Lokaal
MENNONIETEN GEWROET
Als de regering Santokhi in de kwestie van de Mennonieten de waarheid heeft gesproken, is er geen sprake van dat deze Spaanssprekende buitenlanders, de ruimte zal worden geboden om hier tienduizenden hectares grond ter beschikking te krijgen, om te ontbossen en voor agrarische doeleinden benutten. Onze minister van Buitenlandse Zaken heeft enige tijd geleden verklaard, dat de Mennonieten geen grond van de overheid ter beschikking zouden krijgen, dus daarmede zou de kous af moeten zijn.
Brunswijk: ‘ABOP zal geen problemen krijgen bij OKB’
Vocepresident Ronnie Brunswijk heeft de afgelopen week tegenover enkele journalisten gezegd, dat ABOP geen problemen zal krijgen bij de inschrijving bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Volgens Brunswijk zijn er al wijzigingen gekomen in de statuten van de partij. Over het feit dat verdachten niet mogen deelnemen aan de verkiezingen, repte de vicepresident met geen woord. Hij verzekerde wél, dat hij op de lijst van de partij zal komen te staan.
Stroomverlaging SWM-station Van Hattemweg
Denise Groenefelt, hoofd van de afdeling Public Relations van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), zegt dat er enkele dagen geleden een stroomdip plaatsvond. ‘’Een stroomdip is een stroomstoring of stroomuitval, een onbedoelde onderbreking in de voorziening van elektrische energie’’, verduidelijkt Groenefelt. Net als water volgt stroom de weg van de minste weerstand, en moet er een kanaal zijn, waar de stroom doorheen kan op het station aan de van Hattemweg.
Kwinti’s wars van Mennonieten
Afgelopen zaterdag werd door leden van de Kwinti stam een spoedvergadering (krutu) gehouden in het gebouw van Stibula met betrekking tot de zogenaamde komst van Mennonieten in het gebied. Volgens de bewoners zou hoofdkapitein Harold Souvenir, zonder medeweten van granman Remon Clemens, afspraken hebben gemaakt met Terra Invest.
Suriname slechts enkele maanden verwijderd van eerste diepwaterolieproject
Suriname staat op het punt om een nieuwe mijlpaal te bereiken in zijn energiegeschiedenis, met het eerste offshore olieontwikkelingsproject dat binnen enkele maanden wordt bekrachtigd. Dankzij succesvolle vondsten in Blok 58 in Suriname, zet TotalEnergies zijn plannen voort om tegen 2028 de eerste olie te produceren uit een Floating Production, Storage, and Offloading (FPSO) schip, met een verwachte dagelijkse productie van 200.000 vaten.
Milieu-uitdagingen en duurzaamheid binnen de energie-, olie- en gasindustrie
Op vrijdag 7 juni was de laatste dag van de Surinaamse Energie, Olie en Gas Summit (SEOGS), waarbij een paneldiscussie werd gehouden over ‘Preparing Youth and Entrepreneurs for Opportunities and Challenges in the Energy, Oil and Gas Industries’. De sprekers van de discussie waren: Sharifa Tamkant, Program Manager bij het FHR Institute For Higher Education; Brian Toekimin, Director Technical Sector bij het Natin-MBO; Rogier Cameron, Head of Geoscience Department op de Anton de Kom Universiteit van Suriname; en Anshala Ramadhin, Dean of the College of Logistics en Acting, Dean of the College of Technology bij het Polytechnic College Suriname. Het publiek bestond onder meer uit studenten en belanghebbenden, die samen spraken over milieu-uitdagingen en duurzaamheid in de sector.
TotalEnergies op spoor met olie-ontwikkeling Blok 58
TotalEnergies heeft afgelopen week de opdracht toegekend aan SBM Offshore voor de bouw van een Fast4Ward-romp voor de eerste Floating Production Storage and Offloading (FPSO) van het Suriname Blok 58 ontwikkelingsproject. Dit besluit wordt volgens Roy Shyamnarain, fiscalist en deskundige op het gebied van de Surinaamse olie- en gasindustrie regelgeving, gezien als een mijlpaal en een bevestiging dat TotalEnergies volledig op koers ligt met zijn plannen om binnenkort een definitief investeringsbesluit (FID) voor dit project aan te kondigen.
