Tjong-Ahin: ‘Grondenrechtenprobleem binnenkort op agenda van DNA’

De minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Silvano Tjong-Ahin, heeft onlangs tegenover de media gezegd, dat het grondenrechtenprobleem van de inheemse en tribale volkeren, binnenkort op de agenda van De Nationale Assemblee zal zijn. Zowel de inheemse als de tribale volkeren maken zich al lange tijd sterk voor hun grondrechten. ‘’Er worden stappen ondernomen om dit probleem aan te pakken’’, stelde Tjong-Ahin

Wat er momenteel in de woon- en leefgebieden van deze groep speelt, is volgens Tjong-Ahin, niet goed te noemen. De ontbossing als gevolg van kleinschalige mijnbouw en kleinschalige goudsector spelen allemaal een rol in de grondenrechten van deze groep, vandaar dat deze punten volgens hem binnenkort behandeld zullen worden. ‘’Het gaat niet snel genoeg, we moeten hierin investeren. Ook moeten we deze kwestie veel krachtiger aanpakken‘’, aldus Tjong-Ahin. ‘’De inheemse en tribale volkeren zullen ook moeten participeren aan de beleidsvorming. Dit om het milieubeleid beter tot uitvoering te brengen’’, zei Tjong-Ahin.

Ook president Chandrikapersad Santokhi benadrukte, dat de wet om de grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren te erkennen, binnenkort in het parlement behandeld zal worden. ‘’De wet ligt klaar en zal met de hoogste prioriteit behandeld worden. En als het niet deze maand is, zal het zeker de komende maand zijn dat we starten met de openbare behandeling van die wet. Het staat op onze agenda. En wij moeten datgene geven aan de inheemsen en ook onze Marronbroeders en -zusters, waar ze aanspraak op maken. We gaan ervoor zorgen dat die verdragen nageleefd zullen worden‘’, aldus de president.

De regering werkt er volgens de president aan, om ontwikkeling te brengen binnen de inheemse gemeenschap. Ook zal de inheemse gemeenschap gecompenseerd moeten worden voor hun bijdrage om de Surinaamse bossen gezond en in balans te houden. ‘’Het gezonde bos waarover Suriname beschikt, is te danken aan de inheemsen. Dankzij hun bijdrage kunnen we vandaag zeggen dat wij de zuurstofleveranciers van de wereld zijn‘’, aldus het staatshoofd.

More
articles