Aanleg nieuwe diepwaterhaven Nickerie een feit

President Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren het officiële startsein gegeven voor het aanleggen van een nieuwe diepwaterhaven, genaamd Port of Nickerie. Volgens de president, was het een waar genoegen om het startsein voor de diepwaterhaven en speciale economische zone in Nickerie, te mogen geven. “Dit project moet gezien worden tegen de achtergrond van de grotere subregionale ontwikkeling en verbindt Suriname met Guyana, Brazilië en de regio”, benadrukte de president.

Port of Nickerie

Port of Nickerie is de officiële naam van de haven en de gronden zijn toegewezen aan de N.V. Havenbeheer Suriname met partner Phoenix Development Company. Dit partnerschap heeft volgens de president, in de afgelopen jaren veel werk verricht om nu op dit punt te zijn. “Deze samenwerking heeft als basis de ontwikkeling van havenfaciliteiten, om de opkomende olie- en gasindustrie te faciliteren en de handel, logistiek, energie, productie en landbouwindustrieën te bevorderen. Dit is wat local content stimuleert’’, aldus de president. De haven zal volgens hem, veel ontwikkeling brengen voor het district Nickerie en voor geheel Suriname. ‘’De Port of Nickerie is een lichtpunt voor Suriname en wanneer dit project eenmaal volop gaat lopen, zullen wij met zijn allen de vruchten ervan plukken.”

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, zei dat om optimaal te kunnen profiteren van de opkomende olie- en gasvondsten in het gebied, het van belang is deze diepwaterhaven aan te leggen voor de exploitatie van deze delfstoffen, voor het leveren van aanvullende diensten én als vliegwiel om de economie en de reputatie van Suriname naar een hoger plan te tillen. “De wereld van vandaag vraagt om snelle beslissingen. De rol die Suriname in de wereld kan vervullen met deze haven, wordt steeds urgenter”, aldus Jubithana.

Hoopvolle projecten

Assembleevoorzitter Marinus Bee, was ook aanwezig en zei: ‘’Onze economie heeft het zwaar te verduren en heeft hoopvolle projecten met echte visie nodig, zoals deze diepwaterhaven en speciale economische zone, om de koers weer te kunnen draaien en onze mensen, voornamelijk onze jeugd, weer hoop te geven op een beter heden en toekomst. Wij hebben namelijk allen één doel voor ogen en dat is dat wij het met zijn allen beter zullen hebben.”

De districtscommissaris van Nickerie, Senrita Gobardhan, zei dat zij hoopt dat de diepwaterhaven veel ontwikkeling zal brengen voor Suriname. ‘’De Port of Nickerie is een lichtpunt voor Suriname en wanneer dit project eenmaal volop gaat lopen, zullen wij met zijn allen de vruchten ervan plukken.’’ Zij riep de Nickerianen op om dit project te ondersteunen. “Er wacht ons een bijzondere taak om eensgezind ondersteuning te geven aan de grote ontwikkelingen die op komst zijn en waar er meer werk te doen valt dan wij in Nickerie met zijn allen aankunnen.”

More
articles