Al twee seizoenen grote schade bij rijstinzaai Nickerie
Rajen Bishar, rijstboer in Nickerie, zegt dat boeren in dit district de afgelopen seizoenen flink te kampen hebben gehad met veel problemen. Hij wijst op de schade aangericht door ratten, daarna een lage prijs voor de afgeoogste padie, lage opbrengsten tijdens de oogst, en het watertekort dat weken aanhield. “En nu speelt een wateroverlastsituatie”, aldus Bishar.
TotalEnergies reserveert SBM Offshore’s Fast4Ward-Romp voor eerste olie-ontwikkeling van Suriname
TotalEnergies heeft aangekondigd, dat het de Fast4Ward®-romp van SBM Offshore heeft gereserveerd voor zijn eerste offshore ontwikkelingsproject in Suriname. Dit nieuws werd afgelopen donderdag bekendgemaakt door SBM Offshore.
OWOS-secretaris: ‘Zaken duren te lang, terwijl directie eigendunkelijk besluiten neemt’
De bond bij de Energie Bedrijven Suriname (OWOS) heeft vanochtend zijn algemene ledenvergadering verplaatst naar de elektriciteitscentrale EBS aan de Saramaccastraat. Daarbij werd een gedeelte van weg door de leden van de bond gebarricadeerd. OWOS-secretaris Rishi Mathoera zegt tegenover de krant, dat zaken veel te lang duren. Volgens hem voert de directie eigendunkelijk besluiten door. ‘’Het gaat om bondsaangelegenheden, zo worden personen bevorderd en verplaatst, zonder dat de bond daarbij betrokken wordt.’’
SWM laat het wederom afweten
Het regent de laatste weken zeer hard en dat zou tot gevolg moeten hebben dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij weer voldoende water aan haar afnemers zou moeten kunnen leveren. Maar er schijnt weer iets goed mis te zijn met de distributie en druk op de leidingen.
Suriname toegetreden tot Egmont Group of Financial Intelligence Units
De Egmont Group is een wereldwijde organisatie die op alle continenten actief is voor de Financial Intelligence Units (FIUs) die lid zijn van de Financial Task Force. Suriname behoort tot de Caribbean Task Force. Op woensdag 5 juni heeft de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) plaatsgevonden voor de toetreding van FIU-Suriname tot de Egmont Group. In 2010 zijn er reeds pogingen ondernomen om lid te worden van de Egmont Group, maar vanwege een tekort aan wettelijke mechanismen en onderbrekingen om de organisatie ook als autoriteit te laten functioneren in alle deelgebieden van de organisatie, moesten er wijzigingen aangebracht worden.
Man aangehouden met 1790 XTC-tabletten
Een gemengd team van de politie heeft op woensdag 5 juni na uitgewerkte informatie de verdachte D.R. (33), woonachtig in de omgeving van de Mataulistraat, op een locatie aan de Leysweg aangetroffen. Volgens de informatie bood de verdachte op zijn woonadres XTC-tabletten ter verkoop aan.
Regering zet in op rechtspositie ambtenaren en transparantie bij grondconversie
Het grondconversieproces verloopt zeer effectief, zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de regeringsraadsvergadering (RRV) op woensdag 5 juni. Tijdens de vergadering zijn 157 nieuwe aanvragen goedgekeurd, wat de inkomsten op een totaal van SRD 60 miljoen heeft gebracht. Het staatshoofd voorspelt dat de inkomsten tegen het einde van het jaar dicht bij SRD 150 miljoen zullen liggen.
