Persstilte ingelast in visvergunningenkwestie door Sewdien

‘’Ik houd even een persstilte‘’, zei de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Prahlad Sewdien, tegenover de media. Sewdien zegt voorlopig niet in te zullen gaan op de visvergunningenkwestie die al enige tijd speelt. Volgens Guyana, heeft Suriname beloofd 150 visvergunningen aan Guyanese vissers te verstrekken, zodat zij in Surinaamse wateren hun activiteiten kunnen ontplooien. Volgens Sewdien heeft hij de persstilte ingelast, omdat president Chandrikapersad Santokhi bezig is deze kwestie aan te pakken. ‘’Ik kom weer terug op dit onderwerp, wanneer de tijd daarvoor rijp is‘’, aldus Sewdien.  De Guyanese vicepresident Bharat Jagdeo en de Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, hebben onlangs verklaard, dat ze nog steeds uitkijken naar de visvergunningen. Jagdeo verklaarde onlangs tegenover Guyanese media, dat de druk om de vergunningen te krijgen, opgevoerd zou worden. Ook noemde hij Suriname ‘’corruptief en onbetrouwbaar’’. Jagdeo benadrukte dat Guyana deze kwestie niet zal laten liggen en dat er hierover reeds een brief naar de Caricom is gericht. Jagdeo benadrukte, dat indien zaken niet in orde gemaakt worden, Surinaamse ondernemers in Guyana het risico lopen om deze zelfde manier behandeld te worden. Ook waarschuwde hij, dat Guyana zijn standpunt zal verharden als de oneigenlijke behandeling voortduurt. ‘’We weten dat ze de visserij in hun wateren controleren en dat ze het recht hebben om een vergunning te verlenen aan wie ze maar willen.

Maar we hebben in dit land ook het recht om op wederkerige basis zaken te doen met de Surinamers die hier zaken doen‘’, stelde Jagdeo. Verschillende organisaties in Suriname hebben een standpunt ingenomen over deze kwestie.

De Federatie van Surinaamse Agrariërs, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en Het Visserscollectief, zijn unaniem tegen het verstrekken van visvergunningen aan Guyanezen. Zij overwegen om een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat Suriname, indien er visvergunningen verstrekt worden aan de Guyanezen.

More
articles