Met de export van 30.000 ton witte rijst naar Venezuela, is maandag vanuit de haven van Nieuw Nickerie een begin gemaakt. Onder het toeziend oog van districtscommissaris Nisa Kurban-Baboe van Nickerie, de Venezolaanse ambassadeur in Suriname, Olga Diaz, Ramon Abrahams van het Kabinet van de President, en ex-minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, werd de eerste tranche van 3.000 ton geladen in de boot die nu in de haven ligt aangemeerd.
Abrahams zegt dat de voorbereidingen voor de export vrij stroef zijn verlopen. ‘’De voorbereidingen hebben bijkans een jaar geduurd’’, aldus Abrahams. Het ligt volgens hem in de bedoeling dat wanneer de 30.000 ton in zijn totaal is verscheept, het contract verlengd zal worden. Abrahams verwacht dat er dan een nieuw contract zal zijn voor de export van 40.000 ton.
De rijstindustrieel Bhagwatpersad Rama-dhin, van rijstbedrijf Ramadhin & Sons, is verantwoordelijk voor de export naar Venezuela. De 30.000 ton witte rijst zal hij bij elkaar brengen in samenwerking met andere molenaars. De eerste 3.000 ton is een samenwerking tussen zijn bedrijf en de Westland Sama Group (voorheen SML). De export zal in tien tranches van 3.000 ton plaatsvinden. Volgens Abrahams betekent de export van rijst naar Venezuela, een behoorlijke boost voor de rijstsector. “We weten nu al dat de opkoopprijs behoorlijk is gestegen dit seizoen en met deze verscheping die nu gaat plaatsvinden, denk ik dat bij de voorjaarsoogst, de opkoop zal liggen op minimaal SRD 105.” Ramadhin deelt deze mening. Nu wordt tussen de SRD 95 en SRD 100 geboden voor een baal natte padie.
Exporteur Ramadhin geeft de garantie dat er genoeg witte rijst is voor de lokale markt. Met betrekking tot de kwaliteit van de rijst die geëxporteerd wordt, wordt de garantie gegeven dat die na te zijn gekeurd door inspecteurs uit Venezuela, goed bevonden is. Bij de vorige export naar het Zuid-Amerikaans land waren er problemen ontstaan nadat de lading in de haven van Venezuela was aangekomen. Daar had men schimmels en uitwerpselen van ratten aangetroffen in de rijst. Abrahams trekt dit in twijfel en vraagt zich af of hoe dit mogelijk is, omdat in Suriname niets was ontdekt. Deze vraag is volgens hem nooit beantwoord. Deze export van rijst naar Venezuela heeft niets te maken met de Petro Caribe overeenkomst, maar staat er geheel los van.