ZEER GESPANNEN

Date

De regeringspartij in Guyana onder leiding van president Granger, heeft de algemene verkiezingen in maart van dit jaar verloren, maar weigert sindsdien de macht over te dragen aan de oppositiepartijen die na telling en gedeeltelijke hertelling, hebben gewonnen. Met tal van spitsvondigheden trachten Granger en zijn kabinet de staatsmacht te behouden,

De regeringspartij in Guyana onder leiding van president Granger, heeft de algemene verkiezingen in maart van dit jaar verloren, maar weigert sindsdien de macht over te dragen aan de oppositiepartijen die na telling en gedeeltelijke hertelling, hebben gewonnen. Met tal van spitsvondigheden trachten Granger en zijn kabinet de staatsmacht te behouden, zulks tot grote woede van de oppositie die de verkiezingen heeft gewonnen, zij het met een kleine meerderheid. Dat Granger verloren heeft, staat als een paal boven water en wordt ook bevestigd in de Verenigde Staten en bij andere Caricom-lidstaten. Echter blijft Granger weigeren de macht over te dragen, hetgeen de politieke spanningen in Guyana, dat nu wordt gezien als een belangrijke aardolieproducent, tot een kookpunt heeft gebracht. De Amerikaanse regering heeft reeds sancties ingesteld tegen lieden van de regering Granger. Die kunnen voorlopig niet meer op visa voor de VS rekenen. Inmiddels lopen de spanningen tussen de twee grote bevolkingsgroepen in Guyana, Hindoestanen en Afro-Guyanezen, sterk op. Er hebben al verschillende opzettelijke brandstichtingen plaatsgevonden en men heeft al getracht de Surinaamse ambassade in Georgetown in brand te steken door brandbommen richting het gebouw te werpen. De regering Granger speelt met vuur, nu de spanningen tussen Hindoestanen en Afro-Guyanezen met de dag oplopen en de sociale onrust zeker niet zal uitblijven als Granger voet bij stuk houdt. Gevreesd wordt voor ernstige gewelddadigheden en bloedvergieten, waarbij politie en leger zullen moeten ingrijpen. Onlangs werd gemeld dat er ook binnen de Guyanese strijdkrachten, spanningen zijn ontstaan. Suriname moet als buurland de situatie in Guyana op de voet blijven volgen, want als daar de vlam in de pan slaat, zullen wij zeker te maken krijgen met vluchtelingen die een veilig heenkomen zullen zoeken. Alleen als Granger uiteindelijk het gezond verstand laat prevaleren, kan de rust in het westelijk gelegen buurland terugkeren.

 

More
articles