TOENEMEND GEVAAR

Date

Het aantal COVID-19 coronavirusbesmettingen neemt wereldomvattend in rap tempo toe en op plaatsen waar het erop leek dat de zaak zijn piek had bereikt en onder controle was, worden er weer duizenden besmettingen gerapporteerd. Suriname heeft ook te maken met een toename van het aantal positief geregistreerde personen

Het aantal COVID-19 coronavirusbesmettingen neemt wereldomvattend in rap tempo toe en op plaatsen waar het erop leek dat de zaak zijn piek had bereikt en onder controle was, worden er weer duizenden besmettingen gerapporteerd. Suriname heeft ook te maken met een toename van het aantal positief geregistreerde personen en het aantal doden was op de donderdag al gestegen naar 23. We zijn inmiddels de 1000 positief geteste personen ruimschoots gepasseerd en het heeft er veel van, dat er nog velen bij zullen komen als we niet snel drastischer maatregelen afkondigen en nemen om de verdere verspreiding tot beheersbare proporties terug te dringen. Maar het is zeer noodzakelijk dat er op bepaalde zaken wordt gewezen die anders aangepakt moeten worden. Zo zien we nog steeds dat burgers de samenscholingen van meer dan 5 personen aan hun laars lappen, weer anderen lopen overal maar rond zonder een mond- en neusmasker op te hebben. Het staan zuipen voor winkels met meer dan 5 personen is schering en inslag en komt zowel in stad als district in steeds hogere mate voor. Wat Keerpunt ook een doorn in het oog is, is dat steeds minder mensen nog rekening houden met de avondklok die binnen een versoepelde lockdown nog steeds van kracht is, maar waar men een loopje mee neemt. Men neemt een loopje met de avondklok, omdat de politie nog nauwelijks ingrijpt tegen overtreders. Beseft men dan niet, hoe levensgevaarlijk het is dat men weer gaat feesten of dat vooral jeugdigen, wederom de straat opgaan in voertuigen waar meer dan 5 personen plaatsnemen. Er hoeft maar één COVID-19 besmette persoon in dat voertuig te zitten en de verspreiding vindt sneller plaats. Als in deze wagen de mensen op verschillende locaties in onze hoofdstad woonachtig zijn, dan moet het duidelijk zijn, hoe snel de transmissie van het virus zal kunnen plaatsvinden. De regering Santokhi moet daarom vooral de avondklok niet opheffen, maar juist sneller op de naleving van dit uitgaansverbod gaan controleren. Mensen die toch op straat gaan, dienen opgebracht te worden en de hele nacht vastgehouden. Ook moeten er zware boetes uitgedeeld worden, alleen dan zullen de overtredingen aanmerkelijk afnemen. Gelukkig geraakte Keerpunt op de vrijdag opgelucht door verkregen informatie dat men de maatregelen aanmerkelijk gaat aanscherpen, omdat de dreiging uit het oosten en de goudvelden, drastisch is toegenomen. Nog voor de overdracht van de regering Bouterse aan die onder leiding van Santokhi, maakte de procureur-generaal aan het bestuur Bouterse duidelijk, dat de politie over formulieren dient te beschikken om haar werk naar behoren te kunnen doen. Bij het verbaliseren van personen die zich tijdens de avondklok op de openbare weg begeven, dient de politie over het benodigde materiaal c.q. formulieren te beschikken. Alleen dan zal ze adequaat kunnen optreden tegen mensen die de noodmaatregelen denken te mogen schenden. Keerpunt is verheugd dat de regering Santokhi nu met de meest noodzakelijke stappen komt om de opmars van het virus te stuiten. Het zijn zeer noodzakelijke stappen die moeten worden genomen en gehoorzaamd door dit volk, om te voorkomen dat ze wederom genoodzaakt zal zijn nog drastischer maatregelen te nemen die wederom enorme economische schade aan ons land zullen veroorzaken. Keerpunt doet daarom een beroep op de gehele gemeenschap zich aan de door de overheid gestelde regels te houden om zo in staat te zijn COVID-19 de baas te blijven. Gelukkig mogen we ons momenteel wel prijzen dat men vanuit het buitenland en in het bijzonder Nederland, een helpende hand biedt. Een hand die ons zal helpen een totale ramp binnen de gezondheidszorg te voorkomen. Waar de regering Santokhi wel voor moet zorgen, is de controle aan de oostgrens te verscherpen. In een vorige editie meldden wij reeds, dat er nog steeds mensen uit Frans-Guyana op illegale wijze ons land binnen komen. Een burger uit Albina wees ons erop, dat de illegalen het inheemse dorp Eurowarte ten noorden van Albina en Papatam ten zuiden van de grensplaats misbruiken om aan land te komen en vervolgens gelijk richting Paramaribo reizen. Vanuit deze locaties kan met het grootste gemak de politiecontrole in Albina omzeild worden. Overigens is het ook zo, dat de wegcontrole bij het Marwina Ziekenhuis langs de Luitenant Weyneweg is opgeheven, hetgeen inhoudt dat illegalen die eventueel besmet zijn geraakt in Frans-Guyana, zonder hindernis richting Paramaribo kunnen reizen.

More
articles