Keerpunt


WAAROM WORDEN DE HEKTRAWLERS NIET VERWIJDERD? 

May 5, 2019

Waar zit de belemmering voor president Bouterse om opdracht te geven aan de Kustwacht en zelfs marine om de zes Chinese hektrawlers die al maanden voor onze kust voor anker liggen, uit onze territoriale wateren te verwijderen?

RANCUNE NA ONTHULLING CORRUPTIE 

May 5, 2019

Er gebeuren zeer rare dingen in dit land en het wordt steeds duidelijker dat onder de regering Bouterse, zich zaken hebben voorgedaan en nog steeds voordoen, die alles te maken hebben met zware corruptie. En als deze zaken eenmaal aan het licht worden gebracht, wordt er ook alles aan gedaan ze in de doofpot te doen belanden, omdat de grote dief niet kan optreden tegen de kleinere dief die het verkeerde voorbeeld heeft gehad en nu ook een kans heeft gewaagd om een nyan te maken.

KUSTWACHT MOET OPTREDEN TEGEN PLUNDERENDE HEKTRAWLERS 

May 5, 2019

President Bouterse heeft aan het Visserscollectief beloofd de zaak van de zes Chinese hektrawlers in onze wateren aan te pakken. Ruim een week geleden is er al een hektrawler die in onze wateren illegaal aan het vissen was, door de Kustwacht aan de ketting gelegd.

GEZONDHEIDSZORG GEEN PRIORITEIT ONDER BOUTERSE, PLEZIER WEL! 

May 5, 2019

Elke keer is het weer raak. De gezondheidszorg in Suriname heeft een heleboel problemen en dat heeft allemaal te maken met het verkeerd gevoerde beleid van de huidige regering. Vorig jaar op 16 oktober 2018, ging de regering Bouterse een leenovereenkomst aan van US-dollar 20 miljoen met de Inter-American Development Bank, IDB, voor een project ter verbetering van gezondheidsservices.

HOE KAN AVD PAS NA MIDDERNACHT EINDIGEN? 

May 5, 2019

De Avondvierdaagse, AVD, is al 55 jaar een terugkerend evenement, waarnaar velen in de samenleving uitkijken. De afgelopen decennia hebben verschillende gerenommeerde bedrijven hun naam gekoppeld aan dit evenement, zodat de continuïteit gewaarborgd kon worden en het verzekerd was van een gegarandeerde financiële ondersteuning.

TOERISTISCHE ATTRACTIE 

May 4, 2019

Heel veel mensen mijden de Centrale Markt en kiezen ervoor om bij de straatventers in het centrum, hun groenten te kopen. Straatventers vormen een oneerlijke concurrentie voor de marktverkopers, maar worden nog steeds gedoogd.

MINISTERS ONDER VERGROOTGLAS 

May 4, 2019

De president zal twee ministers van zijn kabinet onder het vergrootglas plaatsen. Enkele weken terug heeft het assembleelid Mahinder Jogi (VHP) gemeend bewijzen te hebben dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie, in strijd handelen met de grondwet.

VOLK, DOE AAN ZELFREFLECTIE 

May 4, 2019

Het schelden op de regering die, naar de mening van velen , onvoldoende doet om een goede afwateringssysteem aan te leggen is de ene kant van de medaille.

DE KLEUREN ZIJN NIET VAN DE POLITIEK 

May 4, 2019

De geruchten rond als zou de NPS een spandoek hebben weggenomen bij de jongerenwandelmarsgroep The Next Generation, tijdens de afgelopen Avondvierdaagse heeft een discussie laten losbarsten.

GOKKEN, GAAT ONGECONTROLEERD DOOR 

May 4, 2019

Gokken in ons land gaat ongecontroleerd door. De vele gokhuisjes blijven maar rijzen als paddenstoelen uit de grond. Verschillende parlementariërs hebben in het parlement aandacht hiervoor gevraagd.

ONSCHULDIG CONTEST? 

