Lokaal


Pompgemaal Wageningen defect 

November 11, 2019

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan het pompgemaal te Wageningen.

Drie politieke organisaties sluiten zich aan bij BEP 

November 11, 2019

Drie politieke organisaties hebben zich aangesloten bij de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). De samenwerking is afgelopen vrijdag in het BEP-centrum aangegaan met de politieke organisatie Democratische Unie Suriname (DUS) en de politieke bewegingen Broederschap in de Politiek 2011 (BP 2011) en Un Fa Saamaka O Stem 2020. De partijen hebben een overeenkomst getekend waarin is opgenomen dat zij zich volledig incorporeren in de BEP en dus onder één paraplu zullen deelnemen aan de verkiezingen.

Juwelierszaak exporteert mogelijk goudstaven 

November 11, 2019

Op sociale media circuleert er een promofilmpje van een juwelierszaak in Paramaribo waar er vermoedelijk goud wordt opgekocht en verwerkt tot goudstaven om vervolgens geëxporteerd te worden. In de video wordt de juwelierszaak Dennis Lee genoemd en wordt ook het pand in beeld gebracht. Directeur van de juwelierszaak Dennis Lee, weerspreekt in gesprek met De West enige betrokkenheid te hebben bij het promofilmpje.

Bacovenoogst Jaribaka deels vernietigd 

November 11, 2019

Vanwege het gebrek aan verpakkingsmateriaal, worden de bacoven in Jarikaba( Nickerie) al bijna twee weken vernietigd. De voorzitter van de bond van werknemers van het bacovenbedrijf Food and Agricultural Industries(FAI) in Nickerie, Dayanand Dwarka, geeft aan dat hij zich zorgen maakt om de situatie. “ Als je geen dozen hebt, kan je niet exporteren”, aldus de bondsvoorzitter.

Bestuursverkiezing bond SVZ dreigt uit de hand te lopen 

November 11, 2019

“Naarendorp moet niet denken dat het hier gaat om algemene verkiezingen en dat je kunt langslopen wanneer je wilt om de mensen te spreken.”, dit zegt de ex-ondervoorzitter van de bond bij het Sint Vincentius Ziekenhuis(SVZ), Jetty Melcherts, tegenover de krant. Volgens haar zou de ondervoorzitter van de vakcentrale C-47, Robby Naardorp, afgelopen zaterdag in het ziekenhuis zijn geweest en zou hij zich aan het personeel hebben voorgesteld als te zijn de nieuwe bondsvoorzitter.

Drempels Julianaweg verwijderd in verband met Srefidensi-viering 

November 10, 2019

De 44e Srefidensi-viering wordt dit jaar gehouden te Moengo in het district Marowijne. De voorbereidingen naar deze dag toe zijn reeds in volle gang. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), heeft de twee drempels op de Julianaweg te Moengo in verband met het defilé dat gehouden zal worden in Marowijne, verwijderd.

Vis waarschijnlijk duurder rond feestdagen 

November 10, 2019

’Vis zal waarschijnlijk duurder zijn rond de feestdagen, omdat we rond die tijd te maken hebben met lage waterstanden, waardoor er niet zoveel vis ter beschikking is”, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, tegenover de krant. Hij geeft aan dat de prijs niet door de visser, maar door de opkopers wordt bepaald. “Zij bepalen de prijzen door vraag en aanbod. Maar als we minder leveren, is het bijna zeker dat de prijzen hoger zullen zijn dan normaal”, zegt hij.

Vids voorstander bundelen met regio 

November 8, 2019

Braziliaanse inheemse leiders zoeken steun voor het Amazoneregenwoud tegen invallen door houtkakkers en veeboeren en vernietiging van het regenwoud. Tijdens een tour van 35 dagen, zullen zij tien Europese landen bezoeken en ontmoetingen hebben met politieke en religieuze leiders, bedrijven en activisten. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), is er een voorstander van dat inheemse leiders in de regio zich bundelen.

