2023 zullen olieprijzen waarschijnlijk veel hoger zijn

Eerder deze week daalden de olieprijzen tot het dieptepunt van 2022, toen de energiemarkten in paniek raakten over de vraag te midden van de covid-chaos in China, wat resulteerde in een onverwachte en buitengewone manifestatie van straatprotesten en zelfs oproepen tot het aftreden van de Chinese president Xi Jinping. De reactie van de markt hierop was volgens Rystad Energy, overdreven. Rystad is van mening, dat het zerocovidbeleid van China en de nieuwe golf van lockdowns om een ​​golf van nieuwe gevallen tegen te gaan, slechts een kleine impact zullen hebben op de vraag naar olie op korte termijn.

De markt is tegenwoordig inderdaad wispelturig, met een ongekend hoge volatiliteit. Woensdag evolueerden de olieprijzen met evenveel ijver in de tegenovergestelde richting. Brent-ruwe olie steeg met meer dan 2,8% tot USD 85,37 per vat om 10:53 uur EST, en WTI steeg met 3,45% tot USD 80,90 per vat.

Plotseling vergaten ze de angst voor China, ondanks een verslechterende covid-situatie daar, en de oliemarkten draaiden halverwege de week om, om zich opnieuw te concentreren op het aanstaande EU-verbod op Russische olie over zee en een G7-prijsplafond op ruwe olie uit de Oeral volgende week. De winst zou nog groter zijn geweest als er geen geruchten waren dat de OPEC+ zich voorbereidde op meer productieverlagingen.

De oliemarkten handelen op het nieuws van de dag, en dat is al sinds het begin van dit jaar het geval. Fundamentals zijn nu een bewegend doelwit, dankzij de Russische oorlog tegen Oekraïne, de hernieuwde macht om de markten te controleren door OPEC+, een niet-coöperatieve Amerikaanse schalie-industrie en het zerocovidbeleid van China. Wall Street verkeert in een staat van wanorde en voor grondstoffenhandelaren is het van dag tot dag een zegen of een mislukking.

De volatiliteit zou veel groter zijn zonder de OPEC, suggereert het uitgebreide kartel. In een nieuwe studie gepubliceerd door KAPSARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Center), verminderde de OPEC tijdens het hoogtepunt van de covid-pandemie de volatiliteit van de olieprijs met 50%, dankzij het beheer van haar reservecapaciteit. OPEC-interventie, zo beweert het rapport, verhoogde de gemiddelde olieprijs tijdens de pandemie van USD 18 naar USD 54 per vat. Dit dient nu als een rechtvaardiging voor het recente besluit van de OPEC+ om de productie te verminderen in een tijd waarin Washington op zoek was naar een productieverhoging om de prijzen te verlagen.

Zoals het hoort, zijn de OPEC-geruchten er halverwege de week waarschijnlijk in geslaagd om de omkering van de verliezen in de olieprijs te kalmeren, toen de markt besloot de angst voor maandag om uit China te komen te laten varen en zich opnieuw te concentreren op Russische olie.

Hoe zit het dan met Wall Street?

Zoals de Wall Street Journal opmerkt, is Wall Street over het algemeen optimistisch over olie, ook al weerspiegelt dat niet noodzakelijkerwijs de huidige prijzen. Het is een geval van “mind the gap”. Er is een duidelijke overtuiging dat de olieprijzen in 2023 veel hoger zullen zijn.

Goldman Sachs voorspelde USD 110 voor olie voor volgend jaar, maar erkent de onzekerheid. Dinsdag zei Jeff Currie, Global Head of Commodities van Goldman Sachs, dat de recente neerwaartse bijstellingen van de olieprijzen te wijten waren aan de dollar en China.

“Eerst en vooral was het de dollar. Wat is de definitie van inflatie? Te veel geld op jacht naar te weinig goederen’’, zei Currie tegen CNBC. En over de covid-situatie in China, zei Currie, dat we die niet moeten onderschatten. ‘’Maar laten we het in perspectief plaatsen. En de derde factor is dat Rusland momenteel vaten op de markt duwt vóór de deadline van 5 december voor het exportverbod”, aldus Currie.

JP Morgan voorspelt nu USD 90 voor olie voor 2023, lager dan de eerdere prognose van USD 98, “op grond van het feit dat de Russische productie medio 2023 volledig zal normaliseren tot het vooroorlogse niveau”. Rystad Energy is ook van mening, dat de recente daling van de olieprijs op basis van de Chinese vraag overdreven is.

Hoewel het waar is dat de OPEC en het IEA in november allebei hun schattingen voor de groei van de vraag naar olie voor 2023 hebben verlaagd vanwege wat er in China gebeurt, gelooft Rystad, dat de situatie in China veel minder impact zal hebben dan de marktpaniek van maandag suggereerde.

“Oliemarkten kunnen het nieuws over de lockdown in China verkeerd inschatten”, zegt Claudio Galimberti, senior vicepresident van het in Noorwegen gevestigde adviesbureau, zoals gerapporteerd door Bloomberg. De nieuwste bevindingen “lijken de vorige na te bootsen, waarbij het landelijke wegverkeer slechts marginaal wordt beïnvloed, terwijl geselecteerde provincies die relatief strenge lockdowns ondergaan, proberen de uitbraken van Covid-19 te onderdrukken”.

Terwijl de straatprotesten in China aanhielden en het dagelijkse aantal besmettingen dinsdag boven de 40.000 steeg, is het totale effect een daling van de olieprijzen met 4% niet waard, zoals we maandag zagen. En Wall Street lijkt dit slechts als een “gat” te beschouwen en niet als een langetermijnsituatie die de olieprijzen volgend jaar uit de USD 98- USD 110 van JP Morgan of Goldman Sachs zal houden.

Brent-ruwe olie die in augustus volgend jaar wordt geleverd, heeft een kans van 46% om meer dan USD 20 hoger te verrekenen dan de huidige prijs, merkt WSJ op. China zou wel eens ‘’de kers op de olieprijscake’’ kunnen worden. Het is alsof je spaart voor een piek.

“De opgekropte vraag vanuit China zal enorm zijn. Dat zou de vraag met minstens 1 miljoen vaten per dag kunnen doen schommelen, en dat zou gemakkelijk het verschil kunnen maken tussen een olieprijsvoorspelling van USD 95 tot USD 105 versus USD 120 tot USD 130. Gemakkelijk”, vertelde Amrita Sen, onderzoeksdirecteur voor energieaspecten, aan WSJ.

More
articles