‘’We moeten visserijprobleem op correcte en zakelijke wijze aanpakken’

Gajadien eens met Santokhi over diplomatieke aanpak

Bharrat Jagdeo, vicepresident van Guyana, heeft onlangs gesteld, dat Surinaamse bedrijven in Guyana in de problemen kunnen geraken om in Guyana te opereren, als het visserijprobleem niet wordt opgelost.  De Surinaamse regering blijft echter van mening, dat deze issue via de diplomatieke weg besproken moet worden. VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien is het er mee eens, dat president Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn jaarrede aangehaald heeft, deze kwestie bilateraal op te lossen. “Het is een heel goed uitgangspunt dat de president aangehaald heeft, door niet op confrontatie uit te zijn, maar op een correcte en zakelijke wijze, deze kwestie aan te pakken”, aldus Gajadien.

Naar aanleiding van de uitspraken gedaan door Guyanese regeringsfunctionarissen met betrekking tot de kwestie van de illegale Guyanese vissers in Surinaamse wateren, werd Keith George, de ambassadeur van Guyana, door de minister ad interim van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Krishna Mathoera, ontboden. Gajadien benadrukte dat dit dan een signaal naar Guyana moest zijn.

Volgens Gajadien moeten we diplomatiek wel open staan door op ministerieel niveau, overleg te voeren. Gajadien stelde dat ofschoon er een kwestie is tussen Suriname en Guyana, de president toch garant heeft gestaan en het Surinaamse belang niet in gevaar heeft laten brengen. “Alle vangsten zullen bestemd moeten zijn voor Suriname, maar ook ons bedrijfsleven dat in Guyana heeft geïnvesteerd, hun investeringen zullen ook veilig moeten blijven. Het is belangrijk dat Santokhi op een correcte wijze, het Surinaamse belang tot uiting heeft gebracht en aangegeven,  dat het veilig is”, aldus Gajadien.

More
articles