Keerpunt


(Foto: Johan de Randamie)

DIERENTUIN IN ZWAAR WEER 

August 3, 2019

Wat gebeurt er met onze enige dierentuin, bekend als de Paramaribo Zoo? Het is een zeer trieste dierentuin, want erg veel dieren zijn er niet te zien en wie denkt van een mooi onderhouden tuin te kunnen genieten, komt bedrogen uit.

PALMENTUIN WAKA PASI 

August 3, 2019

Deze regering voert het peperdure project: Palmentuin Waka Pasi Craft & More uit dat geïnitieerd wordt vanuit het Bureau van de First Lady. Wat heeft  First Lady Bouterse-Waldring met dit miljoenenproject te maken en wat is de rol van de districtscommissaris (dc) in het geheel?

SPIEGELEN AAN DICTATORS 

August 3, 2019

Het Surinaamse volk moet tot het besef komen, dat slechts een verhoogde productie, export en gegarandeerde goed betaalde afzet in het buitenland, daadwerkelijk economische groei tot gevolg zal hebben.

DE ZOVEELSTE MULTINATIONAL 

August 3, 2019

Wordt het voor multinationals oninteressant in Suriname te werken? Die vraag zouden we ons na het vertrek van BHS-Billiton, Alcoa en straks misschien zelfs Iamgold, zeker mogen stellen. We weten zo langzamerhand aan de hand van tal van publicaties wel, waarom BHP-Billiton en de Alcoa uit ons land zijn vertrokken.

STAATSSCHULD VERDUBBELD 

August 3, 2019

Keerpunt heeft het jaarverslag van de Hakrinbank over het boekjaar 2018 nauwkeurig bekeken en is tot de conclusie gekomen, dat de totale staatsschuld van ons land in ruim twee jaar tijd is verdubbeld van SRD 9,5 miljard naar SRD 18,7 miljard.

‘MOMENTEEL NOG GEEN SPRAKE VAN FUSIE’ 

August 3, 2019

Aandeelhouders van de Hakrinbank N.V. hebben per brief geëist, dat er onmiddellijk voor gezorgd moet worden, dat de Staat Suriname geen zeggenschap meer uitoefent in de besluitvorming in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, van de bank en daarbuiten.

PALMEN VOL BOOMANANASSEN 

July 28, 2019

De palmen in de Palmentuin zitten al sinds jaar en dag vol met boomananassen, meer bekend als fowru doti. Het onkruid groeit dusdanig welig tussen de palmen dat het duidelijk is dat het al jaren schort aan het onderhoud van de bomen.

ZONDE VAN DE BABYVOEDING 

July 28, 2019

Afgelopen dinsdag is er een grote partij van 24.592 blikken babyvoeding vernietigd. Het gaat om de bekende babyvoeding Enfamil. Dit is gedaan op verzoek van Mead Johnson namens de fabrikant van de babyvoeding in de Verenigde Staten van Amerika.

NIET ANDERS VERWACHT 

July 28, 2019

De zes Chinese hektrawlers die vanaf november vorig jaar in onze wateren vertoeven, moeten ons land verlaten en krijgen zeker geen vergunning om in onze wateren te komen vissen. Dat heeft de rechter in kort geding beslist. De regering zal nu via haar ministerie van Binnenlandse Zaken, opdracht moeten geven aan de kustwacht de schepen uit onze territoriale wateren en economische zone op zee te verwijderen.

VEEL STRENGER BELEID GEWENST 

July 28, 2019

De afgelopen week werden wij met afschuw vervuld bij het zien van een foto op sociale media van een aantal tucans, ook wel ‘kuyake’ in ons land genoemd, die doodgeschoten waren.

GEFINGEERDE ONTVREEMDINGEN? 

July 28, 2019

De laatste tijd is het Keerpunt veelvuldig opgevallen, dat er wapens van leden der gewapende machten uit hun voertuigen worden ‘gestolen’. Het is vaak hetzelfde verhaal van de politieagent, militair of penitentiair ambtenaar.

GEEN WAARDERING VOOR SURINAAMSE ARTSEN 

July 28, 2019

De ministers van Financiën en Volksgezondheid, vertoeven momenteel in Cuba om verder afspraken te maken inzake de samenwerking tussen Suriname en Cuba. De minister van Volksgezondheid in Cuba, heeft aangegeven, dat Suriname kan blijven rekenen op zijn steun. Suriname heeft recent 50 Cubaanse artsen aangetrokken.

DRUKTE VAN JEWELSTE 

July 27, 2019

Ex-minister Jennifer van Dijk-Silos is behalve voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, nu ook nog de coördinator van het projectmanagementteam dat belast is met de uitvoering van  de Nationale Risk Assessment, NRA.

DEVALUATIES VANAF AUGUSTUS 2010 

July 27, 2019

De afgelopen week werd het wederom duidelijk, dat de regering Bouterse door tussenkomst van haar monetaire werkarmen, de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën, verwoede pogingen onderneemt om de wisselkoersen onder controle te houden en zeker te voorkomen dat die verder gaan stijgen.

