Lokaal


Ongecontroleerd beleid visvergunningen leidt tot verzadiging sector 

September 5, 2019

Volgens verschillende visserijorganisaties heeft het ongecontroleerd uitgeven van visvergunningen, gemaakt dat de sector is verzadigd. Daardoor is ook de prijs van vis gedaald. De organisaties geven aan dat het aantal visvergunningen voor een visgebied, is verdubbeld van 250 naar 500.

Vermoedelijke aangifte tegen Meriba in drugsdeal 

September 5, 2019

Tegen Romano Meriba werd er op 30 augustus aangifte gedaan ter zake zware mishandeling en ontvoering. Meriba zou samen met ene Stanga en nog twee andere mannen, G.P. vijf dagen lang in een appartement hebben vastgehouden en mishandeld, omdat G.P. volgens hen een koffer met daarin cocaïne zou hebben ontvreemd.

Bauxietindustrie kan nog doorstart maken 

September 5, 2019

Volgens Derrick Ferrier, socioloog en deskundige op het gebied van de lokale en internationale bauxietsector, kan de bauxietindustrie van Suriname ondanks de foute deal, toch een doorstart maken. Ons land had volgens hem na het vertrek van Alcoa, niet eens geld hoeven te stoppen in de sector om die draaiende te houden. ‘

Droogte zorgt voor schaarste lokale kip 

September 5, 2019

De droogte die nu heerst en volgens de Meteorologische Dienst, de ko-mende drie maanden zal aanhouden, heeft ook invloed op de productie van lokale kip. Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) zegt in gesprek met De West, dat de droogte nu al invloed heeft op de productie.

SRD 1 miljoen verlies sinds Canawaima niet meer vaart 

September 4, 2019

Sedert de veerboot Canawaima, die de oeververbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudt, via de legale oversteekplaats te Southdrain waar de terminal voor aankomende en vertrekkende passagiers staat, in mei uit de vaart is gehaald, heeft de Canawaima Management Company een bedrag van ongeveer SRD 1 miljoen aan inkomsten misgelopen.

Houtexport enorm gestegen 

September 4, 2019

Volgens Rewi Matai, hoofd van de economische afdeling Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), is de export van rondhout enorm gestegen. Er wordt nu rond de 400.000-500.000 kubieke meter rondhout geëxporteerd.

Aantal gedumpte dieren neemt toe 

September 4, 2019

De dieren in het noodasiel van de Henk Abraham Stichting, hebben dringend hulp vanuit de gemeenschap nodig. Cynthia Ashruf, voorzitter van de stichting, zegt in gesprek met De West, dat er veel te veel dieren worden gedumpt en dat haar organisatie, de zorg niet alleen aankan. Het noodasiel van de Henk Abrahams Stichting zit overvol. Rest nog de dieren die gedumpt zijn, maar niet opgevangen kunnen worden.

AdeKUS-personeel nog niet uitbetaald 

September 3, 2019

Het personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname AdeKUS) was vanmorgen in actie gegaan, omdat het de gelden over de maand augustus nog niet heeft ontvangen. Vorige maand was het personeel ook al in actie, omdat toen de gelden over de maand juni nog niet waren overgemaakt.

Jachtseizoen op leguanen gesloten 

September 3, 2019

Het jachtseizoen op leguanen is volgens de Jachtwet vanaf 1 september tot en met 32 december gesloten. Mensen die de wet overtreden, zullen beboet worden. Niet alleen het jagen, maar ook het verhandelen, houden en hebben van leguanen, is verboden.

‘Corruptie examenbureau al langer gaande’ 

September 3, 2019

Guillermo Samson, directeur van IBW University of Applied Sciences en het Alpha Beta Atheneum, heeft gisteren in het actualiteitenprogramma To The Point, zich uitgesproken over corruptie/fraude die plaatsvindt op het examenbureau.

Hakrinbank wordt misbruikt door Staat 

September 3, 2019

n een lijvig verzoekschrift slepen aandeelhouders van de Hakrinbank, de directie en de Staat Suriname voor het gerecht. In het verzoekschrift stellen de aandeelhouders, dat de onafhankelijkheid van de Hakrinbank wordt aangetast, omdat de directie actief meewerkt aan de machtsconcentratie van de staat, binnen de bancaire sector als geheel.

Artikel op social media kost Staatsolie medewerker baan 

September 2, 2019

Johan Kalpoe, manager bij Staatsolie, is uit zijn functie ontheven vanwege een artikel dat hij op 17 augustus op sociale media plaatste onder de kop: Feiten mismanagement en corruptie Staatsolie en Rudolf Elias. Staatsolie verrichtte een intern onderzoek en daaruit bleek, dat Kalpoe betrokken is geweest bij de totstandkoming van het artikel.

‘Controle bij hennepteelt belangrijk’ 

September 2, 2019

“We moeten in de toekomst niet ergens een marihuanaveld aantreffen, en dan blijkt dat de persoon zich heeft vergist. De mensen die hennep gaan telen, zullen door een instantie gecontroleerd moeten worden”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan de krant.

‘Suriname ontbreekt nationaal drugsplan en strategie’ 

September 2, 2019

Het Multilateral Evaluation Mechanism (MEM), dat onder de Inter-American Drug Abuse Control Commission (CICAD) van het Secretariat for Multidimensional Security (SMS) valt, stelt in zijn zevende evaluatierapport van Suriname over het drugsbeleid voor 2019, dat er een nationaal drugsplan en strategie ontbreekt.

