Entry fee voucher naar Suriname is USD 25/euro 25 per reiziger

In het kader van de versoepeling van het personenverkeer, bestaat vanaf 1 juli de mogelijkheid voor staatburgers van alle landen om visumvrij naar Suriname af te reizen. Dina Westfa, van de afdeling Consulaire Zaken en Personenverkeer van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zei gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel, dat het visumvrij reizen niet kosteloos is. Om Suriname binnen te komen, moet een entry fee voucher van USD 25 of euro 25 per reiziger betaald worden. “Dat hebben we bewerkstellig vanaf het begin van de inwerkingtreding”, zegt Westfa.

Zij gaf aan, dat de entry fee tot het eind van deze week nog op de Johan Adolf Pengel Luchthaven bij aankomst fysiek en contant kan betalen. “De consulaire medewerkers van het ministerie zijn tot en met het einde van de week op de luchthaven, om daar de fysieke inning te doen.” Vandaag is bekendgemaakt, dat ook na 1 oktober de mogelijkheid bestaat om bij aankomst in Suriname de entry fee fysiek te betalen.

De entry fee kan ook online aangevraagd worden via de web applicatie van VFS Global. “We hebben op de Luchthaven banners staan. Op de banners staat er een QR-code. Reizigers die vooraf de betalingen niet hebben gedaan, kunnen via hun mobiele telefoon de QR-code scannen. Zo wordt men dan rechtstreeks met de website verbonden”, legde Westfa uit.

Ambassadeur Luziano Truideman, algemeen directeur Consulaire Zaken BIBIS, zei dat bij veel mensen verwarring is ontstaan over de entry fee.

Een entry fee is niet hetzelfde als een visum. Het is slechts een bedrag, dat betaald wordt aan de overheid.  Het gaat in dezen om een single-entry fee welke de persoon de mogelijkheid biedt om voor 90 aaneengesloten dagen in Suriname te verblijven.

Dit betekent dat – indien men binnen de 90 dagen Suriname verlaat en terugkeert – men bij de terugkomst weer de entry fee dient te betalen.

Buitenlanders die langer dan 90 dagen wensen te blijven vanwege werk of studie, hebben wel een visum nodig en moeten ook verblijf aanvragen.

De entry fee geldt niet voor mensen met de Surinaamse nationaliteit, burgers van de Caricom-lidlanden, burgers van Vaticaanstad en ook niet voor ingezetenen. Het is ook niet van toepassing op personen met een geldig visum of toeristenkaart, een geldig PSA-document of een geldige verblijfsvergunning.

Om de veiligheid van het land te garanderen, zijn verschillende veiligheidsmechanismen in werking. Zo is er het Border Management System, waarbij er informatie beschikbaar is van de passagiers en waarbij kan worden nagegaan of zij een gevaar vormen. Indien dit het geval is, krijgen deze personen geen toegang tot het land.

More
articles