Lokaal
Newmont Suriname ontvangt U.S. Secretary of State’s Award for Corporate Excellence
Newmont Corporation kondigde aan, dat haar Surinaamse vestiging op 22 oktober jongstleden, is onderscheiden met de prestigieuze U.S. Secretary of State’s Award for Corporate Excellence in de categorie Klimaatweerbaarheid. Deze award benadrukt de cruciale bijdrage van Newmont aan de economische ontwikkeling van Suriname,
Baanbrekend Telehealth-project voor Powakka en omliggende dorpen
De Medische Missie (Medische Zending Primary Health Care Suriname) heeft in samenwerking met de Pan American Health Organization (PAHO) een baanbrekend Telehealth-project gelanceerd, gericht op het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg voor de indiaanse gemeenschap van Powakka. Dit initiatief vermindert niet alleen de reisafstand voor medische zorg, maar biedt ook kosteneffectieve en tijdige medische consultaties, wat een belangrijke stap is in het verbeteren van de zorg voor afgelegen gemeenschappen.
President Santokhi zet Surinaamse standpunten uiteen op COP29
In de Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe, is vandaag de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, de 29e Conference of the Parties (COP29), aangevangen. De World Leaders Action Summit is het hoofdonderdeel van de conferentie en brengt staatshoofden, regeringsleiders en vertegenwoordigers van publieke en private sectoren uit de gehele wereld bijeen om concrete oplossingen te presenteren voor de mondiale klimaatuitdagingen.
Faucher: ‘VS zullen Suriname blijven ondersteunen’
In een recente toespraak tijdens de ‘Election Night 2024 Watch Party’, benadrukte de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, de kracht van democratie wereldwijd en verwees naar de recente recordaantallen van kiezers in verkiezingen in 64 landen, waaronder de VS.
Somohardjo: ‘Zonder onze steun was hij nooit VP’
Paul Somohardjo, voorzitter van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL), heeft gisteren tegenover ABC online nieuws gezegd, dat vicepresident Ronnie Brunswijk, de samenleving iets anders voorhoudt, omtrent de kwestie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Suriname heeft voorsprong; eerste gas mogelijk in 2031
Suriname en Guyana staan op het punt een belangrijke rol te gaan spelen in de mondiale aardgasmarkt. De twee landen maken hun intrede op een cruciaal moment, nu aardgas wereldwijd wordt geprezen als een ‘brugbrandstof’ die helpt bij de overstap van steenkool naar schonere energiebronnen.
IMF-delegatie en president bespreken voortgang herstelprogramma
Het team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder leiding van Anastasia Guscina, heeft een bezoek gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi om de achtste beoordeling van het IMF-programma te bespreken.
Torarica Group en Finabank bouwen aan toekomst Surinames accommodatie- en toerismesector
De Torarica Group kondigt met trots aan vandaag de eerste paal te slaan voor de ontwikkeling van het Torarica Long Stay appartementencomplex met 116 duurzame appartementen, gepland voor oplevering in 2026. Dit baanbrekende project vergroot niet alleen het aanbod aan duurzame accommodatie in Suriname, maar toont ook dat Torarica het risico durft te nemen om op grote schaal te investeren in de toekomst van het land.
Korpsleiding houdt bespreking betreffende oplossingsmodel verkeerssituatie
De commissaris van politie, Melvin Pinas, heeft op vrijdag 8 november 2024 een onderhoudsgesprek gevoerd met de verschillende afdelingshoofden die onder de afdeling Verkeer ressorteren. Tijdens deze meeting is de nadruk gelegd op de verkeerssituatie in Groot-Paramaribo, waarbij het verkeer vaak vast komt te zitten.
GHFS en ministerie van ROM lanceren PROMAR-project tegen zwerfafval in zee
Nadat Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en andere Surinaamse organisaties in september participeerden in World Cleanup Day, is het nu tijd voor een meer gestructureerde actie. Zwerfafval in de zee is momenteel een van de grootste vervuilingsproblemen ter wereld.
KORTZICHTIGE BENADERING OF MISLEIDING
Voor de verkiezingen van mei 2020, werd er vanwege de politieke partij de VHP, en in het bijzonder haar voorzitter gesteld, dat bij een verkiezingsoverwinning, al hetgeen fout was gegaan tussen 2010 en 2020, weer recht gezet zou worden. ‘’Wo Seti Ing!’’, werd er geroepen. De VHP, die op dat moment zichzelf presenteerde als Orange Movement, beloofde de kiesgerechtigden en de rest van de samenleving, dat onder haar bestuur met het benodigde ‘kader’, het snel weer goed zou komen in ons land en elke Surinamer wederom kon rekenen op vooruitgang, en bijvoorbeeld de inflatie en geldontwaarding, een halt zou worden toegeroepen.