April 28, 2019

De jaarlijkse Avondvierdaagse (AVD) in Suriname is gisteren met grote zegen van boven van start gegaan. Zoals het publiek gewend is, belooft de AVD bijzondere attracties, zoals zang, dans en muziek, maar bovenal mooie mensen in mooie kleding. Ook politieke partijen doen mee aan de AVD. Net als voorgaande jaren, heeft de NDP dit jaar ook weer een grote groep met een eigen hotspot en leuke attracties.

VERTROUWEN IN EURO NIET VERLOREN 

April 28, 2019

De vorig jaar op de luchthaven Schiphol door de Nederlandse douane in beslag genomen 19.5 miljoen euro in chartale vorm afkomstig uit ons land, bestaat volgens informatie gisteren verstrekt tijdens een persconferentie op de Centrale Bank van Suriname, niet langer als chartaal geld, maar is inmiddels door de Nederlandse autoriteiten in girale vorm omgezet.

HEKTRAWLERS VISSEN GEWOON IN ONZE WATEREN 

April 28, 2019

Het visserscollectief heeft naar verluidt onlangs een gesprek gehad met president Bouterse en dat onderhoud hard betrekking over de latente verontrusting die leeft bij het collectief over de 6 nog steeds aanwezige Chinese hektrawlers in onze wateren en het ontbreken van duidelijkheid vanwege de overheid of deze fabrieksschepen nu wel of geen vergunning zullen krijgen om in onze wateren te gaan vissen.

RVB ZOVEELSTE PLUKMAATREGEL 

April 28, 2019

De wederinvoering van de rij- en voertuigenbelasting heeft tot nog toe voor de regering Bouterse niet het gewenste resultaat opgeleverd, althans als we het hebben over de beoogde verdiensten. Veel bezitters van een rij- en of voertuig, wachten rustig af op een uitspraak die de kantonrechter in hoger beroep zal doen.

UITVERKOOP VAN IAMGOLD AANDELEN 

April 28, 2019

De regering Bouterse heeft zich voorgenomen over te gaan tot de verkoop van 30 procent aandelen van de Staat Suriname in de Saramacca-concessie aan Rosebel Gold Mines, RGM. Dit besluit druist totaal in tegen het nationale belang. Keerpunt heeft er bijna geen woorden voor over hoe ondoordacht en schandalig dit besluit is van de NDP-regering.

MIJNBOUWWAAKHOND VEREIST 

April 28, 2019

Suriname werd in mei 2017 officieel als lid van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) toegelaten. De voorzitter van EITI, Fredrik Reinfeldt, heeft toen in zijn welkomstwoord gezegd, dat hij hoopt dat het EITI, Suriname zal helpen ervoor zorg te dragen, dat zijn natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van het land.

DODSON EN PENGEL BENUTTEN EIGEN VOORDEEL 

April 27, 2019

Wie het kruis heeft, zegent zich het best, zegt men zo overtuigend in het Nederlands als men wil wijzen op zelfbevoordeling, ook wel gezien als wie de gelegenheid heeft tot eigen voordeel, benut het. En dat is nou precies wat is gebeurd toen minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en zijn ambtgenoot Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie, stichtingen oprichtten en daarbij ook functioneerden als directeuren van een naamloze vennootschap, die zich specialiseerden in mijnbouwactiviteiten.

RECORD AANTAL MINISTERS GERESHUFFLED 

April 27, 2019

Weet u dat er een record aan ministers gereshuffled zijn vanaf 2010 tot heden door president Desiré Bouterse? In negen jaar tijd gaat het om 65 ministers:

POLITIEK KENT GEEN VRIENDEN VOOR DE VERKIEZING 

April 27, 2019

De Pertjajah Luhur, PL, is niet te spreken over de manier waarop de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, de mensen van Nickerie voorhoudt dat, de PL nauwelijks nog bestaat en dat de Nikerianen daarom niet op de partij moeten stemmen.

