huis sturen 

August 24, 2019

De behandeling van de conceptovereenkomsten in het parlement met betrekking tot de Alcoa-kwestie, zijn gestart. Bestuurskundige August Bol-dewijn zegt desgevraagd, dat de regering naar aanleiding van deze kwestie, zou moeten aftreden en dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Regering stopt samenwerking tussen AZP en PCS 

August 24, 2019

De regering heeft de samenwerking tussen het Psychia-trisch Centrum Suriname (PCS) en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), stopgezet. Voorheen riep het AZP de hulp van psychiaters van het PCS in wanneer personen die een poging tot zelfmoord hadden gedaan, via de Spoedeisende Hulp binnenkwamen.

Interventie gevraagd voor Suralco-gepensioneerden 

August 23, 2019

Assembleeleden hebben de regering gevraagd te interveniëren voor de gepensioneerden van Suralco.

Containers met SRD’s 

August 23, 2019

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdagavond een bezending Surinaamse dollars laten invliegen met Qatar Cargo Flight, dit werd uit goede bron vernomen.

‘Oude bankbiljetten blijven in omloop’ 

August 23, 2019

Donderdagavond is er een lading Surinaamse bankbiljetten ingevlogen met een vliegtuig van Qatar Airlines. Dit op verzoek van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS), zegt in gesprek met De West, ervan overtuigd te zijn, dat de oude Surinaamse bankbiljetten in omloop zullen blijven en er met de nieuwe, monetair gefinancierd zal worden.

Fitch herziet vooruitzichten Suriname naar negatief 

August 22, 2019

Fitch Ratings heeft de lange termijn standaard valuta-rating van Suriname, veranderd naar B-. Het ratingsbureau heeft de economische vooruitzichten voor Suriname, herzien van stabiel naar negatief.

Woningnood kan nu structureel opgelost worden 

August 22, 2019

De Wet Nationaal Woningbouwfonds en de Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting, zijn afgelopen dinsdag met algemene 39 stemmen in het parlement aangenomen.

’Milieuorganisaties zitten op schoot regeringen’ 

August 22, 2019

Milieuorganisaties zitten volgens milieudeskundige Erlan Sleur, op de schoot van regeringen, waardoor ze heel weinig doen aan natuurbescherming.

Fitch-rating bevestigt risicovolle kredietwaardigheid Suriname 

August 22, 2019

Kredietwaardigheidsbeoordelaar Fitch, heeft de outlook van Suriname naar beneden bijgesteld van stabiel naar negatief. De soevereine rating van Suriname is op B- gebleven. Econoom Steven Debipersad zegt desgevraagd op persoonlijke titel aan De West, dat B- betekent, dat het voor de internationale kapitaalmarkt risicovol is om kredieten te verstrekken aan Suriname.

(foto: Regilio Derby).

Contractors Iamgold worden mogelijk niet uitbetaald 

August 21, 2019

Loyd Read, voorzitter van de werknemersbond bij Rosebel Gold Mines (RGM), zei gisteren in gesprek met Radio ABC, dat de 325 contractors die werkzaam zijn binnen het bedrijf, niet met ontslag zijn gestuurd, maar dat het bedrijf plannen heeft om ze niet uit te betalen. De reden hiervoor is dat de directie van RGM van mening is, dat de overheid de veiligheid niet kan garanderen, wat maakt dat de werkzaamheden niet hervat kunnen worden. Het bedrijf zal niet in staat zijn gelden uit te betalen aan mensen die geen arbeid hebben verricht.

Medewerkers RCR Zorghotel eisen duidelijkheid 

August 21, 2019

De medewerkers van het RCR Zorghotel eisen duidelijkheid over hun positie in het geschil tussen de directie van het zorghotel en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), nu er een vonnis is in het kort geding bij het Hof van Justitie. Het personeel heeft vandaag onder leiding van de Algemene Werknemers Bond, een sitdown actie gevoerd die inhoudt dat er na 12:00u geen werkzaamheden meer worden verricht.

President handelt kwestie Rosebel persoonlijk af 

August 21, 2019

Bij Rosebel Gold Mines (RGM) is als gevolg van de situatie die zich twee weken terug heeft voorgedaan, het contract van 325 contractors niet verlengd.

Aanhoudingen in berovingszaak PPS 

August 21, 2019

De redactie verneemt uit welingelichte bronnen dat in de berovingszaak van het beveiligingsbedrijf PPS, er inmiddels aanhoudingen zijn verricht. In de avond van zaterdag 10 augustus, hebben drie gewapende criminelen een overval gepleegd op het bedrijf, waarbij zij een groot geldbedrag buit hebben gemaakt.

Belfort blij met benoeming Prade tot korpschef 

August 20, 2019

Roberto Prade die gisteren officieel is benoemd tot korpschef, is volgens Edward Belfort, de juiste man voor deze functie. Hij is ervan overtuigd dat Prade positieve veranderingen binnen het korps zal brengen.

Aardappelschaarste nog niet opgelost 

August 20, 2019

De aanhoudende hitte in Europa heeft ertoe geleid dat er in een schaarste is aan aardappelen. Inmiddels is in een deel van Europa de hitte voorbij, maar dat betekent niet dat het probleem opgelost is.

Terrein Wijdenboschbrug was dumpplaats voor grofvuil 

August 20, 2019

Op sociale media circuleren foto’s van grofvuil dat gedumpt is nabij de Wijdenboschbrug. Het ging om een project van NDP Commewijne voor het ophalen van grofvuil in het ressort Meerzorg in het kader van een schoon milieu en een gezondere leefomgeving.

Grote kans op mislukken rijstoogst door regenval 

August 20, 2019

“De aanhoudende regen van de afgelopen dagen, zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de rijstoogst mislukt. Dit geldt meer voor de boeren die laat hebben ingezaaid”, zegt de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikarie, tegenover de krant.