Drie boeken overhandigd aan president Santokhi in kader van natuurbescherming
In het kader van milieubescherming zijn drie boeken samengesteld waarin een tiental documenten verwerkt is. Hierin zijn opgenomen het essentieel belang van het beschermen van het milieu en behouden van de biodiversiteit en strategieën om dit te waarborgen. Op dinsdag 4 juni sprak minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu de aanwezigen toe in Utopia Heritage, waarna hij exemplaren van de documenten ceremonieel overhandigde aan president Chandrikapersad Santokhi. Daarnaast hield ook de directeur van Suriname Conservation Foundation (SCF), Henna Uiterloo, een toespraak waarin zij het behouden en beschermen onderstreepte.
Sewdien: ‘Met minimale middelen export vergroten’
Parmanand Sewdien, Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft afgelopen woensdag gezegd, dat er hard wordt gewerkt om met minimale middelen de export in Suriname te vergroten. Volgens Sewdien zijn er afspraken gemaakt op zowel regeringsniveau als binnen de CARICOM. “We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet en geconcludeerd dat we met minimale inspanningen, het maximale eruit kunnen halen. Daarom hebben we besloten om eerst te kijken naar de rijstsector”, aldus Sewdien.
Suriname wint prestigieuze prijs met nieuwe bankbiljetten
Suriname heeft een onderscheiding gewonnen tijdens de prestigieuze Regional Banknote and ID Document of the Year Awards, een hoogtepunt binnen de High Security Printing (HSP) Latin America-conferentie. Het evenement vond dit jaar plaats in Santiago, Chili, met een speciale ceremonie op dinsdag 4 juni waar de prijzen werden uitgereikt.
Nieuwe projecten op stapel in olie- en gasindustrie Suriname
Terwijl de voorbereidingen voor de eerste ontwikkeling van TotalEnergies in Suriname, in Blok 58, in volle gang zijn, richten analisten van Rystad Energy en Wood Mackenzie hun aandacht op twee extra projecten die mogelijk kunnen volgen.
Suriname en IMF bereiken Staff-Level Agreement over 6e review:
De regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben overeenstemming bereikt over de zesde evaluatie van het economisch herstelprogramma, ondersteund door de Extended Fund Facility (EFF). De herziening moet nog worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het IMF. Het bereiken van de Staff-Level Agreement (SLA) over de zesde review, houdt onder andere in dat Suriname een betaling van USD 61.8 miljoen (SDR 46,7 miljoen) zal krijgen, zoals afgesproken binnen het EFF-programma van de IMF.
Staatsolie wil binnen twee jaar offshore oliesector uitbreiden
Staatsolie heeft deze week ambitieuze plannen aangekondigd om de offshore oliesector van het land uit te breiden met een intensief exploratieprogramma dat zich uitstrekt over de komende twee jaar. Tijdens zijn keynote-toespraak op de Suriname Energy, Oil and Gas Summit (SEOGS) op 4 juni, onthulde algemeen directeur Annand Jagesar, het plan om “veel exploratieputten” te boren, wat hij omschreef als een opwindende kans om nieuwe olievoorraden te ontdekken. Jagesar benadrukte ook dat een aantal van deze putten in nieuwe exploratiegebieden zouden worden geboord, waardoor de mogelijkheden voor oliewinning verder werden vergroot.
Nationale veiligheid momenteel stabiel, maar bedreigingen van verschillende aard vormen een uitdaging
Veiligheidsexpert Mark Karg zegt dat bij de ‘Operatie Zero Tolerance’ te merken is, dat er een zekere vorm van samenwerking tot stand is gebracht tussen de diverse veiligheidsdiensten. “Dit is zeker positief, maar ik zie het als een ad-hocmaatregel.” Volgens Karg is er het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), dat bij resolutie is ingesteld, om regulerend, controlerend, monitorend en regisserend op te treden, ten aanzien van de nationale veiligheid, waar ook de criminaliteit onder valt. Criminaliteitsbestrijding is een onderdeel van de nationale veiligheid.