Deviezencommissie: ‘Exporteurs moeten binnen 5 dagen voldoen aan retentieplicht’

De Deviezencommissie heeft namens de regering van de Republiek Suriname, in een officieel schrijven gericht aan alle exporteurs bekendgemaakt, welke maatregelen er zijn getroffen in het kader van het binnenlands- en grensoverschrijdend deviezenverkeer, waaronder afkondiging van twee Algemene Beschikkingen, te weten Algemene Beschikking nummer 224 d.d. 26 juli 2022 en Algemene Beschikking nummer 226 d.d. 08 september 2022.

“Volgens voormelde Algemene Beschikkingen nummers 224 en 226 van de Deviezencommissie rust, als gevolg van punt 1 van beide beschikkingen, op exporteurs een retentieplicht, wat impliceert dat 35 procent van de opbrengsten van de exporten binnen 5 dagen na de invoer van die opbrengsten, tegen Surinaamse dollars, aan een deviezenbank in Suriname die correspondentrelaties heeft met buitenlandse banken, ten verkoop dienen te worden aangeboden”, aldus de Deviezencommissie.

“Indien exporteurs verzuimen, worden zij door de Deviezencommissie erop geattendeerd dat bij niet voldoen aan het bovenstaande, als gevolg van de Deviezenregeling 1947, sancties kunnen worden opgelegd”, aldus de voorzitter, Aroen Jadoenathmisier en het lid H. Manorath van de Deviezencommissie.

More
articles