‘Suriname wordt onterecht in een kwaad daglicht geplaatst’

Stijging covid-gevallen deels te wijten aan Frans-Guyana

Volgens een grafiek op het internet, staat Suriname na Haïti op de tweede plek bij de groep van meest door COVID-19 getroffen landen in het Carïbisch gebied. Ondanks de zorgwekkende stijging in Frans-Guyana, die driemaal hoger is dan in Suriname, wordt er gesteld, dat de uitbraak van COVID-19 in Suriname nu zorgwekkender is dan in Frans-Guyana dat eerder werd gezien als groot gevaar voor Suriname. Opmerkelijk is, dat Frans-Guyana niet voorkomt op de voormelde grafiek, ofschoon het geografisch bezien ook behoort tot het Carïbisch gebied. Op dit moment heeft Frans-Guyana 8.588 bevestigde positieve gevallen en ons land heeft er 3016 bevestigde positieve gevallen. Wordt Suriname hiermee in een onterechte positie geplaatst, waarin het niet behoort te zijn? Bestuurskundige August Boldewijn om een reactie gevraagd, zegt dat Frans-Guyana inderdaad een gebiedsdeel van Frankrijk is, maar wel behoort tot het Carïbisch gebied.

“Ik denk dat men zich vergist, om Frans-Guyana weg te laten, terwijl wij allemaal getuigen zijn van de enorme stijging van het aantal covid positieve gevallen dagelijks aldaar en dat Frans-Guyana zwaar heeft bijgedragen aan de covid gevallen in ons land ”, merkt Boldewijn op.

Volgens Boldewijn heeft de enorme stijging in ons buurland, waarschijnlijk te maken met het slecht beleid van Frankrijk. “Hieruit concludeer ik, dat de covid-toestand van Frans-Guyana daarom heel hoog is.” Volgens Boldewijn proberen wij de covid situatie in ons land juist in toom te houden. “Men geeft ons onterecht een positie, die wij niet moeten hebben. Ik zeg niet dat wij veel beter zijn, maar we proberen de ziekte juist af te weren”, aldus Boldewijn. De mate van gebruik van mond-neusbedekking in Suriname, behoort tot de hoogste ter wereld. Weliswaar is de testfrequentie van Frans-Guyana ook bijna 20 keren hoger dan in Suriname. Maar intussen is ook gebleken, dat de test- rate in ons land, is opgevoerd. “Dat wil zeggen, dat de enorme toename van het aantal nieuwe gevallen in ons land, niet slechts te wijten is aan het onverantwoordelijk gedrag in de samenleving, maar ook vanwege de toename van de test-rate.” Volgens Boldewijn dienen de regeringsautoriteiten zich dus van hun taken te kwijten, door die maatregelen te treffen, die nodig zijn, om de volksgezondheid te verdedigen, en vooral goede afstemming en dienstverleningen coördineren en stimuleren.”, aldus Boldewijn.

De situatie aan onze oostgrens baart ons nog steeds zorgen. Wij vernemen van een Albinees die goed op de hoogte is van de plaatselijke situatie, dat de illegale oversteek van de Marowijnerivier nog steeds plaatsvindt, ofschoon de grens gesloten is. “Er zijn controleposten. Maar de mensen die de illegale oversteek doen, kennen de rivier. Ze weten waar er bewaakt wordt, ze kennen de uitgangen. Deze personen blijven op deze manier ons land maar binnendringen, om anderen te besmetten”, zegt Boldewijn. Wat volgens Boldewijn mist, is de bewaking en de bescherming van onze territoriale integriteit. Deze moet volgens hem op een effectieve en efficiënte wijze bewaakt en beschermd worden.“ Het niet bewaken van de grenzen, waardoor de illegale oversteek waarschijnlijk gewoon doorgaat, manoeuvreert Suriname zichzelf in een onhoudbare positie”, benadrukt Boldewijn. Volgens hem zouden zowel de oostgrens als de zuidgrens beter bewaakt moeten worden.

More
articles