LAND MET WITWASRISICO 

July 27, 2019

ING Bank laat haar buitenlandse klanten weten, dat als zij buiten de Europese Economische Ruimte (EER) wonen en niet aan kunnen tonen, waarom zij hun bankrekening willen behouden, de bank over zal gaan tot het afsluiten van de rekening.

PIRANHA GEVAAR 

July 27, 2019

Onlangs is een aantal mensen aangevallen door piranha’s nabij een ontspanningsoord aan de Surinamerivier in het district Para. De slachtoffers liepen verwondingen op aan hun voeten. Dit soort piranha aanvallen komen vaker voor bij ontspanningsoorden aan de Surinamerivier.

KWIKGEHALTE VROUWEN BINNENLAND ZORGWEKKEND 

July 22, 2019

Het Caribbean Consortium for Research in Environment Health en Nickerie Cohort, in Suriname bekend als het Meki Tamara project, heeft 1000 zwangere vrouwen onderzocht waarvan 200 in Nickerie, 200 in het binnenland en 600 in Paramaribo.

WAT VOOR AVIATION KENNIS HEEFT DE REGERING? 

July 22, 2019

De regering heeft definitief gekozen voor de lease van een Boeing 777-200ER die in november hier moet arriveren in afwachting van de geavanceerde 787 (Dreamliner).

ZIEKENHUIS ZONDER ARTS 

July 22, 2019

Een ziekenhuis zonder arts, dat kan toch niet. In Suriname is dit toch mogelijk, want dat is wat het RCR Zorghotel is geworden. De enige zaalarts die nog de leiding had in de instelling, is ontslagen.

71 BUSCHAUFFEURS BEBOET 

July 22, 2019

n twee weken tijd zijn 71 buschauffeurs beboet. 35 vergunningen van chauffeurs zijn ingetrokken. De politie heeft op 5 en 15 juli samen met de afdeling Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, de bussen gecontroleerd.

ZWERFVUIL 

July 21, 2019

Houd Suriname schoon. Ik denk dat iedereen weleens deze slogan heeft gehoord of ergens heeft gelezen. Je zou wedden dat iedereen dit daadwerkelijk doet, maar dat is helaas niet zo. Haast overal in Suriname kom je zwerfvuil tegen, hoewel de vuilniswagen in de meeste gebieden regelmatig langskomt.

LAAT DE LEGUANEN MET RUST! 

July 21, 2019

De leguaan, meer bekend als ‘boomkip’, vormt al decennialang een delicatesse voor mensen. Ook in Suriname is dat zo. Aan de overkant nabij de Wijdensboschbrug en op andere locaties worden levende leguanen die vol eieren zitten, te koop aangeboden.

KWIKGEHALTE VROUWEN BINNENLAND ZORGWEKKEND 

July 21, 2019

Het Caribbean Consortium for Research in Environment Health en Nickerie Cohort, in Suriname bekend als het Meki Tamara project, heeft 1000 zwangere vrouwen onderzocht waarvan 200 in Nickerie, 200 in het binnenland en 600 in Paramaribo.

WAT VOOR AVIATION KENNIS HEEFT DE REGERING? 

July 21, 2019

De regering heeft definitief gekozen voor de lease van een Boeing 777-200ER die in november hier moet arriveren in afwachting van de geavanceerde 787 (Dreamliner).

HITTEGOLVEN IN SURINAME EEN SERIEUZE ZAAK 

July 21, 2019

Tussen de periode juli tot en met augustus, kunnen wij hittegolven verwachten die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de mens.

HANDELT CBvS IN STRIJD MET IMMOBILIA-RICHTLIJN? 

July 21, 2019

Het eigen vermogen van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, is fors negatief, dus er is momenteel geen enkele ruimte om in onroerend goed te investeren.

VERKEERD EN GEVAARLIJK 

July 21, 2019

We weten duidelijk niet waar we extern onze vrienden moeten zoeken en welke ons daadwerkelijk vooruitgang kunnen brengen zonder weer in de losgebrande machtsstrijd van wereldmachten beklemd te kunnen of misschien wel zullen geraken.

foto: Louis Alfaisie

BLIJVENDE ONDERSTEUNING VAN HET KWAAD 

July 21, 2019

Wij blijven maar volharden in de steun aan het dictatoriale regiem onder leiding van de omhooggevallen buschauffeur Nicolás Maduro in Venezuela. Een man die het land financieel en economisch totaal naar de afgrond heeft geleid en louter voor zijn overleving, steeds meer als vazal wordt gezien van Cuba, Rusland en China.

FIRST VOTERS, WEES OP JE HOEDE 

July 14, 2019

Bij de komende verkiezingen in 2020 zullen ongeveer 40.000 jongeren voor het eerst naar de stembus gaan. Deze groep jongeren zal zeker een impact hebben op het resultaat van de verkiezingen.

FISTI PRODO 

July 14, 2019

Suriname wordt gezien als een mooi, zonnig land met een vriendelijke en gastvrije bevolking. Er wonen verschillende bevolkingsgroepen en die hebben elk hun eigen tradities, maar één ding hebben ze toch wel gemeen en dat is hun gastvrijheid.