FDA: ‘Omicron-boosters niet beter dan Covid injecties’

De Food and Drug Administration (FDA) heeft onlangs verklaard, dat onderzoeken hebben aangetoond dat de nieuwe Omicron-boosters, niet zo veel beter waren dan de vorige Covid-injecties. Weten-schappers van de Columbia en Harvard universiteit ontdekten in twee onafhankelijke onderzoeken dat de nieuwe boosters en de oude injecties in wezen hetzelfde deden tegen Omicron BA.5, waardoor twijfel ontstond of de Omicron vaccins zullen voldoen aan de hoge verwachtingen van de Amerikaanse regering-Biden. “De antilichaamresponsen waren iets hoger met de Omicron-boosters, hoewel de studies concludeerden, dat het verschil niet significant was.” Dr. Peter Marks, hoofd van de vaccinafdeling van de FDA, stelde dat de onderzoeken klein zijn en onderhevig aan beperkingen. “Het is belangrijk op te merken dat zelfs de gegevens van deze eerste kleine onderzoeken, aangeven dat de bivalente vaccins over het algemeen minstens zo goed of beter zijn als de originele vaccins in het genereren van een immuunrespons, met name tegen BA.4/BA.5 en andere nieuwere vaccins. varianten”, aldus Marks. Pfizer en Moderna voeren klinische proeven uit met de nieuwe boosters, en zullen naar verwachting later dit jaar gegevens verstrekken. Volgens Amerikaanse topgezondheidsfunctionarissen zouden de nieuwe boosters beter moeten presteren, omdat ze nu zijn afgestemd op de dominante circulerende stam, namelijk de Omicron BA.5, voor het eerst sinds het begin van de pandemie, evenals de oorspronkelijke stam van Covid, die in China opdook. Dit worden bivalente shots genoemd. De oude shots, monovalent genoemd, waren ontworpen tegen de eerste soort Covid. Hun effectiviteit is in de loop van de tijd afgenomen, omdat het virus van de oorspronkelijke stam, is gemuteerd. “Het is redelijk om op basis van wat we weten over immunologie en de wetenschap van dit virus, te verwachten dat deze nieuwe vaccins betere bescherming zullen bieden tegen infectie, betere bescherming tegen overdracht en voortdurende en betere bescherming tegen ernstige ziekten,” aldus Dr. Ashish Jha, hoofd van de Covid-taskforce van het Witte Huis.

De studies van de Universiteiten van Columbia en Harvard tonen duidelijk aan, dat de boosters werken, maar het is nog een open vraag, of ze een veel beter werk zullen doen bij het voorkomen van ziekten, met name infecties en milde ziekten, dan de oude injecties.

Maar nieuwe subvarianten winnen nu ook terrein in de VS, met name BQ.1 en BQ.1.1, die nu ongeveer 27% van de nieuwe infecties vertegenwoordigen. Het is onduidelijk hoe de boosters zullen presteren tegen deze subvarianten. Gezondheidsfunctionarissen verwachten dat de prikjes bescherming blijven bieden omdat de subvarianten af-stammen van BA.5.

More
articles