‘Klant is koning, maar niet tijdens COVID-19’

Het aantal actieve COVID-19 gevallen is het afgelopen weekend drastisch toegenomen, momenteel zijn er 933 positieve gevallen. De overheid doet een beroep op de samenleving de coronamaatregelen in acht te nemen, alleen op die manier zal het virus een halt worden toegeroepen. De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, is van mening dat een groot deel van de samenleving, zich niet aan de maatregelen. ‘’Een groot deel gedraagt zich onverantwoordelijk’’, zegt Hasnoe tegen De West. Hij zegt dat winkeliers vanwege hun eigen veiligheid en door ongehoorzaamheid van bepaalde klanten, er daarom voor kiezen achter een luik te verkopen of hun zaak gesloten te houden.

“In normale situaties is de klant altijd koning, echter kan de klant geen koning zijn tijdens COVID-19. Op dit moment zien wij als winkeliers iedereen die de zaak binnenkomt als besmet, dus we kunnen de klant niet zijn gang laten gaan om zonder masker of zonder de handen te ontsmetten, de zaak binnen te treden.

Gezien we geen overzicht hebben als alles wordt aangeraakt, moeten wij ook onszelf beschermen”, aldus Hasnoe.

Volgens Hasnoe moeten er sancties getroffen worden, zodat winkeliers niet elke keer hoeven te sluiten. ‘’De verkoop moet te allen tijde door kunnen gaan, want bij sluiting komen de winkeliers met vervallen producten te zitten’’, zegt hij. De meeste winkels die momenteel sluiten, worden volgens Hasnoe door buitenlanders beheerd. “De Chinese winkeliers zijn wel meegaand, alleen verkopen ze via een luik. Het probleem is dat we veel ongehoorzame klanten krijgen die zich niet aan covid-maatregelen willen houden”, zegt Hasnoe.

Vanaf de tweede uitbraak van COVID-19, is de verkoop volgens Hasnoe drastisch afgenomen. Klanten willen volgens hem niet in een rij staan wachten om producten via een luikje te kopen. “De meeste klanten komen niet meer, omdat ze niet in een rij in de zon willen staan of misschien bang zijn dat ze overvallen worden. Als het minder druk is, laat ik wel een paar klanten binnen, maar dan wordt ze wel voorgehouden dat ze niet binnenkomen zonder mondkapje. Het zou misschien ook vlotter gaan indien elke klant met een eigen ontsmettingsmiddel komt. Ze kunnen niet altijd verwachten, dat de winkelier daarvoor zal zorgen, gezien ze ook niet verwachten dat de winkelier de kosten betaalt”, aldus Hasnoe.

More
articles