Suriname en Guyana moeten samen niet-oliesectoren ontwikkelen

Guyana en Suriname beschikken over vruchtbare olie- en gasbronnen die naar verwachting gezamenlijk zullen worden ontwikkeld. Echter, tegen Guyana News Room, stelde de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Zaken en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, dat Suriname meer geïnteresseerd is in het uitbreiden van de handel met Guyana in verschillende niet-oliesectoren. Ramdin merkte op dat de toekomst van beide landen niet volledig afhangt van de ontluikende olie- en gasontwikkelingen. “Als je een duurzame toekomst wilt hebben, moet je ook andere sectoren ontwikkelen”, zei Ramdin. “Dus in ons geval gaat het ook om landbouw, toerisme, handel en investeringen en om ervoor te zorgen dat mensen zich makkelijk kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld via de nieuwe brug over de Corantijn’’, aldus Ramdin. Hij voegde eraan toe, ‘’dat de twee buurlanden hun niet-oliesectoren ijverig moeten ontwikkelen om te garanderen dat hun economieën concurrerend en robuust blijven’’.

Tijdens een bezoek aan Guyana vorig jaar, maakte minister Ramdin bekend, dat er inspanningen worden gepleegd om de Guyanese en Surinaamse economieën te integreren in één marktruimte, met de bedoeling de zakelijke kansen voor spelers in beide landen te vergroten. Ondanks deze duidelijke intentie om zich te concentreren op niet-olieontwikkeling, erkende Ramdin dat olie en gas “op dit moment veel aandacht trekken”. De twee landen kunnen volgens hem, de broodnodige partnerschappen om die hulpbronnen te ontwikkelen, niet negeren.

Ramdin steunt het plan van de president van Guyana, Irfaan Ali, voor een regionale aardgasstrategie, en verklaarde dat als de twee landen – naast Barbados, Brazilië en Trinidad en Tobago (T&T) – hun middelen kunnen bundelen, het hele Caraïbisch gebied hiervan profiteert. De drie landen die geografisch op het Zuid-Amerikaanse continent liggen, werken al aan de ontwikkeling van een energiecorridor. En Guyana en Suriname, die deel uitmaken van het vruchtbare Guyana-bekken, zullen naar verwachting aardgasbronnen bundelen. “Als dat eenmaal geregeld is, kunnen we discussies voeren over het delen van rijkdom en zo. Rijkdom kan niet alleen zijn voor landen die eigenaar zijn van rijkdom. Wij zijn Caraïben, iedereen zou hiervan moeten profiteren’’, aldus Ramdin.

More
articles