Lokaal


Fysiek vrij, maar mentaal nog niet 

July 2, 2019

De afschaffing van de slavernij is gisteren op het Kwakoeplein herdacht met een bloemenhulde, die gepaard ging met verschillende toespraken van onder anderen de voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde.

PLO wil afschaffing subsidie met behoud lage tarieven 

June 30, 2019

John Mahadewsingh is gisteren op een ledenvergadering in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), voor de derde keer gekozen als voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO).

‘Regering kan beter in eigen artsen investeren’ 

June 30, 2019

Het ministerie van Onderwijs, Weten-schap en Cultuur, heeft in een beschikking meegedeeld, dat de numerus fixus voor 2010 voor de studierichtingen Geneeskunde en Fysiotherapie, gesteld is op 20. Het besluit van het ministerie is voor velen als een verrassing gekomen.

Hakrinbank en DSB gaan mogelijk fuseren 

June 30, 2019

De Surinaamsche Bank N.V. (DSB) heeft het vorige jaar november, nieuwe aandelen uitgegeven. De aandelenemissie had tot doel het versterken van het eigen vermogen en daarmee ook het verbeteren van de kapitaalratio’s van de bank.

WAAR BLIJVEN SANCTIES VOOR BEHEER KASRESERVE? 

June 30, 2019

De wetswijzing om de vreemde valuta kasreserve onder het beheer van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, te brengen, is inmiddels een feit. Lokale banken zijn de afgelopen weken overgegaan tot het overmaken van de buitenlandse kasreserve op de rekening van de CBvS.

CKC Motors lanceert nieuwe generatie RAV4 

June 29, 2019

Op woensdag 26 juni heeft Kersten Motors, in Suriname de officiële distribiteur van Toyota, middels een spectaculaire show, de nieuwste generatie Toyota RAV4 geïntroduceerd.

Torarica Group restyled brand en Royal krijgt nieuw logo 

June 29, 2019

De Torarica Group heeft sinds de oprichting getracht meerwaarde te creëren voor hun gasten door onder andere het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige ervaringen.

SLM moet reisgemak naar VS verbeteren 

June 29, 2019

Reizigers die met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) naar de Verenigde Staten vliegen, willen graag dat eraan gewerkt wordt om het reisgemak te verbeteren wanneer het aankomt op het doorlabelen van hun bagage (23 kilo).

Na ons de zondvloed 

June 28, 2019

Een video van Keshopersad Gangaram Panday en Oesman Wangsabesari over hun werkbezoek in Genève, Zwitserland, gaat viraal op sociale media. In het filmpje maken de parlementariërs een boottocht en geven vol trots en met een brede glimlach aan, dat zij van de Nationale Democratische Partij (NDP) fractie zijn en voor “nog vijf” gaan.

(foto: Johan de Randamie)

Studiefinanciering NOB loopt stroef 

June 28, 2019

“De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) is failliet”, zegt Guillermo Samson, directeur van IBW University of Applied Sciences, aan de krant. Samson trekt deze conclusie, omdat de school al geruime tijd geen gelden van de NOB heeft ontvangen. Samson zegt dat hij om deze reden niet van plan is om het komend schooljaar met de NOB in zee te gaan.

foto: Johan de Randamie

‘Een staatshoofd moet vrijelijk kunnen bewegen’ 

June 28, 2019

President Desiré Bouterse ziet af van staatsbezoeken. Zo reist hij de komende maand niet meer naar India. Eerder heeft het staatshoofd ook afgezien van andere officiële uitnodigingen.

Vertrouwen CBvS nog steeds zoek 

June 28, 2019

De aangekondigde beleidswijziging door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met betrekking tot de vreemde valuta kasreserves, houdt de gehele gemeenschap bezig.

OEVERLOOS SPENDEREN 

June 27, 2019

De regering heeft in de afgelopen ruim negen jaar, ondanks tal van waarschuwingen van ter zake deskundigen, niet geleerd, dat oeverloos spenderen zonder dat daar tegenover ruim voldoende staatsinkomsten staan, dit land alleen maar in problemen zal brengen.

SELECTIEVE VERZWARING 

June 27, 2019

Al enkele maanden heeft de overheid het plan opgevat, een minimum uurloon op bepaalde delen van de particuliere sector los te laten. Ze wenst een dergelijk uurloon, nu volgens meldingen, snel door te drukken zonder gezond overleg te hebben gevoerd met het bedrijfsleven om zo tot een gedegen en werkbare oplossing voor dit toch heikele vraagstuk te geraken.

Meerdere ziekenhuizen financieel inefficiënt 

June 27, 2019

Op het besluit van de regering om Cubaanse artsen naar Suriname te halen, is veel kritiek geleverd door de artsen van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Vere-niging van Medici in Suriname (VMS).