Bigi Boi tekent nog zes wedstrijden bij UFC 

November 8, 2019

Op de Ramada Rooftop heeft Mixed Martial Arts vechter Jairzinho ‘Bigi Boi’ Rozenstruik (m), vanmorgen zijn contract verlengd bij de Ultimate Fighting Championship (UFC), voor nog zes wedstrijden. De Surinamer won al zijn drie UFC-gevechten op knock-out, waarvan de laatste afgelopen zaterdag 2 november binnen 29 seconden. De detailinformatie werd tijdens een persconferentie verschaft.

‘Ethische bedrijfsvoering kan corruptie tegengaan’ 

November 8, 2019

Het bedrijfsleven kan zelf door middel van een ethische bedrijfsvoering, een belangrijke rol vervullen wanneer het aankomt op het tegengaan van corruptie. Dit zei Haydee Olinger, senior advisor bij BarkerGilmore, gisteren tijdens een ontmoeting met de pers. Olinger is op uitnodiging van de ambassade van de Verenigde Staten, in Suriname. Gedurende haar verblijf houdt zij voor verschillende doelgroepen presentaties over hoe op ethische wijze zaken te doen en hoe een compliance programma op te zetten binnen een bedrijf.

‘Bouterse zet bewust volkeren tegen elkaar op ’ 

November 8, 2019

“De samenleving moet waken voor de invloeden van deze regering, want Bouterse is er heel goed in om mensen en volkeren tegen elkaar op te zetten. Kijk maar naar de periode van de Binnenlandse Oorlog en hij doet het nu weer. Daarvan maakt hij steeds misbruik om aan de macht te komen”, aldus Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de Kenniskring, afgelopen dinsdag in het Lalla Rookh gebouw.

AAN HET ANDERE EIND VAN DE WERELD 

November 7, 2019

Gillmore Hoefdraad, onze huidige minister van Financiën en in 2014 nog governor van onze Centrale Bank, spreekt aantijgingen of verdachtmakingen vanuit het Nederlands Openbaar Ministerie tegen en wel met betrekking tot de vanaf dat moment (2014) genomen maatregel vanwege de Centrale Bank, om voor  geldzendingen (de niet-girale verzendingen), de zogeheten  ‘banknote trading’,  in zee te gaan met de Bank of China.

‘Cambio’s verdacht van witwassen’ 

November 7, 2019

Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft duidelijk gemaakt, dat de verdenking van witwassen met name dat gedeelte van de gelden betrof dat afkomstig was van de zogeheten cambio’s, de wisselkantoren die contanten hadden gestort bij de lokale banken. Als gevolg hiervan hebben de Surinaamse banken bij het OM-Nederland er herhaaldelijk op aangedrongen, in ieder geval dat gedeelte van de geldzending te retourneren dat ook in de ogen van het OM onverdacht was. Het OM van Nederland weigerde steeds.

Hof wijst vordering stopzetting 8 Decemberstrafproces af 

November 7, 2019

Het Hof van Justitie heeft gisteren de vordering van advocaat Irvin Kanhai, raadsman van Desiré Bouterse, de hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces, afgewezen. Op 25 oktober vroeg Kanhai het hof in een verzoekschrift voor beëindiging van de strafzaak zonder enige straf of maatregel. Al langer dan een jaar hebben de verdachten in deze zaak het laatste woord mogen voeren. Het is nog niet duidelijk wanneer er vonnis gewezen zal worden in het 8 Decemberstafproces.

CEO talk met HEM-Suriname directeur 

November 7, 2019

In de Banquet Hall van Torarica werd gisterenavond de 16e CEO talk gehouden door Irene Spangenthal van HEM Suriname. De CEO talk wordt jaarlijks georganiseerd door de Vereniging van Economisten van Suriname (VES). Het doel is om ondernemerschap te stimuleren, waarbij vooraanstaande Chief Executive Officers (CEO) van succesvolle bedrijven, door middel van een inspirerend verhaal, jonge en opkomende ondernemers motiveren. Dit om ze betere kansen te geven zodat Suriname een hogere productie kan leveren met als gevolg een betere welvaart voor de samenleving.

