Directeur EBS verontschuldigt zich voor ‘uitlekken’ frauderapport Leo Brunswijk

De West heeft in de editie van afgelopen woensdag 17 augustus, een artikel geplaatst onder de kop: ‘Leo Brunswijk misbruikt positie als president-commissaris’. Dit artikel werd geplaatst naar aanleiding van een uitgelekt dossier met betrekking tot de fraudezaak van Leo Brunswijk bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), die in ons bezit is. Het onderzoek heeft zich gericht op de vermeende fraude binnen de N.V. EBS onder leiding van Leo Brunswijk. In het rapport wordt Brunswijk genoemd als de persoon die door misbruik van zijn positie als president-commissaris c.q. interim-CEO, handelingen heeft gepleegd, die tot ernstige financiële benadeling van de EBS hebben geleid.

De eerste bevindingen van het onderzoek zijn in drie cases geanalyseerd, waarna er een conclusie is getrokken. In het rapport zijn er ook namen genoemd van mensen die aan de N.V. EBS materialen en diensten zouden hebben geleverd. In casus 1 wordt gesteld, dat de N.V. Velka vakgroep wordt onderzocht, omdat de EBS betalingen heeft gedaan uit hoofde van door haar geleverde materialen en diensten.

Na publicatie van het voormelde artikel, kregen wij een brief op de redactie, waarin de technisch directeur van de EBS, Marcel K. Eijndhoven, zijn verontschuldigingen aanbiedt aan de directeur van N.V. Velka vakgroep, Henk Delano Abisoina. “Uit voorlopig intern onderzoek bestaat het vermoeden, dat de documenten in de rapportage en wel die documenten die de N.V. EBS regarderen, vanuit de N.V. EBS aan derden zijn verstrekt. Wij zijn doende om een grondig onderzoek hiernaar in te stellen en zullen er niet voor schromen om gepaste maatregelen te treffen tegen de schuldige(n). Wij willen u nu reeds onze welgemeende verontschuldigingen aanbieden voor dit ernstig ongerief, aangezien het nimmer onze intentie is om derden op generlei wijze onaangenaam te zijn”, aldus Eijndhoven. ( Zie brief )

Velka vakgroep

Volgens het reeds gepubliceerde rapport op onze website, is de N.V. Velka vakgroep opgericht op 19 februari 2021 en houdt zich volgens haar statuten, bezig met onder andere houtmarkten, zaagmolens, houtkap, houtverwerking, houthandel, mijnbouw, beton en steenvervaardiging, ongediertebestrijding, interieurverzorging, herstel- en onderhoud, telecommunicatie, civiel- en bouwwerkzaamheden, transportverhuur, handel in levensmiddelen, drank, sieraden, etc., catering, uitzendbureau, en agent van voornoemde zaken. Uit de statuten blijkt niet dat de N.V. Velka vakgroep zich bezighoudt met de diensten die zij EBS in rekening heeft gebracht, te weten aanleg van hoogspanningslijnen, transformatoren en dergelijke (elektrotechnische werkzaamheden).

De Velka vakgroep staat ingeschreven aan de Walter Bursideweg 52, Moengo, Marowijne. Op dit adres is geen zichtbaar bewijs van de aanwezigheid van een bedrijf aangetroffen. Opmerkelijk is dat op hetzelfde adres een carwash gevestigd is. De directeur van de N.V. Velka vakgroep, is Henk Delano Abisoina. Hij is tevens aandeelhouder (10 aandelen). Overige aandeelhouders zijn: Amenda Omelie Bron (80 aandelen) en Valerie Veronique Renfurm (10 aandelen). Vastgesteld is dat alle drie aandeelhouders familierelaties hebben met Leo Brunswijk.

More
articles