ASYCUDA geactualiseerd en beter beveiligd

Er is vanaf zaterdag 6 augustus, gewerkt aan het actualiseren en beter beveiligen van het Automated System for Customs Data (ASYCUDA) van de douane. Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond en kan het systeem optimaal worden gebruikt door klanten.

Na de hardware storing en daaropvolgende connectieproblemen enkele dagen geleden, is er door het ICT-team van het ministerie van Financiën en Planning samen met de softwareontwikkelaar, gewerkt aan een plan ter voorkoming van uitval van het systeem. Diverse werkzaamheden waren nodig om het mogelijk te maken het sterk verouderde systeem weer op de normale werkcapaciteit te doen draaien.

De werkzaamheden bestonden uit:

  • Vervangen van defecte en verouderde hardware.
  • Recovery van de primaire database.
  • Creëren van online en offline back-ups van databases.
  • Reparatie van corrupte data en herstel van databestanden.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de bestaande verouderde infrastructuur volledig vervangen wordt door nieuwe infrastructuur. De uitwerking hiervan wordt momenteel gedaan.

Asycuda zorgt voor een vlotte afhandeling van de procedures bij import en export van producten. Bij uitval van het systeem, worden deze procedures handmatig afgewikkeld. De handmatige werkwijze verschilt niet van het geautomatiseerd systeem op het gebied van inspectie van goederen, bepaling van invoerrechten en andere belastingen en registratie van data.

More
articles