Kip en kipdelen zullen duurder worden

In de afgelopen week is de prijs voor veevoer verhoogd. Dit heeft gevolgen voor de prijs van kip, kipdelen en ei in de komende dagen. De voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS), Rudi Muridjan, zei in gesprek met een lokaal medium dat het in dezen gaat om een vrij ernstige zaak. De voorzitter zei dat in de afgelopen twee jaren al een aantal kleine en middelgrote pluimveebedrijven failliet zijn gegaan en deze prijsverhoging van voer en ook de prijsverhoging van kip ervoor zullen zorgen dat nog meer pluimveebedrijven over de kop zullen gaan.

Volgens Moeridjan wordt de prijs van kip ook bepaald door vraag en aanbod. Hij zei dat als er een overschot is, de prijs daalt, waardoor de kippenboeren verliezen zullen lijden. Maar als er schaarste is, de prijs stijgt. Echter zullen de mensen minder kip kopen, omdat de prijs ervan hoog is. Dit zal ook leiden tot verliezen.

“Alleen de grote pluimveebedrijven zullen het redden, maar ook deze bedrijven zullen het heel moeilijk hebben”, aldus Moeridjan.

Volgens de voorzitter zijn de huidige vooruitzichten slecht voor de pluimveesector. De aangekondigde brandstofverhogingen, maken dit beeld niet rooskleuriger. Dit zal tot gevolg hebben dat de inputs duurder worden. “Op den duur zal zelfs een ei onbetaalbaar worden”, voorspelt Moeridjan.

More
articles