Lokaal
E-bikers hebben geen weet van verkeersregels:
De jonge vrouw die maandagavond overleed, nadat ze eerder op de dag op een e-bike was aangereden door een automobilist, is de 19-jarige Joëlle Fränkel. Uit het voorlopig onderzoek van de politie is gebleken dat ze van achteren werd aangereden, nadat ze zonder op te letten, naar de andere kant van de weg reed. Joëlle reed aan de linkerzijde van de Mr. Jagernath Lachmonstraat en ging in de richting van de Leysweg.
‘Optreden Belastingdienst moet daadkrachtiger en beter controleerbaar worden’
Radjendrekoemar Debie, VHP-parlementarier, voerde gisteren bij aanname van de wetswijziging van de Wet Fiscaal Identificatienummer, S.B. 2020 no. 17, aan, dat het optreden van de Belastingdienst daadkrachtiger en doelmatiger moet. ‘’En tegelijkertijd moet het klantgerichter en beter controleerbaar worden, zonder onnodige bureaucratie en administratieve lasten.‘’ De wetswijziging is gisteren met algemene 33 stemmen aangenomen. De Wet Fiscaal Identificatienummer is in 2020 in werking getreden; echter had de wet een beperking die moest worden opgeheven. Het identificatienummer was namelijk beperkt tot acht cijfers. Met de wijziging van de wet is besloten de cijfermatige beperking op te heffen.
Raghoebarsing ontkent koopkrachtversterking van SRD 19000 aan ministers
Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën, heeft tijdens de behandeling van de Wet Fiscaal Identificatienummer gezegd dat het een pertinente onwaarheid is, dat de regering zichzelf een koopkrachtversterking van 50 procent met terugwerkende kracht tot mei 2023 heeft toegekend. De bewindsman reageerde op de opmerking van de NDP-parlementariër, Stephen Tsang, dat hij in een dagblad zou hebben vernomen, dat de regering zich zou hebben verrijkt door een abnormale koopkrachtversterking, terwijl de samenleving het moet doen met een bedrag van SRD 1800
‘Medewerkers EBS hadden het recht niet om terrein te betreden’
Een vakbondsdeskundige die niet bij naam genoemd wenst te worden, verklaarde in gesprek met de redactie, dat de werknemers van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gisteren nimmer het recht hadden om het terrein te betreden. Dit omdat de directie de opdracht daartoe had gegeven en dus de poort op slot had laten doen.
Nationale dialoog essentieel rond olie- en gasontwikkeling
Er zal een basis gecreëerd moeten worden voor de toekomstige generaties. Er wordt nog niet effectief gesproken door de autoriteiten over hoe de inkomsten uit de offshore olie- en gasproductie zullen worden beheerd. Hieromtrent had minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) het kortgeleden voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) vergadering. Deze kwestie rond de olie- en gasontwikkeling zal nog op nationaal niveau besproken moeten worden.
HYPOCRISIE EN AMNESIE
Het wekt steeds weer verbazing, wanneer leden van de NDP in De Nationale Assemblee, menen forse kritiek te kunnen en mogen leveren op de verrichtingen van de huidige regering. Velen zijn van mening, dat de huidige machthebbers voor de verkiezingen van mei 2020 veel beloofd hebben aan het volk en dat ze om wat voor reden dan ook, in veel opzichten hebben gefaald. Daarom is de ontevredenheid bij velen niet gering.
Atompai: ‘Ik heb hart voor Suriname, waar mensen me willen daar wil ik ook zijn’
Mielando Poetini Atompai, hoofdinspecteur en voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft in gesprek met ABC online nieuws verteld waarom hij ervoor heeft gekozen, uit de politiedienst te stappen, en zijn carrière voort te zetten in de politiek, waarbij hij deel uitmaakt van de Nationale Partij Suriname (NPS). Atompai zei dat, hij sinds 2021 tijdens de verkiezingen tot voorzitter van de SPB, bekend heeft gemaakt, dat hij niet voor langetijd voorzitter van de bond wenst te zijn. “Als ik voorzitter ben geworden, zal ik tot 2024 maximaal tot 2025 aanzitten, maar ik zal niet tot 2026 aanzitten,” aldus Atompai. Toevoegend zei hij dat zijn zittingsperiode eigenlijk eindigt in augustus 2026.
