Keerpunt


ALLE LIJKEN UIT DE KAST MET IFRS 

July 6, 2019

In Suriname bestaat allang de behoefte aan meer duidelijkheid voor wat betreft de richtlijnen voor de financiële jaarverslaggeving. De toepassing van de International Financial Reporting Standards, IFRS, bij het opstellen van een jaarrekening bevordert financiële rapportages van ondernemingen wereldwijd.

SKALIANRAMP 

July 6, 2019

Skalians blijven een ware actieve ramp in ons binnenland. Net zoals in andere landen er natuurrampen voorkomen, hebben wij skalians, goudzoekers en houtroof als ramp in de natuur.

SURINAAMS BANKWEZEN IS ZEER KWETSBAAR 

July 6, 2019

Het Surinaamse bankwezen is zeer kwetsbaar, dat hebben we gemerkt vanaf het moment dat de geldzending van 19,5 miljoen euro in beslag werd genomen op Schiphol. Deze inbeslagname heeft ervoor gezorgd dat ons financieel systeem sinds vorig jaar vastloopt, omdat de Centrale Bank van Suriname, CBvS, geen geldzendingen meer kan wegsturen.

WEINIG ZORG MET BAZO 

June 30, 2019

Het kan zomaar gebeuren: zo voel je je nog prima, en plotseling, van het ene op het andere moment voel je je ziek. Dat overkwam een oudere mevrouw, bekend bij Keerpunt.

WIE ZIJN DE BUREN? 

June 30, 2019

Het was een klein berichtje in onze krant van afgelopen woensdag: een alleenstaande moeder met een driejarig dochtertje, overleed op het toilet. De moeder was verslaafd.

DE PAARSE PARTIJ DOORSPOELEN 

June 30, 2019

e Nationale Democratische Partij, NDP, is gestart met het produceren van toiletpapier. Tot nog toe wordt dit lokaal tegen gereduceerde prijzen aan de man gebracht bij de verschillende buurtwinkels.

Foto: Ivan Summerville

GAAT KWESTIE RGD OOK IN DE DOOFPOT? 

June 30, 2019

In het rapport dat Orion Assurance & Advisory heeft uitgebracht over de Regionale Gezondheidsdienst, RGD, komen de miljoenenmalversaties die gepleegd zijn bij de dienst, aan het licht. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Financiën.

ARME WERKERS 

June 30, 2019

Er is nog veel chaos op het arbeidsfront in Suriname. Dit hebben vakbondsleiders zelf geconstateerd. Veel arbeiders werken onder moeilijke omstandigheden en weten zich geen raad.

BEREID OM TE GAAN… 

June 30, 2019

Veel Surinaamse artsen hebben hun misnoegen geuit over de komst van de Cubaanse artsen naar Suriname. Daartegenover staat het feit dat onze eigen artsen niet staan te springen om naar het binnenland te gaan om te werken.

TIJD VOOR COUPSCENARIO’S 

June 30, 2019

Wanneer dictators  en mensenrechtenschenders om tal van redenen hun machtspositie zien verschrompelen en als een kat in het nauw zijn beland, dan is het tijd voor het bedenken van een coupscenario om zo een ingrijpen tegen oppositionele krachten  te kunnen vergoelijken.

SLECHTE INDRUK 

June 30, 2019

Suriname heeft voor de zoveelste keer een heel slechte indruk achtergelaten en dit keer in de relatie met de Guyanezen. Jaren geleden gingen we een joint venture voor de exploitatie van een veerbootverbinding op de Corantijn met de Guyanezen aan.

KOMT MAAR GEEN EIND AAN 

June 30, 2019

Velen gaan er al schouderophalend aan voorbij als de zoveelste melding in de dagbladen plaatsvindt inzake werkneerleggingen binnen instanties die wederom geen geld van de overheid hebben ontvangen.

DEKKENDE BAZO? 

June 30, 2019

Hoe dekkend is de zogeheten basiszorgregeling (BaZo) die je via het Staatsziekenfonds, SZF, kunt bemachtigen als minderdraagkrachtige Surinamer? Een vraag die veel landgenoten bezighoudt, gezien de vele berichten die men ter ore krijgt over patiënten die absoluut niet op een goed en totaal dekkende zorg hebben kunnen terugvallen.

NATIONAL RISK ASSESSMENT HAALBAAR? 

June 30, 2019

Onder druk van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, werd het totale team verantwoordelijk voor het National Risk Assessment, NRA, onder leiding van ex-governor Glenn Gersie en Angela Limon-Sof, hoofd van de Juridische afdeling van de Centrale Bank, opgeheven.

CBvS GEFAALD ALS TOEZICHTHOUDER SPSB 

June 30, 2019

Zoals bekend, hebben werknemers van de Surinaamse Postspaarbank, SPSB, informatie naar buiten gebracht met betrekking tot het verstrekken van leningen door de bank aan personen en bedrijven die deze leningen op ongebruikelijke wijze niet of niet geheel, hoefden terug te betalen.

