Staatsolie moet tijdens werk schadevrij opereren

Kenneth Sukul vraagt ingrijpen van de regering bij het beheer van de Afobaka krachtcentrale. Hij blijft erbij, dat Staatsolie geen goed beheer heeft gevoerd in de krachtcentrale. Sukul verklaarde, dat in 2019 nadat Alcoa, de Stuwdam en krachtcentrale had overgedragen aan Suriname, en gewoon verder in handen geplaats van Staatsolie, onder dezelfde conditie, Staatsolie vanaf dat moment eigenaar is van het stuwmeer en de Brokopondo-krachtcentrale.

“Elke druppel die in het meer zit is eigendom van Staatsolie, en dat geldt ook voor elke druppel die via de stuwdam naar buiten stroomt, het bedrijf verantwoordelijk is. Dus Staatsolie moet zorgen dat tijdens haar operatie  niemand schade daarvan ondervindt, want ze zijn onder alle omstandigheden verantwoordelijk van wat er daar beneden gebeurt”, zei Sukul.

Volgens Sukul, zou de eerst volgende regering de stuwdam moeten omzetten, om de economie van ons, die op haar rug ligt, weer op te krikken door middel van goedkope energie, die ze daar kan opwekken. Sukul benadrukte, dat een kilowattuur bij Afobaka nauwelijks 2 centen kost, en hier bij Staatsolie in Paramaribo, praat je reeds over 20 dollar centen en meer. Volgens Sukul zou je dus alle energie, die je bij Afobaka opwekt goedkoper doorberekenen.

Sukul verklaarde, dat in plaats van dat staatsolie energie opwekt voor de bevolking, laat ze dat water gewoon staan boven de veiligehoogte, en op een gegeven moment kan ze dat niet meer volhouden, dus dan moet ze water spillen, om de dam te redden. “Hierdoor brengen ze de mensen door het stromend water ten noorden van de dam in gevaar”, benadrukte Sukul. “Staatsolie komt in de media en zegt dat haar taak is energie op te wekken, het gaat om een natuurramp, dus de overheid moet maar kijken wat zij ermee doet”, zei Sukul. “En dat is totaal verkeerd, want zij is de eigenaar. En Staatsolie maakt brokken zij maakt blunders dan kan ze niet de overheid laten opdraaien voor door haar veroorzaakte schade”, aldus Sukul.

“De mensen uit het gebied zijn in verzet gekomen en eisen een onafhankelijk onderzoek. President Chandrikapersad Santokhi  gaat daar naar toe, en besluit ook dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen. En niet onlangs verklaarde de energieautoriteiten van Suriname dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek komt”, aldus Sukul.

More
articles