Van Charante: ‘Investeren in welzijn en ontwikkeling van medewerkers’
Tijdens de Social Media Conferentie Suriname 2024, vertegenwoordigde Jan van Charante, bedrijfsarts en expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid, de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Zijn presentatie benadrukte de cruciale rol van duurzame inzetbaarheid als een gedeeld belang van werkgevers en werknemers.
Finabank organiseert financiële inclusiesessie voor AdeKUS-studenten
Finabank heeft recentelijk een financiële inclusie-sessie georganiseerd voor de studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Gedurende de sessie werden verschillende financiële onderwerpen besproken, zoals het openen van bankrekeningen, verzekeringen, duurzame investeringen en het belang van financiële planning.
VSB en ASFA zetten eerste stap naar een Verenigd Surinaams Bedrijfsleven
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), hebben op vrijdag 1 november een belangrijke stap gezet naar een verenigd bedrijfsleven in Suriname. Onder het toeziend oog van de alliantiepartners van de ASFA, ondertekenden de organisaties een Memorandum of Understanding (MoU), waarmee zij hun intentie bekrachtigen om hun krachten te bundelen voor de duurzame ontwikkeling van Suriname en de versterking van de private sector.
Raghoebarsing: ‘Er is niet gesleuteld aan de GT’
Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, vindt dat de bevolking niet hoeft te weten, dat de government take (GT) ondertussen met SRD 1 is verhoogd. De consument betaalt nu op Unleaded SRD 10, op Super Unleaded SRD 11 en op Diesel SRD 9,50 voor een liter die de staat int. Raghoebarsing verzuimde afgelopen donderdag tijdens de regeringspersconferentie concreet hierop in te gaan.
Offshore olievondsten Suriname wekken mondiale belangstelling
Suriname, net als zijn buurland Guyana, staat in de schijnwerpers van de internationale olie- en gaswereld. Verschillende internationale energiebedrijven hebben de afgelopen jaren overeenkomsten gesloten om de offshore exploratie in het land te intensiveren. Verwacht wordt dat Suriname tegen 2030 een aanzienlijke olie- en gasproductie zal hebben, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de Caribische regio als opkomende olie- en gasgigant.
Amoksi: ‘Het werk moet beter gedaan worden’
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) verklaart, dat de politie hard werkt om de veiligheid te kunnen garanderen. Echter benadrukt hij dat het werk beter moet. ‘’Ik zeg niet dat het werk niet gedaan wordt, maar het moet beter.‘’ Amoksi benadrukte in gesprek met journalisten, dat de criminaliteit aan het toenemen is.
Bepaalde exporteurs voldoen niet aan retentieregeling van 35 procent
Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft tijdens de regeringsraadvergadering aangegeven, dat niet alle exporteurs voldoen aan de 35 procent retentieregeling van de CBvS. De retentieregeling is een wettelijke verplichting waarbij exporteurs een deel van hun valuta-opbrengsten moeten storten bij de Centrale Bank.
El Dorado Offshore organiseert carrièrebeurs voor kansen in Surinaamse energiesector
El Dorado Offshore (EDO), een specialist in mankrachtoplossingen voor de Caribische energiesector, organiseert op zondag 17 november 2024 een carrièrebeurs in Suriname. Het evenement vindt plaats in de Assuria Hermitage High-Rise in Paramaribo en heeft als doel om de groeiende lokale beroepsbevolking in de snelgroeiende energiesector te ondersteunen.
VAAGHEID ROND CORANTIJNBRUG
Terwijl er in Suriname in de vaagste vaagheid over de stand van zaken rond de Corantijnbrug wordt gesproken, is de Guyanese regering veel transparanter. Juist in Suriname, waar de bevolking lauwwarm is over de betekenis en de noodzaak van het grootste en duurste infrastructureel project in onze geschiedenis, houdt de regering Santokhi mondjesmaat en alleen in thuiswedstrijden, het volk op de hoogte van wat precies gebeurt aan onze rechteroever.
Zo beweert de minister van BIBIS keer op keer, Guyana streng toe te spreken over Tigri, maar ondanks zijn vele bezoeken en zijn vele beweringen, is er tot op de dag van vandaag, anno 2024, niet één geluidsfragment, niet één video-opname en niet één transcript van een toespraak of een Guyanees nieuwsbericht, waarin dergelijke spierballentaal voorkomt.
Guyana zou voor Santokhi’s brug betalen, zoals Mexico voor Trump’s muur zou betalen. Daarna werden de magische letters ‘PPP’ rondgeslingerd. Public Private Partnership is het toverstafje van de regeringen Santokhi en Ali, zodra men niet volgens de wijze van begroting en comptabiliteit een bedrag wil noemen dat een project de staat gaat kosten. Want zoals gebleken is in de PanAm-affaire, heeft ‘PPP’ de staat daar ruim USD 8 miljoen gekost en hebben overheidsfunctionarissen capriolen uitgehaald die nog steeds op bureaus van het Openbaar Ministerie tot onderzoek en overleg leiden.