Kirpalani en Ramada doneren aan Diakonessenhuis 

November 7, 2019

In het Diakonessenhuis op de afdeling Endoscopie, vond vanmorgen een dankceremonie plaats in verband met de donatie die Kirpalani N.V. en het Hotel Ramada hebben gedaan. Het ging in dezen om één gastroscoop, een uitslaapkamer en een schuifdeur. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 70.000 US-dollars.

2019 geen ‘hoera’ jaar voor ondernemers 

November 6, 2019

“Het wordt naar het schijnt, geen ‘hoera’ jaar voor de ondernemers. Men probeert nog altijd zijn zaak draaiende te houden, ondanks dat we ons als land in een crisisperiode bevinden”, Ramon Hasnoe, secretaris van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), tegenover de krant. Volgens hem is het met nog ongeveer twee maanden te gaan voor het nieuwe jaar, een kwestie van duimen dat het nog goed komt met de koopkracht.

DUISTERE GELDSTROMEN 

November 6, 2019

Er is heel veel ophef ontstaan over de door het Nederlands Openbaar Ministerie in beslag genomen 19.5 miljoen euro, die ter inruil tegen vermoedelijk dollars, naar de Bank of China in Hong Kong moest.

‘Regering bestaat uit criminelen en demonen’ 

November 6, 2019

“De regering bestaat uit criminelen en demonen, die bezig zijn Suriname te vernietigen”, zei Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Surina-me (AKmos), gisterenavond tijdens een lezing van de kenniskring in het Lalla Rookh gebouw met als thema: Waarheen met onze schuldpositie, onze staatsschulden en de wet op de staatsschuld?.

Banken optimistisch over teruggave euro’s 

November 6, 2019

“Wij hebben zaken feitelijk onderbouwd en in de juiste context geplaatst. Onze advocaten en de banken zijn confident dat wij richting een goede uitkomst gaan”, zegt Eblein Frangie, CEO van de Finabank, naar aanleiding van het proces dat gisteren is gestart bij de rechtbank Schiphol. Het Openbaar Ministerie van Nederland stond dinsdag tegenover de Centrale Bank van Suriname en de drie grote banken van ons land: Hakrinbank, Finabank en De Suri-naamsche Bank.

‘Volk wordt bewust dom gehouden’ 

November 6, 2019

Anthony Wong, voorzitter van de Alge-mene Aannemers Vereniging in Suri-name (AAVS), zei gisterenavond tijdens een lezing van de Kenniskring in het Lalla Rookh gebouw, met als the-ma: Waarheen met onze schuldpositie, onze staatsschulden en de wet op de staatsschuld?, dat de regering er bewust voor kiest om belangrijke informatie en cijfers achter te houden voor het volk. “Ik heb het gevoel alsof de regering het volk bewust dom probeert te houden”, zei hij. Aan het eind van de avond werd er een paneldiscussie ge-voerd waaraan ook de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middel-grote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, en de voorzitter van Strei!, Maisha Neus, deelnamen.

TRIGGER HAPPY? 

November 5, 2019

Het afgelopen weekend vielen er doden doordat de politie wederom en vermoedelijk te snel het nodig achtte, gebruik te maken van haar vuistvuurwapens.

Rechter behandelt zaak 81-jarige oud-Suralconiër versneld 

November 5, 2019

De rechter is gisteren tijdens de eerste behandeling van de zaak van de 81-jarige Parmin Singotiko, destijds werkzaam bij de dochteronderneming Suralco van de Alcoa, meegegaan met het verzoek van zijn de raadsman van Singotiko, om de zaak van zijn cliënt met enige voortvarendheid te behandelen, dit vanwege zijn hoge leeftijd.