Hoofdkapitein Kwinti’s ontkent contract met Mennonieten
Harold Souvenir, hoofdkapitein der Kwinti’s, heeft in gesprek met ABC-radio ontkend dat hij zonder medeweten van de granman, contracten zou zijn aangegaan met de Mennonieten. Afgelopen week hield een groep bewoners een krutu, waarbij zij eisten dat Souvenir opstapt als hoofdkapitein. Volgens hen zou Souvenir eigendunkelijk handelingen hebben gepleegd. Ruud Souverein van Terra Invest, die in Suriname als tussenpersoon fungeert voor de Mennonieten, heeft hoofdkapitein Souvenir benaderd via een derde persoon.
Verkeersomleiding Saramaccastraat ivm veiligheidszone EBS.
In verband met de ingestelde veiligheidszone over de Saramaccastraat voorlangs de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) zullen de navolgende kruisingen per ingaande woensdag 12 juni 2024 tussen 06.00 uur v.m. en 12.00 uur v.m. worden omgelegd, te weten:
Somohardjo: ‘Salarissen die onterecht zijn stopgezet, zullen worden uitbetaald’
Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken, heeft in een radiogesprek verklaard dat personen wiens salaris onrechtmatig werd stopgezet, gecompenseerd zullen worden Volgens Somohardjo is men de mogelijkheden nog aan het bekijken, maar zal het niet lang meer duren voordat de groep van bijkans 50-60 mensen, hun loon ontvangt. De bedoeling is dat de lonen uiterlijk dinsdag worden uitbetaald. Een grote groep ambtenaren heeft al langer dan een week geleden protest aangetekend toen bleek, dat ze geen loon had ontvangen. Dit ofschoon ze zich had geregistreerd bij de verplichte landelijke ambtenarenregistratie.
Padieopkopers in actie: President houdt zich niet aan zijn woord
De Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) betreft een Surinaamse belangenorganisatie van rijstboeren (padie is ongepelde rijst). De BSP verwijt Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en president Chandrikapersad Santokhi, niet gedaan te hebben, wat was afgesproken. Ook is de organisatie van mening, dat de beide bewindslieden iets anders deden, wat niet had mogen gebeuren. “De padieprijs-compensatie heeft niet plaatsgevonden”, aldus de BSP.
Belastingdienst zal over een jaar ondergebracht worden in oud ambassadegebouw VS
Als onderdeel van het Fiscal Strengthening to Support Economic Growth (FISEG) programma van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), zal het gebouw waar de Amerikaanse ambassade gehuisvest was, gerenoveerd worden voor de Belastingdienst. Het officiële startsein hiervoor is gisteren gegeven in aanwezigheid van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, Marita Lautan-Wijnerman, hoofd der Belastingen, en Steven Collins, Chief of Operations IDB.
Vrijspraak gevraagd voor Van Trikt
Op 3 juni 2024 heeft het Hof van Justitie de strafzaak in hoger beroep tegen de verdachte R. van Trikt behandeld. De zaak stond voor dupliek. Advocaat Irvin Kanhai heeft eerst het woord gevoerd tijdens de dupliek. Hij vroeg vrijspraak voor de verdachte van de gehele tenlastelegging en vroeg tevens de beslaglegging van het pand aan de Krakalaan op te heffen.
Dodelijk ongeval met e-bike aan de Jagernath Lachmonstraat
Een tragisch ongeval heeft het leven gekost van een 19-jarige vrouw die een e-bike bestuurde. Het incident vond plaats aan de Jagernath Lachmonstraat. De vrouw overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het ongeluk vond gistermiddag plaats ter hoogte van het MI-GLIS. De e-biker doorkruiste het recht doorgaande verkeer, wat resulteerde in een botsing met een personenauto. Het slachtoffer was na de botsing niet aanspreekbaar, en werd met spoed naar de Spoed Eisende Hulp vervoerd, alwaar zij overleed.
