‘Visvergunninghouders zijn gewaarschuwd’

Prahlad Sewdien minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft naar verluidt, vissers met vervalste of gekopieerde vergunningen betrapt. Sewdien verklaarde, dat tegen hen is opgetreden. “Onlangs heb ik twintig illegale visvergunningen ingetrokken”, aldus Sewdien. Dit zei hij dinsdagavond tijdens het programma KennisKring over de visserijsector.

Volgens Sewdien krijgen deze mensen, geen vergunningen meer. “De vergunninghouders hebben een proces gestart tegen het ministerie, maar het maakt voor mij niet uit”, aldus Sewdien.

Hij verklaarde dat het ministerie zijn werk doet volgens het boekje. Sewdien geeft verder aan, dat op de vervalste vergunningen duidelijk te zien, is hoe zijn handtekening en de stempel van het ministerie zijn vervalst.

De bewindsman heeft ook foto’s ontvangen van boten die in Guyana liggen, waarvan de naam en het registratienummer, overeenkomen met die van Surinaamse vergunninghouders. Sewdien stelde, dat degenen die op deze boten opereren, ook hard aangepakt zullen worden. Sewdien verklaarde dat het heel moeilijk is na te gaan, wie de mensen zijn die de vergunningen doorverhuren, want er zijn volgens hem geen bewijzen hiervoor, en ze geven ook niet toe. “De vergunninghouders zijn wel gewaarschuwd, dat vergunningen ingetrokken en niet meer verstrekt zullen worden”, benadrukte Sewdien. “Als zij op illegaliteit betrapt worden, zal er zeker opgetreden worden”, aldus Sewdien.

“Ook de vergunningen van vissers die aan de Franse zijde van de grens betrapt worden, zullen zonder pardon worden ingetrokken”, stelde Sewdien. “De Frans-Guyanese zijde behoort tot de Europese wateren, dus we kunnen ook nog geblacklist worden. En als Suriname geblacklist wordt door Europa, dan is het gedaan met deze sector”, aldus Sewdien.

Sewdien zei verder dat de controle heel strak uitgevoerd zal worden, want heel wat landen hebben zware klappen gekregen, door mismanagement van hun visserijsector. “Dat wil ik niet voor Suriname. We willen de sector gezond houden, dus mensen van wie de vergunningen ingetrokken worden, krijgen ze  niet terug”, aldus Sewdien.

More
articles