Artsen grootste exportproduct Cuba 

June 27, 2019

De medische exportsector van Cuba is ontstaan in de jaren na de revolutie van 1959, toen Fidel Castro de rechtse dictatuur van Fulgencio Batista ten val bracht en een communistisch regime vestigde.

Behandeling aanpassing minimumloonwet begonnen 

June 26, 2019

De behandeling van de nieuwe wet over het minimumloon, is begonnen in De Nationale Assemblee tijdens een openbare commissievergadering. De commissie van rapporteurs staat onder leiding van DNA-lid Patrick Kensenhuis.

‘Regering verbergt informatie over armoede’ 

June 26, 2019

Bij de behandeling van de wijziging Wet Minimumloon gaf Mahinder Jogi (VHP) in de Nationale Assemblee (DNA) aan, dat de regering wel bewust informatie achterhoudt over de armoede.

Rook in cabine SLM Boeing 

June 26, 2019

In de cabine van de Boeing 737-700 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) deed zich gisterenmorgen een rookontwikkeling voor. Die werd veroorzaakt door zwarte rook die plotseling uit de motor van het toestel kwam.

Recente inflatiecijfers in strijd met data Hoefdraad 

June 26, 2019

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, gaf onlangs tijdens een persconferentie over de begroting en de economie aan, dat Suriname economisch aanzienlijk aan het herstellen is van de recessie uit de periode 2015-2016, en dat we nu juist te maken hebben met een stabiele economie.

8 december strafvonnis verwacht in juli-augustus 

June 26, 2019

Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden 1982 zegt desgevraagd dat hij het vonnis in deze zaak, in juli-augustus verwacht.

foto: Ivan Summerville

BREEK ONS DE BEK NIET OPEN 

June 25, 2019

In onze editie van afgelopen zaterdag, publiceerden wij een lijst van zeer benodigde medicamenten die in dit land schaars zijn of helemaal niet te verkrijgen.

Energiecentrale Nickerie installeert nieuwe generatoren 

June 25, 2019

De afdeling Nickerie van de Energie-bedrijven Suriname (EBS), moet over enkele maanden over genoeg reserve-energie beschikken wanneer de twee nieuwe Wartsila generatoren met een opwekvermogen van 8.3 megawatt, volledig zijn geïnstalleerd in de opwekcentrale aan de Karachieweg in de Nanipolder.

Vordering tegen Orde van Advocaten afgewezen 

June 25, 2019

De vordering tegen de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), is door kantonrechter Alida Johans afgewezen. Advocaat Gerold Sewcharan vroeg in een kort geding aan de rechter om de uitslag van de verkiezingen van de Raad van Bestuur van de SOvA te schorsen.

Nog veel chaos op arbeidsfront 

June 25, 2019

Er is nog veel chaos op het arbeidsfront in Suriname. Dit is gisteren duidelijk geworden op een persconferentie van de Algemene Werknemers Bond (AWB). “Een heleboel werkers in ons land hebben geen arbeidsovereenkomst.

AWB wil correcte afhandeling wrokomans 

June 24, 2019

De Algemene Werknemers Bond (AWB) wil in Suriname de trend zetten bij de afvloeiing van werknemers door werkgevers. De AWB heeft zich voorgenomen zich intensief in te zetten voor werknemers die bij hen aangesloten zijn, na het slepende probleem bij het RCR Zorghotel dat nu een climax heeft bereikt.

‘Ik heb nooit grond van gemeenschap afgepakt’ 

June 24, 2019

De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt tegenover de krant dat hij nooit gronden van de gemeenschap heeft afgepakt, dit naar aanleiding van het gerucht dat hij zich een groot stuk gemeenschapsgrond in het district Nickerie zou hebben toegeëigend. De grond wordt nu gebruikt voor het houden van massameetings.

Broer Raoul. A wordt ook uitgezet 

June 22, 2019

Nederlandse broers Raoul Abdoellakhan en Nasser Idoe, zijn tot persona non grata ofwel ongewenst persoon, verklaard. Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) laat in een persverklaring via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten,

‘Communicatie en vertrouwen nodig van banken’ 

June 22, 2019

Met een tekort aan US-dollars en een gebrek aan duidelijke informatie vanuit de overheid, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het bankwezen, heerst er momenteel een gebrek aan vertrouwen bij de samenleving, waaronder vermogensbezitters in ons land.

Personeel Zorghotel wil betere afkoopregeling 

June 22, 2019

De directie van het RCR Zorghotel heeft voor het personeel massaal ontslag aangevraagd bij het ministerie van Arbeid wegens bedrijfseconomische redenen.