VS: ‘Nieuwe sancties aan Haïtiaanse functionarissen wegens drugshandel’

De regering Biden heeft nieuwe sancties opgelegd aan Haïtiaanse functionarissen die ervan worden beschuldigd betrokken te zijn bij drugshandel, aangezien de Verenigde Staten (VS) en hun bondgenoten zich blijven richten op corruptie in de door geweld geteisterde Caribische natie. De VS zeggen dat de maatregel bedoeld is om ‘corrupte ambtenaren verantwoordelijk te houden’ voor activiteiten die Haïti destabiliseren.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei gisteren, dat de sancties gericht waren tegen de Haïtiaanse senator Rony Celestin en de voormalige senator Richard Lenine Herve Fourcand. ‘’Rony Celestin en Richard Fourcand zijn nog twee voorbeelden van corrupte Haïtiaanse politici die hun macht misbruiken om drugshandelactiviteiten in de hele regio te bevorderen. De VS zullen corrupte ambtenaren en kwaadaardige actoren verantwoordelijk blijven houden voor de illegale drugshandel die Haïti destabiliseert‘’, zei minister van Financiën Brian E. Nelson in een verklaring.

Haïti heeft maanden van toenemend geweld meegemaakt, toen machtige bendes streden om controle in de nasleep van de moord op president Jovenel Moise in juli 2021. Het land kampt ook met een dodelijke cholera-uitbraak en wijdverspreide honger en ondervoeding, terwijl een wekenlange bendeblokkade op een grote brandstofterminal in de hoofdstad Port-au-Prince, die sindsdien is opgeheven, heeft geleid tot elektriciteits- en watertekorten. Ulrika Richardson, ingezetene en humanitair coördinator van de Verenigde Naties in Haïti, zei vorige maand dat gewapende bendes ongeveer 60 procent van het grondgebied in Port-au-Prince in handen hadden en seksueel geweld gebruikten om inwoners te ‘terroriseren’.

De waarnemend premier van Haïti, Ariel Henry, vroeg in oktober de internationale gemeenschap om te helpen bij het opzetten van een ‘gespecialiseerde strijdmacht’ om de veiligheid te herstellen – een oproep gesteund door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Maar de inspanning lijkt tot stilstand te zijn gekomen, aangezien de regering Biden er tot nu toe niet in is geslaagd haar bondgenoten zover te krijgen dat ze instemmen met het leiden van een dergelijke missie, meldden Amerikaanse media.

De sancties zullen de tegoeden van de beoogde individuen in de VS bevriezen en het voor Amerikaanse burgers illegaal maken om zaken met hen te doen. Fourcand en een woordvoerder van het kantoor van de Haïtiaanse premier, reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar van persbureau Reuters.

More
articles