Internationale financiële boycot focuspoint op BCF2022

Conclusie van het CFATF?

Het is al geruime tijd overduidelijk dat het compliance landschap steeds weer verandert: het onderwerp is gecompliceerd, de belangen zijn groot. Ook de wet- en regelgeving blijft toenemen en mondiale regelgeving wordt samengevoegd. Internationaal is er al duidelijk een grote verschuiving in de regelgeving over de Non-Financial Reporting Directive (richtlijn niet-financiële rapportage). “Het integriteitsrisico maatschappelijk betamelijk gedrag krijgt een prominentere plek binnen het toezicht en wordt gevraagd het mee te nemen in de risicobeoordeling. Het gaat over de handelingen van organisaties of haar medewerkers (doen of nalaten) die niet specifiek in relevante wet- en regelgeving als verbod zijn opgenomen, maar waarvan redelijkerwijs wel verwacht kan worden dat deze in het maatschappelijk verkeer tot ophef (kunnen) leiden. Maar hoe vertaal je deze doelstellingen naar afrekenbare grootheden om vervolgens het beleid op aan te passen?”, aldus de TABTO Group N.V.

In het kader hiervan organiseert zij het Business Compliance Forum (BCF2022) op donderdag 18 augustus, voor de Business Sociëteit in Suriname.

Status National Risk Assessment

Tijdens het BCF2022 zal worden besproken hoe Suriname als CFATF-lidland in 2019 tot medio 2020 een National Risk Assessment (NRA) heeft uitgevoerd, zijnde één van de Financial Action Task Force (FATF) veertig aanbevelingen, die worden erkend als internationale norm voor de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme, proliferatie en corruptie. De lidlanden worden op basis van deze aanbevelingen geëvalueerd.

Nadat het uitgebreide rapport op 1 maart 2021 is opgeleverd aan de overheid, heeft zij op 15 november 2021 een publieke versie van het NRA-rapport vrijgegeven, bedoeld om de private sector, de publieke sector en de toezichthouders te informeren betreffende de risico’s van money laundering en terrorismefinanciering in Suriname.

In maart 2022 heeft de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) de 4Th Mutual Evaluation uitgevoerd om na te gaan in hoeverre de Surinaamse overheid en de aangewezen private sectoren voldoende, toepasselijke en duurzame maatregelen hebben getroffen om de risico’s, dreigingen en kwetsbaarheden van ML (Money Laundering), FT (Financiering van Terroris-me), PF (Proliferatie) en C (Corruptie) tegen te gaan en te voorkomen, mede op basis van de aanbevelingen opgenomen in het NRA-rapport. Op de BCF 2022 zullen sprekers zoals Jim Bousaid, Jennifer van Dijk-Silos, Peter Diekman en Winston Wilson, ingaan op wat zes maanden na dato, de conclusie van het CFATF zijn.

Black- of grey-listing?

Op de BCF2022 zullen de verschillende sprekers het over black- of grey-listing hebben. Geen van beide is wenselijk voor ons land. Beide zullen vrijwel op alle fronten een internationale boycot voor ons betekenen met grote en vergaande economische en maatschappelijke gevolgen voor eenieder in Suriname. “Bij black-listing zal Suriname als non-coöperatief kunnen worden aangemerkt en dus als een zeer hoog risicogebied worden aangemerkt voor money laundering, terrorismefinanciering, proliferatie en corruptie. We worden dan onder andere zonder pardon geheel geïsoleerd van het internationaal financieel systeem en zouden als gevolgd daarvan, niet kunnen exporteren of importeren, correspondentbankrelaties zouden mogelijkerwijs verbroken worden en bonafide buitenlandse investeerders kunnen wegblijven.”

Bij grey-listing kunnen zware economische sancties opgelegd worden door bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en de Wereldbank, ook kunnen buitenlandse organisaties met heel strenge regels geconfronteerd worden voor zaken doen met ons land, verder kan Suriname ook nadelige gevolgen ondervinden in het financieel verkeer en de handel.

Suriname actueel

In afwachting van de uitkomst van de 4Th Mutual Evaluation, verkeert Suriname in een tijd van economische crisis, volksprotesten en hebben we te maken met het IMF, terwijl er juist nu steeds meer Integriteitsschendingen, c.q. schandalen aan het licht komen (z.a. witwassen, corruptie, fraude, nepotisme, seksueel molest, human trafficking en migrant smuggling, deelname aan georganiseerde misdaad, grondschandalen en milieucriminaliteit). De sprekers zullen daarbij ook hun analyses kenbaar maken over welke impact dit zal hebben op de uitkomst. Wat betekent dit voor Suriname? Wat betekent dit voor het bedrijfsleven? Wat is de impact op ons dagelijks leven? Hoe nu verder?

BCF2022

Het Business Compliance Forum (BCF2022) zal niet alleen interessant zijn voor financiële dienstverleners zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, cambio’s, geldovermakingskantoren, maar ook voor de niet-financiële dienstverleners zoals accountants, advocaten, notarissen, makelaars, handelaren in motorrijtuigen, goudbedrijven, aanbieders van kansspelen en andere delen van het bedrijfsleven, die allen te maken hebben met de uitdagingen van de continu veranderende compliance wet- en regelgeving rond poortwachters.

More
articles