BANAWINKRI

Wat een ongelooflijke banawinkri toestanden maken we in dit land momenteel mee. En dan hebben we het over de ID-kaarten rompslomp en de ellende bij het verkrijgen van je rijbewijs na geslaagd te zijn voor het rijexamen, of wanneer je het bewijs na tien jaar moet vernieuwen.

Men werkt nu met strookjes, omdat er bij het verkrijgen van een rijbewijs, geen materiaal is om nieuwe aan te maken. En als je dat strookje hebt ontvangen, mag je na drie maanden informeren of je rijbewijs klaar is. Nou, nou, maak dan je borst maar nat. Je kan naar de afdeling Rijbewijs bellen tot je een ons weegt en niemand beantwoordt daar de telefoon. Je moet dan zogenaamd op het internet op de site van het Korps Politie Suriname, KPS, afdeling Rijbewijzen, checken of je bewijs klaar is. Ook dat werkt niet. Je kan je gewoon dood ergeren, omdat je het rijbewijs nodig hebt en geen redetwitst wenst te hebben met een of andere streepjesjager c.q. dienstklopper van het KPS bij een eventuele wegcontrole . Werken met strookjes is een waardeloze oplossing die bij een banawinkri past, maar niet bij de verstrekking van rijbewijzen of het vernieuwen van het rijdocument. Ook de situatie bij de afdeling Rijbewijzen van het bureau Nieuwe Haven, is een grandioze en mensonwaardige puinhoop. Dat men daar nog mensen als vee in een rij in de felle zon laat staan, om hun rijbewijs op te halen of vernieuwen, is een schande. Daar moeten de minister van Justitie en Politie en de korpschef maar een snelle oplossing voor zien te vinden, want dit is om het populair te zeggen, ‘’on kan’’. Maar het blijft niet bij het verstrekken van strookjes bij het verkrijgen van een rijbewijs, hetzelfde fenomeen hebben we nu ook bij het bemachtigen van een ID-kaart.

Zoals inmiddels bekend, is het momenteel niet mogelijk een e-ID-kaart te bemachtigen, omdat de materialen daarvoor niet voorhanden zijn.

De Servische leverancier heeft niet op tijd geleverd, heet het. De overheid heeft snellius een wijziging in de wet aangebracht, waardoor het mogelijk wordt tot december 2023, de oude ID-kaart te hanteren. Degenen die nog niet eerder een ID-kaart hebben gehad, kunnen terecht bij het CBB met een familieboekje. Je kan dan in aanmerking komen voor ook weer een strookje, dat je bij het familieboek dient te houden en dat strookje dient dan als  ID-kaart. Wat een banawinkri oplossing, zeg! Dus als er meerdere familieleden zijn, kan er maar een met het familieboekje lopen leuren.

De kans het familieboekje te verliezen of verleggen, is daarbij niet ondenkbaar. Komt allemaal omdat we onze zaakjes nooit goed op orde hebben en geen kaas gegeten hebben van planning bij de publieke sector. Waarom we in hemelsnaam zaken hebben gedaan met een Servisch bedrijf, terwijl er zoveel westerse ondernemingen zijn die de e-ID-kaarten ook maken en misschien zelfs een betere klantenservice hebben, weet Joost. Zal wel weer iets te maken hebben gehad met een teki- ‘n nyan project van meneer Hoefdraad en zijn paarse vriendjes.

En nu zitten we wel zeer strak met de gebakken peren en moesten we zelf tot een wetsaanpassing overgaan, om onze mensen aan een tijdelijke, maar wel fromu oplossing te helpen.

En zo blijven we maar op een ouderwetse inefficiënte wijze aanmodderen. Overigens is het niet duidelijk, wanneer de nieuwe e-ID-kaarten zullen worden aangeleverd, waardoor we van dat gerommel met strookjes af kunnen zijn.

Alleen het feit al dat men 16 maanden heeft uitgetrokken en wel tot eind 2023, om wederom en totaal te kunnen overgaan tot goede e-ID-kaartenverstrekking, geeft te denken. Voor wat betreft de verstrekking van rijbewijzen bij de afdeling Rijbewijzen van het KPS, is het al jaren kommer en kwel en is het helemaal niet duidelijk, wanneer de zaak daar wederom normaal zal kunnen draaien en de ellende van lange wachtrijen in de zon voorbij zal zijn.

More
articles