Essed: ‘Regering moet voorlopig focussen op wijziging artikel 9’

Het Constitutioneel Hof (C-Hof), heeft op vrijdag 5 augustus zich uitgesproken, over het verzoek van de juriste Serena Muntslag-Essed, ter toetsing van onze kiesregeling aan de grondwet (GW) en internationale verdragen (artikel 9 en 24 ). De uitspraak heeft tot gevolg dat artikel 9 en 24 van de kiesregeling, geacht moeten worden onverbindend te zijn, omdat ze in strijd zijn met onze grondwet.

Advocaat Hugo Essed, zei in het ABC -radioprogramma Welingelichte Kringen, het advies aan de regering te geven niet de gehele kiesregeling te wijzigen, maar zich uitsluitend te focussen op artikel 9. Volgens Essed, verkeert Suriname op dit moment, in een machtsrechtelijke transitiefase, waarvan velen de diepgang niet beseffen.

Volgens Essed, moet de zetelverdeling op een reële basis qua inwoners plaatsvinden, die het C-Hof heeft vastgesteld. “En dan zeg ik, de oplossing is heel eenvoudig, artikel 9 van de kiesregeling moet gewoon aangevuld worden.  En daarin moet aangegeven worden, dat de zetelverdeling drie of zes maanden voor de verkiezing wordt vastgesteld, aan de hand van het werkelijke aantal inwoners in een bepaald gebied. Dan heb je dat probleem wat mij betreft, voldoende opgelost”, aldus Essed.

Volgens Essed betreffen de kwesties van de hele kiesregeling dergelijke zwaarwichtige discussies, die je alleen maar kan voeren, wanneer het land in rust is. “Wat mij betreft, ga ik nu geen overbodige en nergens toe leidende discussie voeren, die alleen maar gaat polariseren. Doe het nodige, wijzig dat artikel en dan is dit probleem van tafel”, aldus Essed.

Zij benadrukte dat de kiesregeling in vele verkiezingen heeft gefunctioneerd. Volgens Essed zijn alle verkiezingen, door internationale waarnemers als vrij, geheim en algemeen beschouwd. “ Alleen is er een angel. De vertegenwoordigers komen niet goed tot uiting, laten we dat oplossen. Wat mij betreft kunnen we met deze kiesregeling nog jaren verder”, aldus Essed.

More
articles