Buitenland


Als Bouterse niet uitkijkt, eindigt hij als ordinair burger in een vieze cel 

January 25, 2020

(Volkskrant)-Vanaf 30 november 2007 heeft het met grote regelmaat geschald door de rechtszaal: of de hoofdverdachte D. D. Bouterse naar voren wilde komen, om zijn plaats in te nemen in het verdachtenbankje, naar de krijgsraad te luisteren, licht te laten schijnen over duistere zaken, zich te verweren tegen de beschuldiging dat hij de hoofdverantwoordelijke was voor een slachtpartij onder vijftien landgenoten in de jonge Surinaamse republiek.

Wordt Suriname de volgende grote oliespeler? 

January 25, 2020

De Republiek Suriname zou de nieuwste energiemacht van Zuid-Amerika kunnen worden. Het Amerikaans bedrijf Apache en het Franse Total, hebben onlangs een belangrijke olievondst gedaan voor de kust van Suriname. Suriname is dunbevolkt en ook sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen.

Interventieteams beginnen met ontwikkeling vaccins tegen coronavirus 

January 24, 2020

Drie verschillende onderzoeksteams beginnen met de ontwikkeling van drie mogelijke vaccins tegen het nieuwe coronavirus dat zich sinds december door China en meerdere andere landen verspreidt. Ook buiten China zijn inmiddels mensen besmet.

VS trekken zich terug uit Caribisch gebied 

January 23, 2020

De Verenigde Staten (VS) trekken zich steeds meer terug uit het Caribisch gebied bij de bestrijding van drugshandel. Daardoor is de Kustwacht Caribisch gebied steeds meer op zichzelf en op samenwerking met landen in de regio aangewezen. Dat staat in het Jaarplan 2020 van de kustwacht, dat deze week door minister Ank Bijleveld van Defensie naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Apache en Total optimistisch over bron Sapakara-West 

January 21, 2020

Apache en Total, 50-50 partners in blok 58 offshore van Suriname, hebben gisteren gezegd, dat hun volgende bron, Sapakara West-1, dezelfde krijtintervallen zal testen die hen succes hebben gebracht in Maka Central-1, in een afzonderlijke en onderscheidende stratigrafische functie.

Surinaamse olie-ontdekking geeft Apache investeerders weer hoop 

January 15, 2020

(Bloomberg) Sceptici vreesden dat de langverwachte olievondst van Apache Corp. voor de noordoostkust van Zuid-Amerika, een andere flop zou betekenen voor de Amerikaanse producent. Het nieuws over de olievondst bij de Maka Central-1-put in Suriname, biedt nu positieve vooruitzichtigen voor Apache, die uit de gratie was geraakt bij investeerders, nadat het Alpine High-project van het bedrijf in het Permian Basin van West Texas, uiteindelijk rijker aan aardgas was dan waardevolle olie.

Maduro saboteert herverkiezing Guaidó als parlementsvoorzitter 

January 6, 2020

Venezolaanse regeringstroepen hebben oppositieleider Juan Guaidó, zondag tegengehouden bij de ingang van het parlement, waardoor hij niet kon worden herkozen als parlementsvoorzitter. Met steun van de socialistische regeringspartij PSUV van president Nicolás Maduro, werd daarop de onlangs vanwege betrokkenheid bij een corruptieschandaal uit de oppositie gezette Luis Parra, benoemd tot nieuwe parlementsvoorzitter. De oppositie is ziedend en spreekt van een coup.

Olieprijzen schieten de lucht in na moord Iraanse generaal 

January 3, 2020

De Verenigde Staten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een Iraanse generaal gedood bij een luchtaanval op een vliegveld in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat meldt zowel het Amerikaanse ministerie van Defensie als de Iraakse staatstelevisie. De Iraanse regering heeft wraak gezworen voor de dood van de populaire generaal. De Amerikaanse ambassade in Bagdad, roept Amerikanen in Irak op het land onmiddellijk te verlaten.

Tullow Oil doet ontdekking bij Carapa-1 voor de kust van Guyana 

January 2, 2020

Tullow Oil plc (Tullow) maakte donderdag bekend, dat de Carapa-1-exploratieput, geboord op de Kanuku-licentie voor de kust van Guyana, op basis van een voorlopige interpretatie ongeveer 4 meter netto-olietoeslag is tegengekomen. Voorlopige resultaten van boren, draadregistratie, druktesten en bemonstering van reservoirvloeistof, wijzen op de ontdekking van olie in zandstenen reservoirs.

ExxonMobil houdt Guyana in het duister over enorme gasvondsten 

December 30, 2019

Van 2015 tot nu, heeft ExxonMobil vijftien ontdekkingen gedaan van oliebronnen voor de kust van Guyana. Het bedrijf heeft altijd de details onthuld over het belang van zijn olievondsten, maar dat kan niet gezegd worden over zijn gasontdekkingen. Tot drie maanden geleden vertelde de olie-exploitant de media dat hij nog steeds de volledige inhoud van zijn vondsten analyseert.

