Themen en Hunsel beste sporters 2016

Sportvrouw van het Jaar Sandrina Hunsel (l) samen met de vader van de in de VS woonachtige Jürgen Themen. Themen werd gisteren uitverkoren tot Sportman van het Jaar. (Foto: Regillio Derby)
Jürgen Themen en Sandrina Hunsel zijn gisteravond verkozen tot respectievelijk Sportman en Sportvrouw van 2016. Tijdens het gala van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) in het Olympic House van het Surinaams Olympisch Comite (SOC) completeerden de twee sporters het haast afgelopen sportjaar met de hoogste Surinaamse sportonderscheiding. Zij volgen hiermee zwemmer Renzo Tjon A Joe en zwemster Chinyere Pigot op, die in 2015 er met de awards vandoor gingen.
Voor zowel 100msprinter Themen als Hunsel is 2016 een topjaar geweest, met als hoogtepunt voor Theme deelname aan de Olympische in Rio de Janeiro. Themen, wiens award gisteren door zijn vader en grootvader in ontvangst werd genomen, plaatste zich vanwege zijn prestaties rechtstreeks via de Alimiet voor de Spelen. Themen die traint en studeert in de Verenigde Staten van Amerika, zette tijdens de Olympische Spelen een tijd neer van 10.47 seconden op zijn onderdeel, waarmee hij als achtste strandde in de serie. Themen is met 10.13 seconden echter Surinaams recordhouder op de 100m en zet op zijn universiteit in Amerika ook goede tijden neer.
Hij liet gisteravond zwemmer Renzo Tjon A Joe en wielrenner Jaïr Tjon En Fa achter zich. Tjon A Joe won in Rio zijn serie op de 50m vrije slag in een nieuw nationaal Surinaams en persoonlijk record van 22,23 seconden. Het oude record van 22,30 stond sinds 17 juli 2015 op zijn naam. Die tijd had hij gezwommen tijdens de PanAmerikaanse Spelen in Toronto, Canada. Tjon A Joe strandde echter in de tweede ronde.
Zowel Themen, Tjon A Joe en Tjon En Fa werd gisteravond ook uitverkoren tot respectievelijk Atleet, Zwemmer en Wielrenner van het Jaar.
Bij de vrouwen had Hunsel concurrentie van atlete Sunayna Wahi en zwemster Evita Leter. Hunsel werd afgelopen seizoen voor de vijfde maal op rij vrouwen volleybalkampioen met Condor. Ze werd voor de tweede maal op rij Most Valuable Player (MVP) en loodste Suriname op Aruba naar de tweede ronde van de WK-kwalificatie.
Wahi, levenspartner van Themen, won tijdens de Spelen in Rio een van de drie kwalificatieseries op de 100m in 12.09 seconden, waarmee zijn doordrong tot de eerste ronde.
Leter eindigde op de 100m schoolslag als vijfde in de tweede serie en haalde daarmee de volgende ronde niet.
Ook Hunsel, Wahi en Leter werden gisteren gekozen tot respectievelijk Volleybalster, Atlete en Zwemster van 2016.
De zwemmer Yael Touw Ngie Tjouw en volleybalster Jonhelle Jameson werden verkozen tot de Meestbelovende Sporters van 2016.
Biondi Misasi, die Suriname dit jaar heeft vertegenwoordigd op de Special Olympics werd verkozen tot Paralympian van 2016, terwijl Daniel Veninga en Princes Zabida Banket de awards voor Special Olympians 2016 in ontvangst mochten nemen.
De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar ing.Marcel Meyer
De prijsuitreiking startte met de nominaties voor beste basketbalster. Marcella Sedoc van De Arend won de award boven Suelle Shepperd en Naomie Feller van Yellow Birds. Bij de mannen ging de prijs naar Sergio Panka van SCVU. De andere genomineerden waren teamgenoot Derryl Tolud en Dancell Leter van De Arend.
Beste voetbalster: Monica Weegman (Merodia). Genomineerd waren ook Jamecia de Mees (Oema Soso) en Andaya Landveld (Oema Soso).
Beste voetballer: Dimitri Apai (W.Connection, Trinidad). Verder genomineerd: Serginhio Eduards en Stefano Rijssel, beiden van Inter Moengo Tapu.
Atleet en atlete van het Jaar: Jurgen Themen en Sunayna Wahi, beiden van SV Atletico en studerende in de VS. Vermeldenswaard is dat Wahi, wiens award door jaar jarige broertje in ontvangst werd genomen, haar universitaire graad heeft behaald.
Zaalvoetballer van het Jaar: Vangelino Sastromedjo (ZV Mengao). Verder genomineerd: Verbian Walker (Styx/KG) en Jurmen Vallei (ZV Kabel Boyz/Luna Group)
Volleybalster van het Jaar: Sandrina Hunsel. Verder genomineerd: Cherryl Brunings en Sigourney Kame.
Volleyballer van het Jaar: Kevin Sportslede. Verder genomineerd: Gino Naarden (speelt in Turkije) en Dion Brunings.
Zwemster van het Jaar: Evita Leter.
Zwemmer van het Jaar: Renzo Tjon A Joe. Verder genomineerd: Zuhayr Pigot.
Wielrenster van het Jaar: Tachana Dalger.
Wielrenner van het Jaar: Jair Tjon En Fa. Verder genomineerd: Ruben Vismale en Kenric Sahadew.
Andere winnaars waren: Adesh Jawahir (tafeltennis). Tennisser van het Jaar: Gian Issa en Arantxa Wijngaarde. Schaken: Romario Sanches en Rosangela Dos Ramos. Taekwondo: Svedson Gonzaga en Sherona Moti. Judo: Yigal Kopinsky. Karate: Amadeo Main en Nagaja Djoe. Worstelen: Wilson Balansi. Schieten: Roy Lie en Naomie Malone. Badminton: Soren Opti en Santuscha Ramzan. Dammen: Guno Burleson.


Vlnr.: Edward Gessel, Daniël Veninga, Princes Zabida Banket en Frank Cameron. Veninga en Banket werden verkozen tot Special Olympians van 2016. De award voor Paralympian 2016 ging naar Biondi Misasi. (Foto: Regillio Derby)

More
articles