Eckhorst: ‘IMF-programma wordt bijgesteld’

Het IMF-programma wordt volgens Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar voor Suriname met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aangepast en bijgesteld aan de eisen/parameters die passen bij de tijd waarin we leven. Dit stelde Eckhorst vorige week tijdens de laatste ontmoeting van de gewezen minister van Financiën, Armand Achiabersing, met de pers.

De inflatie blijft schommelen rond de 50 procent en dit heeft volgens Eckhorst, enorme consequenties voor de samenleving, maar straks komen er ook eisen van de vakbeweging voor wat betreft de compensaties. “Dit allemaal heeft een keteneffect en een van de effecten is, dat er meer geld in omloop zal komen om de koopkracht te versterken”, aldus Eckhorst. Dit staat los feit dat de inflatie beheersbaar gehouden moet worden. ‘’De snelheid waarmee geld in omloop gaat, is ook niet meer in lijn met wat er is afgesproken binnen het eerste IMF-programma. Daarvoor is er een parameter van de basisgeldhoeveelheid, dat deze niet boven een bepaald niveau of met een bepaalde snelheid mag toenemen. Als de geldhoeveelheid niet in trend is met de economische activiteiten, dan krijgen we weer inflatoire impulsen. Maar nu groeit die geldhoeveelheid onder andere vanwege het feit dat er koopkrachtversterking is gegeven, dus die parameters moeten we in de heronderhandeling meenemen met het IMF, zodat die worden aangepast”, zegt Eckhorst.

Volgens de gewezen minister van Financiën, Armand Achaibersing, is dit alles ‘’logisch en begrijpelijk’’, omdat toen het IMF-programma werd opgesteld, Suriname niet wist dat het te maken zou krijgen met allerlei soorten inflatie in de wereld. “Vandaar dat we onderhandelen met het IMF, om het programma in her-beschouwing te nemen.”

door Gladys Findlay

 

More
articles