Temperaturen kunnen oplopen tot 38ᵒC 

September 2, 2019

De temperaturen kunnen oplopen tot wel 38ᵒC. Dit zegt Sukarni Mitro-Sallons, hoofd van de Meteorologische Dienst, tegenover De West. Midden augustus is de grote droge tijd begonnen die zal duren tot en met begin december. De meteoroloog geeft aan dat de temperaturen in deze periode hoger dan normaal zullen zijn, waardoor die als onaangenaam kunnen worden ervaren.

Dilip Sardjoe: ‘Wärtsilä niet geïnteresseerd in Suriname’ 

September 1, 2019

“Het geheel van Wärtsilä, een bedrijf van 27 miljard met een omzet van 6 miljard, kijkt zeker niet naar Suriname om 2 tot 3 miljoen te maken”, zei de voorzitter van de onderhandelingscommissie, Dilip Sardjoe, afgelopen woensdag tijdens een persconferentie over de verschillende zaken die spelen rondom de Brokopondo-overeenkomst.

Wet Constitutioneel Hof na jaren aangenomen 

September 1, 2019

De Wet Constitutioneel Hof is na diverse malen te zijn behandeld in het parlement, eindelijk aangenomen. De wet is voor het laatst in 2016 behandeld. De ontwerpwet is gisteren met algemene 28 stemmen aangenomen.

‘Wijziging BO schande naar technocraten’ 

September 1, 2019

De wijziging van de Brokopondo Overeenkomst (BO) en de aanname van de Machtigingswet gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), is volgens Xaviera Jessurun van The Next Generation Movement, een schande naar al de technocraten toe die zich hebben verdiept in de Alcoa-kwestie en de regering hebben gewezen op alle zaken die scheef zitten.

Niet meegaan met RvC kost SLM-topper functie 

September 1, 2019

Financieel directeur bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Steve Silos, is voor onbepaalde tijd ge-schorst door de Raad van Commissarissen (RvC). De redactie verneemt uit betrouwbare bronnen binnen de SLM, dat Silos is geschorst, omdat hij geweigerd heeft zijn handtekening te plaatsen onder overeenkomsten die betrekking hebben op de Boeing deal.

Hennepteelt een feit 

August 31, 2019

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto en zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias, hebben op maandag 26 augustus, een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend.

VHP: Alcoa-deal weer op tafel bij nieuwe regering 

August 30, 2019

Als de NDP-regering de huidige deal met Alcoa doordrukt, zal een toekomstige regering met de VHP, de deal na mei 2020 weer op tafel brengen voor heronderhandelingen.

‘Discussie rond switchyard is nonsens’ 

August 30, 2019

De discussie in De Nationale Assemblee (DNA), is volgens Parmin Singotiko, gepensioneerd werknemer van de Suralco, klinkklare nonsens. Hij geeft aan dat de switchyard te vergelijken is met een schakelaar die bedoeld is om de stroom vanuit de Afobaka stuwdam te verdelen.

Regering verweten van loyaliteit naar Alcoa toe 

August 30, 2019

Na meer dan 25 uur te hebben vergaderd, heeft het parlement de ontwerpwetten Wijziging Brokopondo-overeenkomst en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen, vanmorgen met 29 stemmen voor en 13 tegen aangenomen.

USD elektronische betalingen vanaf nu via SNEPS 

August 29, 2019

Elektronische betalingen in US-dollar zullen vanaf nu via het Suriname National Electronic Payments System (SNEPS) geschieden.

BOOBY TRAP 

August 29, 2019

Het gaat spannen in De Nationale Assemblee bij de verdere behandeling van de Alcoa-kwestie. Vandaag en misschien nog wel de volgende dagen, zal blijken of de leden van de coalitie zich wederom als knipmessen zullen scharen achter de regering met betrekking tot het beëindigen van de zogeheten Brokopondo-overeenkomst met de Alcoa,

Regering en Suralco: twee handen op de buik van Alcoa 

August 29, 2019

Gisteren, 27 augustus 2019, was ik voor het eerst in ongeveer 10 jaar in dat wat moet heten ‘de vergaderzaal van het volk’, DNA. Tegen half tien ’s avonds, voegde ik me bij de andere activisten, die de hele dag bij toerbeurt in het wit op de publieke tribune zaten.

Hopkinson plaatst Alcoa-contracten onder vergrootglas 

August 29, 2019

Roche Hopkinson (NDP) is er nog steeds volledig van overtuigd, dat de Alcoa-contracten in het belang zijn van Suriname. Hij heeft in het parlement de contracten onder een vergrootglas geplaatst en de regering om duidelijkheid gevraagd over verschillende aspecten. Hopkinson gaf aan dat er momenteel een onderzoek gaande is met betrekking tot de staat waarin de dam verkeert.

Negatieve uitspraken over onderhandelingscommissie onterecht 

August 29, 2019

Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) werd gisteren samen met de onderhandelingscommissie, een persconferentie gehouden die tot doel had de samenleving te informeren over de verschillende zaken rondom de Broko-pondo-overeenkomst.

Melkboeren ontevreden over opkoopprijs 

August 29, 2019

De melkboeren zijn niet tevreden over de opkoopprijs van SRD 3.75 die wordt aangeboden voor 1 liter melk. Zowel de Veehoudersbond als de Vereniging van Surinaamse Melkboe-ren (VSMB), zeggen dat de boeren het hoofd niet boven water kunnen houden.

ZWICHTEN ONDER ZWARE DRUK? 

August 28, 2019

Als de regering Bouterse had gedacht weg te komen met al hetgeen ze al die tijd in achterkamertjes heeft bekokstoofd met de Alcoa en wel met betrekking tot de beeindiging van de Brokopondo overeenkomst  en de zogenaamd bereikte resultaten voor ons land, heeft ze het totaal bij het verkeerde eind gehad.