Guyanese tussenhuurders vrezen voor verhoogde tarieven visvergunningen

De  boten die door de Guyanezen worden gebruikt op naam van een Surinaamse huurder, moeten voor eind van het jaar terug naar Suriname om te worden geregistreerd onder de naam van Surinaamse huurders voor het jaar 2023. Op grond hiervan vrezen de Guyanese vissers dat zij veel meer voor de vergunningen zullen betalen. “Veel vissers zullen met de boten op 4 december naar Suriname komen om geregistreerd te worden”, zei de voorzitter van een Guyanese visorganisatie tegenover Newsroom. Met deze overeenkomst vrezen de huurders dat binnenkort de kosten voor het huren van de vergunningen zullen worden verhoogd. Bovendien zijn de vissers sterk afhankelijk van de inspanningen van de overheid om hen te helpen bij het verkrijgen van hun eigen licentie.

Terwijl Guyanezen wachten op het verkrijgen van visvergunningen van Suriname, zullen de door Guyanezen gebruikte boten worden teruggestuurd naar Suriname om te worden geregistreerd onder de namen van Surinaamse huurders voor 2023. Op basis van de Surinaamse wet worden visvergunningen alleen verleend aan burgers van dat land. Guyanese vissers hebben echter gevist onder een uitbuitende, niet-gesanctioneerde regeling waarbij ze de vergunningen huren van de Surinamers.

Newsroom begrijpt dat nu de vergunningen voor 2023 worden geregistreerd, de boten in Suriname moeten zijn om op de vergunning te staan. Daarom zullen Guyanezen die pas sinds kort hun boten naar huis mochten brengen, deze boten moeten terugbrengen naar Suriname. Hoewel de regering van Guyana tussenbeide is gekomen om vissers te helpen bij het verkrijgen van Surinaamse visvergunningen om hun handel in de Surinaamse wateren uit te oefenen, is er vertraging opgetreden ondanks de toezegging van Suriname aan Guyana twee jaar geleden. De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha,  verklaarde dat hij nog steeds wacht op een ontmoeting met zijn Surinaamse tegenhanger om de broodnodige vergunningen te bespreken. ‘’Ik heb niets ontvangen van Suriname. Ik heb met de minister van Buitenlandse Zaken gesproken en ook hij heeft geen informatie ontvangen”, aldus Mustapha. Hij verzekerde ook dat de regering zal aangeven zodra er updates over de visvergunningen beschikbaar zijn.

Inmiddels heeft de voorzitter van de Guyana National Fishing Folk Organisation, Parmeshwar Jainarine, gezegd dat de boten die nu in Guyana liggen, binnenkort in Suriname moeten worden aangemeerd. Dit is om het vergunningsproces voor vergunningen voor 2023 te vergemakkelijken, maar dit betekent dat de inspanningen van vissers om hun boten terug te brengen naar Guyana zullen worden teniet gedaan.

“Ze, de huurders, bellen de boten om volgende week terug te gaan. Veel boten beginnen zich voor te bereiden om op 4 december over te steken om weer in Suriname geregistreerd te worden‘’, zei Jainarine. Met deze overeenkomst zei Jainarine dat de vissers vrezen dat de huurders binnenkort de kosten voor het huren van de vergunningen zullen verhogen. Bovendien zijn de vissers sterk afhankelijk van de inspanningen van de overheid om hen te helpen bij het verkrijgen van hun eigen vergunningen.

In oktober werd in De Nationale Assemblee een e-mail gedeeld waaruit bleek dat de Surinaamse regering inderdaad toezegde visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers. Op basis van de e-mail heeft Suriname aanvullende voorstellen gedaan om de vergunningregeling voor Guyanese vissers te verbeteren in overeenstemming met de Visserijwet van het Nederlandstalige land. Volgens de mail stelde Suriname voor, een overheidsbedrijf aan te stellen om op te treden als zakenpartner voor Guyanese vissers en om de ondertekening van een ‘vesselbasing’ overeenkomst te vergemakkelijken om het proces te vereenvoudigen.

More
articles