Economische crisis leidt tot een shutdown in Suriname

De coronavirus pandemie is maar één factor, in een confrontatie tussen het bedrijfsleven van de Zuid-Amerikaanse natie en zijn autoritaire regering. Suriname kwam woensdag deels tot stilstand toen zijn banken, winkels en fabrieken een confrontatie aangingen met de autoritaire regering over hoe te reageren op een zich verergerende economische crisis.
De sluitingen brachten een nieuwe en onvoorspelbare spanning in de straten van Paramaribo, de hoofdstad van dit land in het noorden van Zuid-Amerika. De meeste mensen bleven thuis om ook te voldoen aan de maatregelen ter bestrijding van de coronavirus pandemie.
Maar de bezorgdheid nam verder toe toen geldautomaten opdroogden in de contante economie en supermarkten, overspoeld werden door nerveuze shoppers. “Dit kan de hele economie stilleggen”, zegt Steven Coutinho, directeur van de grootste bank van het land, De Surinaamsche Bank, die zijn activiteiten dinsdag heeft stopgezet.
De krachtmeting maakte Suriname, een Nederlands sprekende etnische smeltkroes van 600.000, het nieuwste en meest extreme voorbeeld in Zuid-Amerika, van hoe de pandemie en een daling van de grondstoffenprijzen, zwakke economieën destabiliseren en politieke systemen polariseren.
Ecuador en Venezuela hebben het Internationaal Monetair Fonds de afgelopen week om ​​noodhulp gevraagd, en buurland Guyana is verlamd door betwiste verkiezingen.
De prijsdaling van de twee belangrijkste exportgoederen van Suriname, olie en goud, in de afgelopen maand, heeft het land in feite achtergelaten zonder voldoende harde valuta om zijn schulden af ​​te betalen en basisgoederen te importeren, waardoor Suriname op de rand van wanbetaling stond.
Daarnaast heeft het vertrek van veel Nederlandse toeristen onder meer als gevolg van de pandemie, die tot nu toe acht mensen in Suriname heeft getroffen, de casheconomie een belangrijke bron voor de euro ontnomen.
De Surinaamse economie is in een neerwaartse spiraal geraakt, terwijl het land zich voorbereidt op een cruciale algemene verkiezing. In mei zal de president, de voormalige militaire dictator Dési Bouterse, op zoek gaan naar een derde termijn, ofschoon hij is veroordeeld voor moord door Surinaamse rechters en voor beschuldigingen van drugshandel door de Nederlandse justitie.
Zijn zoon, Dino Bouterse, zit in een Amerikaanse gevangenis voor drugs- en terrorismegerelateerde misdrijven.
In een poging om de lokale valuta te versterken, de inflatie in te dammen en de kapitaalvlucht nog vóór de stemming te stoppen, heeft de regering strikte nieuwe beperkingen opgelegd voor transacties in vreemde valuta. De regeringspartij heeft de maatregel afgelopen zaterdag om 05.00 uur in de ochtend door het parlement gedrukt en de wet is dinsdag van kracht geworden.
De beperkingen hebben zakenlui en bankiers woedend gemaakt, die zeggen dat de regering de valutacontroles kopieert die het naburige Venezuela, een uitzonderlijke regionale compatriot van de heer Bouterse. Om tegen de nieuwe wet te protesteren werden vele bedrijven gesloten.

“Wat er is gebeurd, kan en zal niet worden getolereerd”, aldus de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), die haar leden heeft opgeroepen in een gezamenlijke verklaring te staken. Een van Surinames grootste bedrijven, Fernandes Group, stopte woensdag de meeste van haar activiteiten, wat een run op brood veroorzaakte.
De nieuwe maatregel maakt valutatransacties op de zwarte markt kan drie jaar gevangenisstraf opleveren en creëert een militie om tegen de illegale valutahandel op te treden. Maar zelfs toen deze maatregelen op dinsdag naar buiten kwamen, stegen de koersen voor de dollar op de zwarte markt.
Bepaalde mensen ondersteunen de strenge maatregelen van de regering, en stellen dat de inflatie die werd aangewakkerd door de zwarte valutamarkt, alles duurder maakt.
“De regering moest tussenbeide komen”, zegt Satish Roopram, een touroperator in Paramaribo, wiens bedrijf te lijden heeft onder de geldontwaarding. De zwarte markt “drijft de prijzen in de winkels enorm op. Het moet worden gestopt, aldus Roopram.”
Maar kenmerkend is dat de nieuwe wet de regering toestaat haar dollarleningen terug te betalen aan lokale banken in de nationale munt, waardoor een groot deel van haar schuldverplichtingen effectief wordt afgeschreven, aldus de bankiers.
De afschrijving volgt op het eenzijdige besluit van de regering in januari van dit jaar om ongeveer $ 250 miljoen dollar aan de harde valuta van de particuliere banken te nemen, om basisgoederen te importeren. “Ze hebben ons geld afhandig gemaakt en nu schuiven ze deze nieuwe wet door onze strot,” zegt Coutinho, de bankier, eraan toevoegend dat de banken en de geldautomaten gesloten zullen blijven, totdat de nieuwe wet wordt ingetrokken.

Bron: https://www.nytimes.com/2020/03/25/world/americas/suriname-economic-crisis.html?referringSource=articleShare&fbclid=IwAR0AhWCUg_S3hnxJ4NWiI_CQcp-GqrijVa36X1_9e_Q9HORx8xqT6AhqzPg

More
articles