Fernandes Mendes: ‘Motieven moeten achterwege gelaten worden in het belang van burgers’

Staatsrechtdeskundige Hugo Fernandes Mendes, noemt de beslissingen van het Constitutioneel Hof, over de wijziging van de kiesregeling, een historische uitspraak in het belang van de democratie in Suriname. Fernandes verklaarde onlangs, dat de kiesregeling niet meer als basis dient bij de volgende verkiezingen, omdat enkele artikelen onverbindend zijn verklaard. Volgens Fernandes Mendes, zou de kiesregeling nu reeds veranderd moeten worden, en zo snel mogelijk, om verkiezingen te kunnen organiseren in 2025.

“De kiesregeling moeten worden gewijzigd door de regering en het parlement, dat kan op twee manieren, de regering kan een wetsvoorstel indienen, waar er in kiesdistricten en het zetelaantal per kiesdistrict gewijzigd wordt, er kan ook een initiatiefvoorstel zijn van DNA, maar logisch zou zijn dat de regering nu komt met een voorstel, en het voorlegt ter behandeling in DNA”, aldus Fernandes Mendes.

Hij vertelde, dat in 2025 er verkiezingen moeten worden gehouden, en die verkiezingen kunnen alleen maar worden gehouden, als er een kiesregeling is die op dit punt geldig is. Fernandes benadrukte, dat het niet houden van verkiezingen, geen optie is. Hij zei, dat het Constitutioneel Hof overtuigend heeft aangetoond, dat die kiesregeling klaarblijkelijk ook in strijd is met de grondwet. “Maar dat is geen optie”, aldus Fernandes Mendes.

Volgens hem moeten het parlement en de regering er werk van maken voor het houden van goed georganiseerde verkiezingen in 2025. “De politieke wil moet aanwezig zijn en de partijpolitieke motieven moeten achterwege gelaten worden in het belang van de burgers”, aldus Fernandes Mendes.

More
articles