Studenten lerarenopleiding worden op kosten gejaagd 

November 5, 2019

Op het terrein van de Stichting Student Housing Campus Village aan de Leysweg, vond gisteren de start plaats van het prebachelor programma 2019-2020 van de Academische Leraren Opleiding (ALO). Enkele studenten raakten geïrriteerd toen zij vernamen, dat een paar van de vakken online zullen worden gegeven. Meegedeeld werd dat de studenten om deze vakken te kunnen volgen, volgende week maandag moeten beschikken over een laptop.

‘Verzoek Kanhai geen kans van slagen’ 

November 5, 2019

Het Hof van Justitie buigt zich morgen over het verzoekschrift ingediend door Irvin Kanhai, raadsman van Desiré Bouterse, hoofdverdachte in het 8 Decemberstrafproces. Kanhai heeft het hof verzocht voor beëindiging van de strafzaak zonder enige straf of maatregel. De auditeur-militair heeft tegen Bouterse een gevangenisstraf van 20 jaar geëist in deze zaak. Kanhai heeft zijn vordering op 25 oktober ingediend.

ROOFMOORDEN, AFREKENINGEN EN ONGRONDWETTELIJKE TAAKSTELLING 

November 4, 2019

 Het houdt maar niet op en neemt ernstiger vormen aan, waarmee we bedoelen het plegen van halsdelicten in het oosten van ons land en dan wel in het Lawagebied, waar zich de meeste goudvelden bevinden en ook de grootste winactiviteiten van het edele metaal plaatsvinden.

Bundeling organisaties tegen wetswijziging aan het afbrokkelen 

November 4, 2019

Twintig organisaties die gekant zijn tegen de wetswijzing van de Wet op Staatsschuld, hebben zich gebundeld. Nu de wetswijziging afgelopen vrijdag is aangenomen door De Nationale Assemblee (DNA), is de bundeling aan het afbrokkelen. Het is niet duidelijk wat er precies zal gebeuren, nu de wetswijziging een feit is. De organisaties hebben afgelopen donderdag een petitie ingediend bij het parlement waarin verzocht werd om niet mee te gaan met de wetswijziging. Mocht dit toch gebeuren, dan zou er niet geschroomd worden om over te gaan tot straatacties.

‘Wijziging Wet op de Staatschuld typeert centralisme’ 

November 4, 2019

Na de indiening van wijziging van de Wet op de Staatschuld waarbij de strafbepaling in de wet geschrapt zou worden en het leningenplafond opgetrokken zou worden, ontstond er veel ophef in de samenleving. President Desiré Bouterse deelde op een spoedbijeenkomst van het NDP-kader in Ocer mee, dat de initiatiefwet die door NDP-fractieleider Amzad Abdoel is ingediend, een stuk is van de NDP. Bestuurskundige August Boldewijn zegt in gesprek met De West, dat de indiening niet parlementair is, omdat de president geen lid is van het parlement.

Fernandes Bottling lanceert event ‘Duurzaam Denken en Doen’ 

November 4, 2019

Fernandes Bottling Company organiseert op zaterdag 9 november, voor het eerst het Duurzaam Denken en Doen Event, een project dat gericht is op maatschappelijk betrokken Surinamers, met als doel de samenleving er bekend mee te maken dat Fernandes Bottling Company duurzaam onderneemt.

Chaos rondom bestuursverkiezing SVZ 

November 4, 2019

Al geruime tijd heersen erin het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) spanningen tussen het huidig bestuur onder leiding van Clyde Gill en het bestuur dat de leiding wenst over te nemen en daarbij de ondersteuning krijgt van de ex-ondervoorzitter van de bond, Harriëte Melcherts. De spanningen zouden hoger zijn opgelopen nadat het huidige bestuur via de krant bekendmaakte, waarin het aangaf, dat Melcherts niet langer verbonden is aan het bestuur en om die reden niet bevoegd zou zijn om na-mens het bestuur handelingen te plegen.