Toen werd het verhaal dat China, onze grootste bilaterale schuldeiser, die ondanks de vaagheden die minister BIBIS verkondigt, nog nergens een handtekening onder ge-plaatst heeft, als het om schuldsanering gaat, wel geldschieter wilde spelen in deze kwestie.
Nu moeten wij hier in Suriname via de Guyanese pers wat onthullingen vernemen over hoe onze westerburen met de kwestie omgaan.
Om te beginnen, blijkt er dus reeds een inschrijving te hebben plaatsgevonden, waaraan meerdere bedrijven hebben meegedaan. Die inschrijving, voor honderden miljoenen US Dollars, waar de Surinaamse belastingbetaler uiteindelijk mede voor zal moeten opdraaien, is nooit bericht aan De Nationale Assemblee en geen onderdeel van geen enkele begroting.
Die inschrijving zelf is geleid door de Guyanese National Procurement and Tender Administration Board in Georgetown in 2023. Een proces en een procedure, waar een vreemde mogendheid Suriname vertegenwoordigt, zonder dat onze Nationale Assemblee de overeenkomsten uit 2022 die daar rechtsgrond toe zouden moeten geven, volgens de Grondwet, heeft beoordeeld en over heeft gestemd.
In oktober 2023 hebben volgens de Guyana Times, het Nederlands bedrijf Ballast Nedam en het Chinees bedrijf China Road and Bridge Corporation (CRBC) voorstellen voor de bouw ingediend, maar zij zijn niet bereid de voorfinanciering op zich te nemen. Een voorwaarde van de inschrijving zou zijn geweest dat design-build-finance-operate-maintain (DBFOM) het model moest zijn van het project. Private bedrijven zouden dus voorschieten en terugverdienen, wat technisch gezien inderdaad een PPP-karakter heeft. Nu blijken dus twee frappante kwesties aan het licht te komen: geen enkel Surinaams bedrijf was onder de zes inschrijvers toegelaten of bij de laatste twee overblijvers. PPP lijkt niet meer aan de orde, nu de overblijvers willen dat Suriname en Guyana het geld zelf ophoesten.
Santokhi zou tijdens CARICOM besprekingen dit jaar aan Guyana Times gezegd hebben informeel op de hoogte te zijn van interesse vanuit de IDB om te financieren. Waarom bespreekt ons staatshoofd en onze regeringsleider een potentiële financiering van meer dan beide Oppenheimer leningen met de Guyanese pers, in plaats van het te presenteren aan het hoogste college van staat, De Nationale Assemblee, waar hij grondwettelijk jaarlijks, de belangrijke financiële aangelegenheden moet voorhouden aan het volk en waar hij, wederom grondwettelijk alle buitenlandse overeenkomsten binnen een maand moet aanleveren voor beoordeling?
De NDP maakt veel tamtam over hoe de parlementaire onschendbaarheid uitgehold wordt, door de coalitie en door de leiding van De Nationale Assemblee. En de omgangsvormen hebben een constitutionele plek, dat moet toegekend worden.
Maar wat er rondom GranMorgu en rondom de Corantijnbrug plaatsvindt, waarbij zonder mandaat honderden miljoenen en zelfs tientallen miljarden aan verplichtingen naar hartelust aanvaard en verdeeld worden, zonder De Nationale Assemblee en het volk van de exacte en totale voorwaarden te informeren, vertrapt alle beginselen van grondwettigheid en van behoorlijk bestuur.
Gezien de nauwe betrokkenheid en het grote belang, moet de vraag toch een keer luidop gesteld worden, in wiens belang dit allemaal opper geheimzinnig plaatsvindt: het volk van Suriname, dat van een SRD in 2020 aan koopkracht, minder dan een kwartje besteedbaar en effectief overgehouden heeft in 2024, of de buren die ons grondgebied bezetten, maar bij wie de top van deze regering zich warmpjes thuis voelt.
GRATIE BOUTERSE JURIDISCH ONHOUDBAAR
De politieke realiteit is dat Desi Bouterse geduldig wacht op de verkiezingen, de formatie en de nieuwe regering, om gratie te krijgen. Gratie, voorafgaand aan de verkiezingen, is voor de zittende president en vicepresident, een risico met weinig voordelen. Ten eerste zou gratie de weg vrijmaken voor Bouterse als tegenkandidaat bij de verkiezingen zelf. Er heerst ontevredenheid bij de groep die de man altijd op handen gedragen heeft: de man van de straat.