Beslag euro 19.5 miljoen ongegrond; geld moet terug naar Suriname 

December 24, 2019

De Rechtbank Noord-Holland heeft vandaag de inbeslagname van de euro 19.5 miljoen opgeheven en de opdracht gegeven, dat het geld terug wordt gegeven aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het ging om een strafrechtelijk beslag. Volgens de rechter is de inbeslagname in strijd met het internationaal publiekrecht en geniet de moederbank immuniteit.

Brussel stopt 5G wegens gezondheidseffecten 

December 18, 2019

De verklaring werd afgelegd door Céline Fremault, de minister van de Regering van het Brussels hoofdstedelijk Gewest, verantwoordelijk voor huisvesting, leefbaarheid, milieu en energie. De minister gaf aan, dat zij dergelijke technologie niet kan verwelkomen, als de straling negatieve invloed heeft op de gezondheid van de burger. “Wij moeten burgers beschermen 5G of niet, Brusselaars zijn geen proefkonijnen wier gezondheid ik met winst kan verkopen.

Aandelen Apache dalen naar laagste punt in 18 jaar 

December 3, 2019

Aandelen van Apache Corporation, daalden maandag naar de laagste prijs in achttien jaar, nadat de olie- en aardgasproducent een teleurstellende update had verstrekt van zijn eerste exploratieput in blok 58 voor de kust van Suriname. Sinds de financiële crisis, is het de grootste eendaagse daling van de waarde van de aandelen.

Europa onderschept eerste narco-onderzeeër met 3.000 kilo 

November 29, 2019

Op zondag 24 november onderschepten de autoriteiten de eerste narco-onderzeeër ooit in Europese wateren. Het vaartuig werd in beslag genomen voor de kust van Pontevedra, in het noordwesten van Galicië in Spanje. Volgens bronnen die bekend zijn met het onderzoek, zat er meer dan 3.000 kilo cocaïne in de onderzeeër. Deze bronnen voegden eraan toe dat de groepen achter deze zending, groot moeten zijn, omdat alleen de onderzeeër zelf ongeveer euro 2,5 miljoen moet hebben gekost.

Vliegtuig waarmee president vertrok aan land gehouden in Kenia 

November 28, 2019

Het ingehuurde toestel waarmee president Desiré Bouterse samen met zijn delegatie afgelopen maandag naar China vertrok, is tijdens een tussenstop in Kenia aan land gehouden, omdat de Turkse vliegmaatschappij Atlasglobal, in grote financiële problemen verkeert. De president en zijn delegatie moesten hun weg vervolgen met een toestel dat door de Chinese regering werd gestuurd.

Zeer pure’ cocaïne spoelt aan op Franse stranden 

November 12, 2019

Op Franse stranden aan de Atlantische kust spoelen al een paar weken pakketjes aan met cocaïne en andere drugs. Bijna iedere dag worden er pakketjes gevonden. Tot nu toe nam de Franse politie al 760 kilo drugs met een straatwaarde van zo’n 60 miljoen euro in beslag. Gisteren nog werd op het strand van Pornic 14 kilo aan drugs gevonden, en vrijdag vonden wandelaars 3 kilo drugs op het strand van Arcachon.

Suriname zet Nederlandse crimineel Marc-Anthony G. uit 

November 11, 2019

Suriname heeft de verdachte Marc-Anthony G. (25) uitgezet naar Nederland. Dat meldden Surinaamse media. De man wordt in Nederland gezocht voor betrokkenheid bij moord. G. vluchtte eerder dit jaar uit Nederland en was ondergedoken in Suriname. Hij werd aangehouden nadat hij afgelopen woensdag betrokken zou zijn geweest bij een beroving, waarbij schoten werden gelost. De beroving vond plaats vlakbij een basisschool in Paramaribo.

OM-Nederland: Suriname waste 75 miljoen euro wit 

November 5, 2019

Justitie in Nederland doet onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op één zending van maar liefst 19,5 miljoen euro is in april 2018 beslag gelegd. Nooit eerder werd op zoveel contant geld beslag gelegd.

OM-Nederland: ‘Geen duidelijke verklaring herkomst geld’ 

November 5, 2019

In de rechtbank Schiphol, ging dinsdag 5 november, een eerste zitting aangevangen rond de grootste partij aan contanten die ooit in Nederland in beslag is genomen op verdenking van witwassen. Het gaat om de 19, 5 miljoen euro die in april 2018 in beslag werd ingenomen op verdenking van witwassen. De advocaten van de banken en cambio’s vinden de inbeslagname van de geldzending onrechtmatig en willen het geld terug. Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) piekert daar niet over.

OM-Nederland: Suriname waste 75 miljoen euro wit 

November 5, 2019

Justitie doet onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op één zending van maar liefst 19, 5 miljoen euro, is in april 2018 beslag gelegd. Nooit eerder werd op zoveel contant geld beslag gelegd.