Regering wil luchthaven verhuizen naar Jarikaba
De regering overweegt een aanzienlijke investering in de bouw van een nieuwe luchthaven, aangezien de kosten voor de reparatie van de landingsbaan van de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij, inclusief onderbrekingsverliezen, aanzienlijk hoog zijn. Volgens bronnen van de redactie van De West, is Jarikaba een van de locaties die serieus wordt overwogen voor deze nieuwe luchthaven.
Curaçao bespreekt samenwerkingsmogelijkheden met Suriname
De minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao, Ruisandro Cijntje, heeft een bilateraal gesprek gevoerd met minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ).
BiZa en dc’s buigen zich over voorbereiding verkiezingen
Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft op vrijdag 7 juni een plenair overleg gehad met alle districtscommissarissen (dc’s ) en hun staf inzake de voorbereidingen van de Verkiezingen van 2025. Het overleg werd gehouden in het Lalla Rookh gebouw. BiZa-directeur Nasier Eskak stelde dat deze dag zeer belangrijk is. “Wij hebben samen met de dc’s de nodige instructies doorgenomen om vervolgens te komen tot een gedegen planning en begroting voor de activiteiten die zullen komen, zodat wij dan heel efficiënt kunnen omgaan met de middelen die ter beschikking gesteld worden voor het houden en voorbereiden van de komende verkiezingen.
Melkveesector op sterven na dood; van importkoeien niets meer vernomen
De import van 1.500 melkkoeien is onder-deel van een plan van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de melk-productie in Suriname te stimuleren en daarmee de voedselzekerheid te vergroten. Edmund Blufpand, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), zegt dat voor wat de melkveesector betreft, ‘’die nog steeds hetzelfde is en wel op sterven na dood, van die importmelkkoeien hebben we niets meer vernomen”. Eerder vertelde Blufpand, dat er verder niets is meegedeeld over de import van koeien. “Alleen dat ze uit Brazilië zouden komen en dat was in 2022”, aldus Blufpand.
Jongeren en ondernemers voorbereid voor energie-, olie- en gasindustrie
Op de laatste dag van de Suriname Energie, Olie en Gas Summit (SEOGS) op 7 juni, vond er een paneldiscussie plaats met als titel: ‘Preparing Youth and Entrepreneurs for Opportunities and Challenges in the Energy, Oil and Gas Industries’. De discussie concentreerde zich rond de vraag waar studenten hun focus op moeten leggen en welke knelpunten er kunnen zijn binnen de sector. De sprekers benadrukten het belang van onderwijs en certificering voor het creëren van kansen binnen de sector.
MENNONIETEN GEWROET
Als de regering Santokhi in de kwestie van de Mennonieten de waarheid heeft gesproken, is er geen sprake van dat deze Spaanssprekende buitenlanders, de ruimte zal worden geboden om hier tienduizenden hectares grond ter beschikking te krijgen, om te ontbossen en voor agrarische doeleinden benutten. Onze minister van Buitenlandse Zaken heeft enige tijd geleden verklaard, dat de Mennonieten geen grond van de overheid ter beschikking zouden krijgen, dus daarmede zou de kous af moeten zijn.
Brunswijk: ‘ABOP zal geen problemen krijgen bij OKB’
Vocepresident Ronnie Brunswijk heeft de afgelopen week tegenover enkele journalisten gezegd, dat ABOP geen problemen zal krijgen bij de inschrijving bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Volgens Brunswijk zijn er al wijzigingen gekomen in de statuten van de partij. Over het feit dat verdachten niet mogen deelnemen aan de verkiezingen, repte de vicepresident met geen woord. Hij verzekerde wél, dat hij op de lijst van de partij zal komen te staan.