Oliemaatschappijen schieten miljoenen SRD dieselsubsidie voor

De regering subsidieert momenteel ruim SRD 100 miljoen per maand voor de verkoop van diesel bij de pomp, want de prijs van 1 liter ligt een aantal maanden rond de SRD 19.87, terwijl die al lang boven SRD 28 zou moeten zijn. Dat wil zeggen dat de staat ruim SRD 10 subsidieert per liter en dit bedrag wordt naar verluidt, voorgeschoten door de oliemaatschappijen. Hierdoor wordt er elke maand een enorme olierekening betaald door de staat, gezien dit bedrag wordt voorgeschoten. Naar wij vernemen, is dit ook een van de redenen, waarom de wisselkoers op bepaalde momenten drastisch is gestegen, omdat een grote hoeveelheid SRD’s wordt gewisseld naar US-dollars, zodat leveranciers in het buitenland kunnen worden betaald. De Centrale Bank is momenteel drukdoende om door middel van interventie, US-dollars op de markt te brengen en verkoopt deze naar verluidt, tegen een wisselkoers van rond de SRD 26. Op zo een manier wordt er druk op de markt uitgeoefend door de moederbank, zodat de wisselkoers verder kan dalen.

Transacties

De Centrale Bank van Suriname (CBvS, de Bank) heeft onlangs op 16 september een circulaire aan de deviezenbanken houdende nadere voorschriften uitgebracht betreffende de te hanteren transactiekoers in het kader van de herziening van de retentieregeling, zoals laatstelijk gewijzigd bij algemene beschikking NO.226 van de Deviezencommissie. De voorschriften betreffende de te hanteren transactiekoers bij de repatriatie en afdracht van de exportopbrengsten, zijn sinds maandag 19 september 2022 in werking getreden. Naar wij vernemen, zal deze retentieregeling met de importeurs een positief effect hebben op de vraag naar US-dollars. “Sinds gisteren is er duidelijk een daling geconstateerd op de markt en de Centrale Bank heeft door middel van deze retentieregeling kunnen interveniëren op de valutamarkt, waardoor de wisselkoers langzamerhand naar beneden gaat.’’

In de voormelde circulaire heeft governor Maurice Roemer getracht deze regeling toe te lichten. In navolging van de wijziging van de retentieregeling krachtens Algemene Beschikking (A.B.) no. 226 d.d. 8 september 2022 van de Deviezencommissie, vaardigt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als gevolg van punt IV van de A.B. de volgende circulaire aan de Deviezenbanken uit.

“Exporteurs van goud en goederen zijn ingevolge A.B. no.226 gehouden om tenminste vijfendertig procent (35%) van al hun opbrengsten binnen vijf dagen na invoer van die opbrengsten, ten verkoop aan te bieden aan een Deviezenbank in Suriname die correspondentierelaties heeft met buitenlandse banken, tegen Surinaamse dollar, een en ander zoals bedoeld in artikel 20 en 21 van de Deviezenregeling 1947”.

“De Deviezenbanken zijn gehouden om de wisselkoersnotering van de Bank op de dag van de repatriatie als transactiekoers te gebruiken ter afwikkeling van de afdracht van de exportopbrengsten. Er mogen geen transacties plaatsvinden tegen een koers die hoger ligt dan de op dat moment genoteerde koers van de Bank. Alle aankoop- en verkooptransacties van deze retentieregeling dienen afzonderlijk te worden gerapporteerd aan de Bank”, aldus de governor.

More
articles