CRIME

Wat is er toch met ons aan de hand, dat we steeds vaker voor de oneerlijkheid kiezen? Een vraag die naar de mening van Keerpunt, zeker mag worden gesteld. Heeft het te maken met de crisis waar we al jaren mee te maken hebben, dat men het de gewoonste zaak van de wereld vindt, te stelen en frauderen op niet kleine schaal? Of hebben we al decennialang het verkeerde voorbeeld voorgeschoteld gekregen van politiek leiders, die zijn gekomen en daarna gegaan met goed gevulde zakken?

Heeft het misschien gelegen aan een niet volwaardige opvoeding, educatieve en didactische begeleiding binnen onze opleiding? Of hebben onze geestelijke leiders niet voldoende ruimte gehad hun bijdrage te leveren in onze vorming, om als volwaardige en eerlijke mensen door het leven te gaan? Allemaal vragen waar niet eenieder snel een antwoord op zal weten. Wel is het een feit, dat we een totale foute mentaliteit bij velen binnen onze gemeenschap hebben waargenomen, die het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, maakt dit land goed en op eerlijke wijze tot ontwikkeling te brengen. In de afgelopen jaren hebben we tot onze spijt wel moeten constateren dat onze politiek leiders, zeker niet voorbeeldig tewerk zijn gegaan dit land vooruit te brengen. Er is veel beloofd en er werden tal van luchtkastelen gebouwd, maar voor het volk waren er maar weinig voordelen te bemerken. Wat wel aan het volk en bij herhaling door hooggeplaatste politiek leiders werd voorgeschoteld, was dat men op onbeschaamde wijze bereid was te stelen van het volksvermogen.

De mooiste en stuitende voorbeelden werden het volk getoond toen men de deviezenkasreserves en termijndeposito’s van de commerciële banken ondergebracht bij de Centrale Bank van Suriname ter waarde van 197 miljoen dollar, wist te stelen en deels te gebruiken voor een dure reis van Bouterse naar China en voor de aanschaf van consumptieve artikelen en politieauto’s wist te verkwisten. De schandalen bij de SPSB, waar een Kromosoeto zwaar bij betrokken was, hoeven wij hierbij niet uitvoerig meer uit de doeken te doen. Stelen en frauderen op het hoogste niveau door regeringsleiders en hun trawanten en hoe moet je dat dan als goed voorbeeld zien binnen een gemeenschap. Velen gaan er nu dus vanuit, dat Suriname als een ‘zinkend’ schip in zwaar weer kan worden gezien en dat je daarom maar moet zien te graaien, voordat het te laat is en je er als gewone man berooid bij achterblijft. Onze mentaliteit is vanaf begin jaren tachtig totaal verziekt geraakt en onze jongeren hebben zeer slechte voorbeelden gehad en velen gaan ervan uit, dat frauderen en stelen een noodzaak zijn geworden om te kunnen overleven. Vandaar dat onze strafinrichtingen ook steeds voller geraken. Moreel ethische waarden worden steeds vaker overboord gezet en niet langer als relevant binnen de opvoeding gezien.

We leven er maar op los en in de strijd tot overleven, is men tot zeer slecht handelen in staat. Weinigen denken nog aan het ontwikkelen van dit mooie land, maar veeleer aan het vullen van de zakken en zelfbevoordeling of het op misdadige wijze voorzien van familieleden, vrienden en politieke partijgenoten. Aan een beter Suriname voor ons allen wordt nauwelijks gedacht.

Graaien, plunderen, roven anderen zwaar benadelen, is wat wij dagelijks vermeld krijgen en dat stemt zeker niet goed bij degenen die het nog wel goed menen met dit land. Het is dan ook niet vreemd dat mensen na lang talmen, toch maar besluiten het voor gezien te houden en vertrekken. En het zijn niet weinigen die dit besluit in de afgelopen jaren hebben genomen. Vaak genoeg goed geschoolden, die dit land vooruit zouden kunnen helpen, besluiten toch maar te vertrekken en maken deel uit van de zogeheten brain drain, een gevaarlijk fenomeen in een land dat tot ontwikkeling wenst te komen. We moeten allemaal goed beseffen dat we het na de staatkundige ontwikkeling van ons land in 1975, op veler momenten grandioos hebben laten liggen en dat er steeds stoorzenders zijn geweest die de ontwikkeling van het land hebben gesaboteerd, ter wille van het eigen voordeel en belang. Maar juist omdat Suriname een waardige plaats tussen de naties dient te behouden, moeten we er alles aan doen een imago van crimineel land te voorkomen. Onze mentaliteit zal daarvoor een drastische verandering moeten ondergaan. Men moet gaan beseffen dat fraude, diefstal en het benadelen van elkaar en de overheid, ons geen voordeel zal opleveren. Dat het goed fout zit met onze mentaliteit, is dagelijks te lezen in de krantenberichten. Roofovervallen in huis en winkels, gemobiliseerde straatroof, inbraak, brandkastkraak, plundering van een juwelierszaak, auto-inbraak, autodiefstal, diefstal binnen de administratie van particuliere bedrijven en het stelen van goederen in supermarkten. Het is gewoon schering en inslag en daar moet toch op de een of andere manier verandering in gebracht worden. Of willen we hier Braziliaanse, Colombiaanse of Haïtiaan-se toestanden, waar de verandering niet goed meer mogelijk is, omdat de zaak in deze landen door grootschalige armoede totaal verziekt is? Er moet daarom bij ons snel verandering optreden, anders is Keerpunt bang dat we met soortgelijke vormen van criminaliteit te maken zullen krijgen als in de voormelde drie landen.

More
articles