STILTE ROND SPSB MALVERSATIES 

June 30, 2019

Het is erg geworden stil rond de grootschalige vermeende malversaties, die zich zouden hebben voorgedaan bij de Surinaamse Postspaarbank, SPSB. De documenten van de SPSB, die met veel fanfare naar buiten kwamen, hebben veel stof doen opwaaien.

WAT ZOEKT WAIDOE? 

June 23, 2019

Ik zal nooit een partij ondersteunen om dit land verder te vernietigen. Dit was een uitspraak van ex-PL’er William Waidoe in een interview, waarbij hij duidelijk maakte dat hij nooit de NDP zal ondersteunen.

WAAR STAAN WIJ MET LGBT? 

June 23, 2019

Begin van deze maand is de samenleving opgeschrikt door de zelfmoord van de 17-jarige Tjesron Jhakry. Hij zou niet geaccepteerd worden wegens zijn seksuele geaardheid, ook zou hij gepest worden op school en in zijn omgeving.

VAN KULDIPSINGH NAAR DALIAN NAAR… 

June 23, 2019

We worden er allemaal draaierig van. Al die beloftes die steeds niet uitkomen. De president heeft tijdens zijn bezoek aan Nickerie wederom beloofd dat de Openbare Markt Nickerie vernieuwd zal worden.

STANK VOORLOPIG ONVERANDERD 

June 23, 2019

De mensen die in de naaste omgeving van de vuilstortplaats Ornamibo wonen en ook op grotere afstand in de windrichting van de vuilnisbelt verblijven, zullen voorlopig geen verlichting vinden in hun situatie, laat staan dat er binnenkort alleen maar frisse en onschadelijke lucht in te ademen zal zijn.

MEDICIJNSCHAARSTE 

June 23, 2019

Al geruime tijd maken patiënten kenbaar dat verschillende apotheken niet voorzien zijn van een aantal medicijnen. Van een simpele paracoff tot amoxil antibiotica en clindamycine oogdruppels, de cliënt krijgt te horen dat hij met een vervolgrecept naar een andere apotheek moet gaan.

GEPLEKT BIJ DE OVERHEID 

June 23, 2019

Op sociale media hebben prominente jongeren van de NDP, kritiek moeten incasseren op de manier waarop zij voorgetrokken worden binnen de overheid en binnen een mum van tijd de top bereiken.

CUBAANSE ARTSEN MODERNE SLAVERNIJ 

June 23, 2019

Cuba staat al jaren bekend om zijn duizenden artsen die internationaal zijn ingezet om hulp te verlenen. Deze artsen verzamelen miljarden dollars in chartaal geld voor hun geboorteland.

BESTRIJDING NU OF NOOIT 

June 23, 2019

Al jaren wordt in dit land geëmerd over een betere drugsbestrijding en doen nog steeds bepaalde autoriteiten alsof ze daadwerkelijk belangrijke stappen in die richting wensen te nemen. We doen mee aan conferenties en vertellen dat we meer zouden willen doen en dat zaken in een breder kader moeten worden geplaatst om succesvoller te kunnen zijn.

SCHAAMTELOOS 

June 23, 2019

De vicepresident van ons land, Ashwin Adhin, moet zich diep schamen om André Telting, governor van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, negatief te bespreken op een massameeting van de NDP in Nickerie.

WAAR BLIJFT HET CV? 

June 23, 2019

Transparantie is de nieuwe hype. Governor van de Centrale Bank, Robert Van Trikt, zei toen hij in maart aantrad, dat transparantie en dialoog voor hem van belang zijn, Sergio Akiemboto, in mei benoemd als minister van Natuurlijke Hulpbronnen, zei dat eerlijkheid en transparantie belangrijk zijn, wil je als leider iets bereiken.

‘SHOW’ WANICA ZIEKENHUIS GAAT DOOR 

June 23, 2019

De Vereniging van Medici in Suriname, VMS, is door de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, gevraagd om deel uit wil maken van het bestuur van de Stichting Regionaal Ziekenhuis Wanica.

MEDISCHE COUP GEPLEEGD 

June 23, 2019

Wanneer het ministerie van Volksgezondheid zonder instemming, laat staan overeenstemming met de Vereniging van Medici in Suriname, VMS, 50 volstrekt afwijkend opgeleide Cubaanse gezondheidswerkers invliegt, dan verlies je toch de waardering voor de Surinaamse gezondheidszorg.

NIET VAN GEDIEND 

June 16, 2019

Georginio Wijnaldum, voetballer van wereldniveau en deel van het team van Liverpool dat dit jaar de Champions League won, vertoeft momenteel met de CL-beker in Suriname.

NIEUW EN ZORGWEKKEND FENOMEEN 

June 15, 2019

Het zal niet velen zijn opgevallen dat bij regionale vluchten tussen onze JAP-luchthaven en Cuba vice versa, er de laatste tijd veel  Cubanen in ons land arriveren. Cubanen kunnen vrij gemakkelijk naar Suriname en enkele andere landen in Latijns-Amerika reizen en maken van die gelegenheid gebruik om tijdelijk in deze staten te werken.