Steeds meer Cubanen drijven illegaal handel 

October 21, 2019

Cubanen kunnen straks huishoudelijke apparaten, auto-onderdelen en andere handelswaar via staatsbedrijven importeren in buitenlandse valuta. Het is een van de opvallende maatregelen die de Cubaanse regering vorige week nam om de kapitaalvlucht en illegale import te stoppen. Steeds meer Cubanen voeren illegaal handelswaar in. Zogeheten ‘muilezels’ reizen naar het buitenland en kopen daar goederen om die daarna in Cuba weer te verkopen.

Skalians blijven Frans-grondgebied schenden 

October 13, 2019

Tijdens een recente missie op de Lawa (Maroni) stroomafwaarts van Maripasoela, in het woongebied van de Aluku’s, heeft het WWF Guyana opnieuw de verwoesting die wordt veroorzaakt door de ongecontroleerde exploitatie van goud, op het milieu, maar in het bijzonder op de populaties langs de rivier, vastgelegd. Het is volgens het WWF zeer zorgwekkend om binnen enkele maanden de nieuwe nadelige gevolgen op de rivier te zien.

Cuba lijdt ook onder crisis Venezuela 

October 4, 2019

In Cuba was na de val van de Sovjet-Unie - en het einde van de genereuze subsidies - brandstof zo schaars, dat veel mensen stopten met autorijden en de regering duizenden Chinese fietsen importeerde. De crisis sijpelde door tot bijna elk aspect van het leven, met black-outs, voedseltekorten en zelfs een vitaminegebrek waarvan werd gedacht dat het de oorzaak was van een mysterieuze neurologische aandoening die meer dan 50.000 mensen trof. In 1991 begon een tijdperk van ontberingen en ernstige rantsoenen, dat bekend staat als de ‘Special period’.

Wereldwijde daling kinder- en moedersterfte 

September 24, 2019

Volgens nieuwe schattingen over kinder- en moedersterfte die op 19 september zijn vrijgegeven door groepen van de Verenigde Naties onder leiding van Unicef en de World Health Organization (WHO), is sinds 2000 het aantal sterfgevallen onder kinderen met bijna de helft verminderd en het aantal sterfgevallen onder moeders met meer dan een derde, voornamelijk als gevolg van een betere toegang tot betaalbare en goede gezondheidsdiensten.

Roger Khan nu in Guyanese gevangenis 

September 23, 2019

De Guyanese drugsbaron Shaheed ‘Roger’ Khan, is afgelopen vrijdag na zijn straf uitgezeten te hebben in de Verenigde Staten van Amerika (VS), bij zijn aankomst in Guyana aangehouden door de justitie aldaar. Hij wordt verdacht van de moord op bokscoach Donald Allison in 2005 en mensenrechtenactivist Ronald Waddell in 2006. Hij zit nog in detentie en is inmiddels gehoord door de politie.

Surinamer aangehouden in Jamaica met cocaïne 

September 20, 2019

Op de Norman Manley International Airport in Jamaica, werd afgelopen dinsdag de 29-jarige Surinamer Wlodi Roche Becker aangehouden met in zijn bezit 12,5 kilo cocaïne. Becker, monteur van beroep, arriveerde rond 08.30 uur in Jamaica op een vlucht vanuit Trinidad en Tobago en was op doorreis naar de Bahama’s.

‘Roger’ Khan mogelijk vanavond in Guyana 

September 20, 2019

De veroordeelde drugsdealer Shaheed ‘Roger’ Khan, wordt waarschijnlijk vanavond naar Guyana gedeporteerd. Dit vermeldt Kaieteur News op grond van bronnen van het Guyanese ministerie van buitenlandse zaken. Khan reist met de American Airline-vlucht 1513 en zal naar verwachting worden begeleid door agenten van de immigratie- en douanedienst. Bij aankomst in Guyana wordt Khan overgedragen aan de Guyanese autoriteiten.

Nederlands-Surinaamse voetballer geliquideerd 

September 19, 2019

Gisterenavond kwam de Nederlands-Surinaamse voetballer Kelvin Maynard (32), om het leven. Maynard reed in zijn auto toen hij door een voorbijrijdende scooter beschoten werd. Hij zou daarbij zwaargewond zijn geraakt, waardoor hij tegen de voorgevel van een brandkazerne reed. Poging tot reanimatie leverden niet het gewenste resultaat op.

Bahama’s zet zich schrap voor nieuwe storm na Dorian 

September 15, 2019

Er zijn meer problemen in aantocht voor de verwoeste Bahama’s. De tropische storm Humberton dreigt aan te komen op Grand Bahama Island waar meer dan 2.000 mensen proberen hun huizen te herbouwen na de orkaan Dorian.

Malaria binnen een generatie uitgeroeid 

September 13, 2019

Een toekomst zonder malaria, een van 's werelds oudste en dodelijkste ziekten, kan al in 2050 worden bereikt, volgens een nieuw rapport dat door de Lancet Commission on Malaria Eradication is gepubliceerd over het uitroeien van malaria.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249