DUBBEL SLACHTOFFER 

April 27, 2019

De laatste weken hadden de media hun schijnwerpers vooral gericht op ex-minister Roline Samsoedien en haar zoon Riaaz Kariem. Beiden kwamen op negatieve wijze in de publiciteit, de ex-minister bleek dusdanig met gronden gesjoemeld te hebben dat zij haar portefeuille aanbood, en haar zoon is thans verdachte in een misbruikzaak.

WAAROM WILLEN POLITICI NIET DOLLARISEREN? 

April 27, 2019

De ondernemer Sham Binda en de econoom Guillermo Samson zijn met het voorstel gekomen om onze economie te dollariseren. Overigens is het geen nieuw voorstel, al eerder kwamen politici met dit idee. Maar niet alle politici zijn een voorstander van dollarisatie. Suriname is een onafhankelijk land met een eigen nationaal betaalmiddel en dat moet zo blijven, stellen sommigen.

E-ID KAART DRAMA 

April 22, 2019

De oude ID kaarten behoren nu tot het verleden. Voor degenen die zich het proces voor het verkrijgen van een ID-kaart kunnen heugen, is dat als je vroeg s’morgens bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aanwezig was, kon je binnen een paar uur beschikken over een geplastificeerd kaartje voorzien van je foto, naam, geslacht en ID-nummer.

ADHIN OP USD250.000 SNOEPREIS NAAR GHANA 

April 22, 2019

De vicepresident van de republiek Suriname, Ashwin Adhin is vrijdag vertrokken met een hele delegatie naar Ghana. Dit ter gelegenheid van de 20ste jubileumviering van koning Otumhue Osei Tutu II.

18 MILJOEN USD GEBOST IN DEEL SOMMELSDIJCKKREEK? 

April 22, 2019

Er worden momenteel werkzaamheden verricht in de Sommelsdijckkreek. Hiervoor is er een bedrag USD 18.089.916,67 ten behoeve van het Nationale Uitvoeringsbedrijf uitgetrokken.

DE PERIKELEN ROND DE 827.000 EURO 

April 20, 2019

Een ondernemer uit Suriname heeft getracht 827.000 euro via Aruba naar de Verenigde Staten van Amerika, VS, te brengen. Het geld werd echter door de Arubaanse justitiële autoriteiten in beslag genomen. De ondernemer is inmiddels terug in Suriname.

GEEN ONTSLAG 

April 20, 2019

De leerkracht van LBO Brokopondo die onlangs een leerling aan haar handen over de grond heeft gesleept, zal niet ontslagen worden. Dit incident is dagenlang talk of the town geweest en werd ook in het parlement besproken.

ONEERVOL ONTSLAG OP ZIJN PLAATS 

April 20, 2019

De minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, RGB, Roline Samsoedien, was de laatste weken volop negatief in het nieuws. Nadat Abop-parlementariër Edward Belfort in het parlement de vermeende malversaties van de minister aankaartte, sprak de minister die tegen in verschillende media en zei dat men maar met bewijzen moet komen.

KWIKGEHALTE ENORM IN MARRON DORPEN 

April 20, 2019

Afgelopen week heeft milieuactivist Erlan Sleur, zeer schokkend nieuws naar buiten gebracht over het kwikgehalte in ons binnenland. Op zijn Facebook pagina deelde hij de resultaten, die duidelijk lieten zien dat het gemiddelde kwikgehalte gemeten in vrouwen en kinderen van verschillende Marron dorpen, zorgwekkend hoog is.

OUD ZEER 

April 20, 2019

De politieke partijen BEP en ABOP waarvan het overgrote deel van de aanhang uit Marrons van de verschillende stammen bestaat, steken elkaar de loef af en zullen naar de mening van Keerpunt, zeker niet goed met elkaar overweg kunnen c.q. samenwerken.

WEL OF NIET HELEMAAL WEG 

April 20, 2019

Minister Roline Samsoedien van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, RGB, heeft de afgelopen week haar portefeuille ter beschikking gesteld van president Bouterse. De president heeft het ontslag van de minister ook gelijk aanvaard.