June 27, 2020


GEEN HOOG BUSTARIEF, MAAR WEL DURE TAXI


June 27, 2020

Drie maanden geleden werd de bushouders toegezegd dat zij in aanmerking zouden komen voor een compensatie uit het COVID-19 noodfonds, maar tot nu toe hebben zij nog steeds niets vernomen van de regering. Volgens het hoofd van de afdeling Openbaar Vervoer van het ministerie van OWT&C, zijn de stukken van de bushouders die opgevraagd waren via de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO), reeds naar het ministerie van Financiën opgestuurd en ligt de bal nu bij hen om de bushouders te compenseren. De bussen staan sinds midden maart in de garage, wat betekent dat de bushouders die geen ander inkomen hebben, voorlopig thuis zitten zonder werk en geld om zichzelf en hun gezin te onderhouden. De mogelijkheid bestaat voor de bushouders om te rijden onder diverse voorwaarden. Een hiervan is rijden met een minimale bezetting, wat inhoudt dat zij bijvoorbeeld twaalf passagiers vervoeren. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, op die manier derven de bushouders inkomsten. In feite zullen ze nauwelijks iets verdienen. In een subsidie- en compensatieregeling van de regering geloven zij ook niet meer. De bushouders willen alleen rijden onder de voorwaarde dat het bustarief verhoogd wordt. De regering Bouterse heeft nimmer akkoord willen gaan. Ze weet dat een dergelijke maatregel, hard aankomt bij het zwaar verarmde volk. Nu maakt de regering plaats voor een andere en het is bijna logisch dat er nog niet over een verhoging van de bustarieven gesproken zal worden. De bustarieven mogen niet verhoogd worden, maar intussen betalen mensen die naar hun werk moeten en geen vervoer hebben, SRD 10 voor een taxirit naar de stad in een van de kleine Noah busjes. De passagiers zitten dicht tegen elkaar, niemand houdt zich aan de COVID-19 maatregel van 2 meter afstand. Een verhoging van het bustarief zou niet eens dicht bij SRD 10 zijn. De PLO had een begroting ingediend van SRD 350 per bus waarbij de bushouder SRD 250 krijgt en de chauffeur SRD 100 per dag. Het is duidelijk dat de regering dit bedrag niet kan uitbetalen aan bushouders en buschauffeurs per dag. De regering kan niet opdraaien voor de volle kosten die de bussector per dag verdient. Daar komt nog bij dat de regering ook nog achterstallige gelden aan de bushouders moet betalen. Het is duidelijk, de regering rekt deze kwestie net zolang tot die op het bord ligt van de nieuwe regering.  

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249